Кои са най-полезните храни при обезводняване?

От Иван

 

Знаете ли, че тялото Ви се състои от над 65% вода? Точно така, водата не само е най-разпространеният елемент на земята, но и най-разпространеният елемент в човешкото тяло. Всяка една клетка, тъкан и орган съдържат вода. Водата участва в почти всички реакции и метаболитни процеси в организма и е от първостепенна важност за поддържането на живота. Без вода, животът на нашата планета би бил немислим и ще изчезне само за броени дни. Сега разбирате ли защо оптималната хидратация на тялото е толкова важна и защо не бива да позволяваме да се стига до състоянието на обезводняване.

И все пак, било то поради прекомерно физическо натоварване, дълго излагане на слънце или недостатъчен прием на вода през деня, процесът на обезводняване настъпва. Това от своя страна може да доведе до недостиг на кислород, забавяне на важни телесни функции, внезапна умора, понижено кръвно налягане, мускулни спазми, влошена мозъчна функция и дори до сърцебиене. Ето защо, трябва да предприемем нужните мерки, така че да хидратираме тялото си по възможно най-бързия и ефикасен начин. В тази статия ще Ви запознаем с най-полезните храни, на които да наблегнете, при наличието на обезводняване. 

 

Кои са най-полезните храни при обезводняване?

Кои са най-полезните храни при обезводняване-Нутрима-бг-1

 

Както сигурно се досещате, сред най-полезните храни срещу обезводняване се нареждат тези с по-високо съдържание на вода. Това обаче е само част от цялата картина. Освен вода, храните трябва да съдържат и важни електролити, които допринасят за по-добра хидратация и не позволяват на приетата вода да напусне тялото по-бързо отколкото трябва. 

Електролитите всъщност представляват минерали, които играят важна роля във водната регулация на организма. Основните електролити биват натрият, калият, магнезият, хлоридът и калцият. Ниските нива на тези минерали често води до обезводняване. Затова трябва да си ги набавяте редовно чрез храната и напитките. 

 

И така, ето и най-полезните храни и напитки, които ще хидратират тялото Ви по най-бързия начин:

 • Диня
 • Пъпеш
 • Краставици
 • Домати
 • Целина
 • Маруля 
 • Карфиол
 • Ягоди
 • Портокали
 • Кокосова вода
 • Зеленчукова супа
 • Плодово смути
 • Прясно изцеден зеленчуков сок
 • Айрян със сол

 

Финални думи

Кои са най-полезните храни при обезводняване-Нутрима-бг-2

 

Състоянието на обезводняване може да настъпи поради ред причини, в това число висока температура, повръщане, диария, физическо претоварване, прегряване или прекомерен прием на диуретици. Пиенето на вода, в подобен момент, е чудесен начин за хидратиране, но водата сама по себе си не е достатъчна. 

Когато се почувствате дехидратирани, наред с приема на вода е добре да наблегнете и на храните с високо съдържание на електролити и други важни микронутриенти. И не забравяйте, че жаждата е недоразвит сигнал, който настъпва едва когато тялото е вече дехидратирано. Ето защо не бива да се осланяте на него, а да носите бутилка с вода със себе си по всяко време и да отпивате често.

А как най-лесно да разберете дали сте обезводнени? Погледнете цвета на урината си – колкото по-светла е тя, толкова тялото е по-добре хидратирано. Тъмната урина е знак за обезводняване, докато бялата – знак за прекомерно хидратиране. Тялото Ви е хидратирано най-добре, когато урината Ви е бледо-жълта или с цвят на слама (номер 2 от снимката по-горе). А сега е време да оптиете глътка вода.

Прочетете още: Какъв е препоръчителният дневен прием на вода?

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Обезводняване – използвани източници

 1. Mohamed Saat, et al. (2002). Rehydration after Exercise with Fresh Young Coconut Water, Carbohydrate-Electrolyte Beverage and Plain Water.
 2. Popkin, B. M., D’Anci, K. E., & Rosenberg, I. H. (2010). Water, hydration, and health. Nutrition reviews. 
 3. Trangmar, S. J., & González-Alonso, J. (2019). Heat, Hydration and the Human Brain, Heart and Skeletal Muscles. Sports medicine.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации