Какво е хипертония и как да се предпазим?

От Иван

 

Какво е хипертония?

Хипертония, известна още като артериална хипертония или високо кръвно налягане, е вид патологично състояние на сърдечно-съдовата система, което се изразява в трайно повишаване на налягането на кръвта в артериите. У нас, хипертонията е една от основните предотвратими причини за преждевременна смърт.

При наличието на хипертония, сърдечният мускул е принуден да работи на по-високи обороти, за да може да поддържа кръвната циркулация. Това, от своя страна, води до преждевременното износване на сърцето и е предпоставка за развитието на инфаркт, инсулт, аневризма на артериите и сърдечна недостатъчност.

 

Какви са нормалните стойности на кръвното налягане?

Сройностите на кръвното налягане биват 2 вида – диастолна и систолна стойност. Диастолното кръвно налягане е познато още като долна граница, докато систолното кръвно налягане – като горна граница.

Нормалните стойности на диастолното кръвно налягане са между 60 – 79 mmHg, докато нормалните стойности на систолното кръвно налягане, са от порядъка на 90 – 119 mmHg.

 

Диастолно (mmHg) Систолно (mmHg)
Нормално 60 – 79 90 – 119
Предхипертония 80 – 89 120 – 139
Хипертония 1-ва фаза 90 – 99 140 – 159
Хипертония 2-ра фаза > 100 > 160

 

Как да се предпазим от развитието на хипертония?

За да се предпазите от развитието на хипертония, увеличете приема на плодове, зеленчуци, бобови храни, пробиотични храни, семена, ядки, подправки и вода.

Намалете консумацията на пържени храни, преработени меса, захарни изделия, солени изделия, бързи закуски и газирани напитки.

Поддържайте теглото си в здравословните граници, бъдете физически активни, наспивайте се пълноценно, намалете приема на алкохол и откажете цигарите.

 

 • Практикувайте здравословен начин на хранене – увеличете приема на фибри, полезни мазнини, белтъчини, витамини, минерали и антиоксиданти и пробиотици. Намалете консумацията на захар, сол, наситени мазнини и трансмазнини. Пийте повече вода.
 • Увеличете нивото на физическата си активност – спортувайте поне по 30 минути дневно. Възползвайте се от всяка възможност за движение. Взимайте стълбите, вместо асансьора. Използвайте колелото, вместо колата.
 • Поддържайте оптимално тегло – поддържайте теглото си в здравословните граници. Това означава индекс на телесна маса между 18.5 – 24.9 кг/м2
 • Намалете консумацията на алкохол – жените не бива да приемат повече от 1 – 2 питиета дневно, а мъжете – не повече от 2 – 3. Стремете се да имате поне по 2 безалкохолни дни в седмицата.
 • Намалете приема на кофеинови напитки – кафето, черният чай и енергийните напитки съдържат известна доза кофеин, който оказва стимулиращо действие върху сърдечно-съдовата система.
 • Откажете цигарите – цигарите са един от най-големите врагове на човека. За да се радвате на крепко здраве и дълъг живот, откажете цигарите още днес.
 • Избягвайте излишния стрес – хроничният стрес води до редица нежелани патологични състояния на организма, в това число и до хипертония. Ако се опасявате, че страдате от прекомерен стрес, започнете да практикувате релаксиращи упражнения, като медитация, тай-чи или йога. 

 

Хипертония – финални думи

Какво е хипертония и как да се предпазим-Нутрима-бг-1

 

Хипертонията е една от водещите предотвратими причини за развитие на инфаркт, инсулт и сърдечна недостатъчност. Това патологично състояние, на сърдечно-съдовата система, обикновено протича без симптоми и може да остане незабелязано в продължение на дълги години.

Ако желаете да се предпазите от развитието на хипертония, увеличете приема на храни, богати на влакнини, протеини, пробиотици, полезни мазнини, витамини, минерали и антиоксиданти.

Намалете приема на храни с високо съдържание на сол, добавена захар, наситени мазнини и трансмазнини.

Движете се редовно, хранете се целесъобразно, поддържайте здравословно тегло, пийте достатъчно вода, намалете консумацията на алкохолни напитки и откажете цигарите.

Прочетете още: 10 храни, които нормализират високото кръвно налягане

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

 1. Bathgate CJ, et al. (2016). Objective but not subjective short sleep duration associated with increased risk for hypertension in individuals with insomnia. SLEEP.
 2. Tabassum N, et al. (2011). Role of natural herbs in the treatment of hypertension.
 3. Rubenfire M. (2018). Guideline for high blood pressure in adults.
 4. Измерване на кръвното налягане. Министерство на здравеопазването на Република България.
 5. Национална здравна кампания, насочена към намаляване консумацията на готварска сол. Министерство на здравеопазването на Република България.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации