Какво е кефирът?
Кефирът, наричан още Булгарос или Талай, е вид пробиотична напитка, която се приготвя чрез заквасване на прясно мляко с кефирни зърна. Обикновено, за направата на кефир се използва краве, овче или козе мляко. В някои части на света използват и кобилешко мляко, като, в този случай, получената напитка се нарича Кумис.
Кефирните зърна са известни още като кефирна гъба или тибетска гъба. Те представляват комбинация от пробиотици и дрожди, които са свързани в матрица от протеини, мазнини и захари. На външен вид, кефирната гъба наподобява формата на карфиол.
С какво е полезен кефирът?
Кефирът е свързан с редица ползи за здравето, като подобрена храносмилателна функция, подсилен имунитет, подобрена мозъчна дейност, както и с понижен риск от развитие на инфаркт, инсулт, ракови болести, диабет тип 2 и дори затлъстяване.
- Подобрява храносмилателната функция
- Подсилва имунната система
- Подобрява мозъчната дейност
- Подобрява здравината и еластичността на кожата
- Забавя процесите на стареене
- Допринася за баланса на чревната флора
- Подобрява функцията на бъбреците
- Подобрява качеството и количеството на съня
- Подпомага свалянето на излишните килограми
- Намалява риска от развитие на остеопороза
- Намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания
- Намалява риска от развитие на ракови болести
- Намалява риска от развитие на диабет тип 2
Кефирът – финални думи
Кефирът е вид ферментирала млечна напитка, чиято консумация е свързана с множество здравословни ползи, като подсилен имунитет, подобрено храносмилане, подсилена мозъчна функция, както и с понижен риск от развитие на редица хронични заболявания.
Полезната напитка може да бъде приготвена в домашни условия и то изключително лесно. За целта са Ви необходими прясно мляко и кефирна гъба.
За да извлечете максимални ползи от кефира, консумирайте в продължение на 20 дни, след което си починете за 10 дни. Ако кефирът Ви се стори прекалено кисел, можете да го подсладите с плод, мед или с кленов сироп.
Прочетете още: 7 от най-полезните пробиотични храни
Хареса ли Ви тази статия?
Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?
Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.
Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.
Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!
Използвани източници
- Katia Maalouf, et al. (2011). Kefir induces cell-cycle arrest and apoptosis in HTLV-1-negative malignant T-lymphocytes. Cancer Management and Research.
- Marina L. Ritchie, et al. (2012). A Meta-Analysis of Probiotic Efficacy for Gastrointestinal Diseases. PLOS ONE.
- Nathalie Khoury, et al. (2014). Kefir exhibits anti‑proliferative and pro‑apoptotic effects on colon adenocarcinoma cells with no significant effects on cell migration and invasion. International Journal of Oncology.
- Paula Carasi, et al. (2014). Safety Characterization and Antimicrobial Properties of Kefir-Isolated Lactobacillus kefiri. Biomed Research International.
- Sarah Cockayne, MSc, et al. (2006). Vitamin K and the Prevention of Fractures. Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Controlled Trials. JAMA.