Как да подсилим имунитета си по време на бременност?

От Нутрима

 

По време на бременност, имунната система на жената претърпява значителни промени, за да се адаптира към нуждите на развиващия се плод. Поддържането на силна имунна система е ключово за здравето както на майката, така и на бебето. Тази статия ще разгледа различни научно подкрепени стратегии и хранителни препоръки за укрепване на имунитета по време на бременност. Нека започваме!

 

Ролята на имунната система по време на бременност

Имунната система на бременната жена е балансирана така, че да защитава както майката, така и плода. В началото на бременността има потискане на някои имунни отговори, за да се предотврати отхвърлянето на плода като чуждо тяло. Въпреки това, общият имунитет трябва да остане силен, за да предпази майката от инфекции.

 

Витамин С за укрепване на имунитета по време на бременност

Витамин С е мощен антиоксидант, който подпомага функцията на белите кръвни клетки и подобрява имунната функция. Проучвания показват, че адекватният прием на витамин С може да намали продължителността и тежестта на обикновената настинка. Най-добрите хранителни източници включват цитрусови плодове (портокали, лимони, грейпфрути), ягоди, киви и чушки.

 

Прочетете още:

Топ 10 на храните с най-високо съдържание на витамин С

 

Витамин D и имунната функция

Как да подсилим имунитета си по време на бременност-Нутрима-бг-1

 

Витамин D играе ключова роля в регулирането на имунната система. Той подпомага активирането на имунните клетки и може да намали риска от респираторни инфекции . Основни източници на витамин D са излагането на слънце, риба (сьомга, скумрия), яйца и обогатени млечни продукти. Допълнителен прием на витамин D може да бъде препоръчан от лекар, особено в зимните месеци или при ограничено излагане на слънце.

 

Цинк и селен за подсилване на имунитета по време на бременност

Цинкът и селенът са микроелементи, които играят важна роля в поддържането на имунната система. Цинкът е необходим за производството и активността на белите кръвни клетки, докато селенът е важен за антиоксидантната защита и функционирането на имунните клетки. Храни богати на цинк включват месо, риба, ядки и семена, а на селен – морски дарове, яйца и ядки (особено бразилски орехи).

 

Пробиотици и здравословна микробиота

Пробиотиците са полезни бактерии, които поддържат здравето на чревната микробиота, което е от съществено значение за имунната функция. Чревната микробиота играе роля в регулирането на имунните отговори и предпазва от патогени. Ферментиралите (пробиотични) храни като кисело мляко, кефир, кисело зеле и комбуча са отлични източници на пробиотици.

 

Прочетете още:

7 от най-полезните пробиотични храни

 

Хидратация за подпомагане на имунитета по време на бременност

Правилната хидратация е важна за всички телесни функции, включително за имунната система. Водата помага за транспортирането на хранителни вещества до клетките и за изхвърлянето на токсините. Бременните жени трябва да пият достатъчно вода ежедневно, за да поддържат хидратацията си.

 

Сън и управление на стреса

Достатъчният и качествен сън е критичен за силната имунна система. Недостатъчният сън може да отслаби имунната функция и да увеличи податливостта към инфекции. Също така, стресът може да повлияе негативно на имунната система. Практиките за управление на стреса като йога, медитация и редовни физически упражнения могат да помогнат за намаляване на стреса и подобряване на имунитета по време на бременност.

 

Физическа активност

Редовната физическа активност е доказан начин за подобряване на имунната функция. Умерените упражнения като ходене, плуване и йога са особено полезни по време на бременност, като подобряват кръвообращението и укрепват имунната система.

 

Хранителни навици за подсилване на имунитета по време на бременност

Как да подсилим имунитета си по време на бременност-Нутрима-бг-2

 

Поддържането на балансирана диета е от съществено значение за оптималната функция на имунитета по време на бременност. Балансираната диета трябва да включва разнообразие от храни, които осигуряват необходимите хранителни вещества за поддържане на здравето на майката и развитието на бебето.

 

      Плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците са основен източник на витамини, минерали и антиоксиданти, които поддържат имунната функция. Витамините А, С и Е, които се намират в изобилие в плодове и зеленчуци, са особено важни за укрепване на имунната система.

Витамин А подпомага поддържането на здравето на кожата и лигавиците, които са първата линия на защита срещу патогени. Витамин С стимулира производството на бели кръвни клетки и повишава тяхната ефективност, докато витамин Е има антиоксидантни свойства, които защитават клетките от увреждане.

 

Прочетете още:

Kолко плодове и зеленчуци е препоръчително да ядем?

 

      Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни, като овес, киноа, кафяв ориз и пълнозърнест хляб, са богати на фибри, витамини от група В и минерали като желязо и магнезий. Фибрите не само подпомагат здравето на храносмилателната система, но също така поддържат здравословната чревна микробиота, която играе ключова роля в имунната защита.

Витамините от група В са важни за производството на енергия и функционирането на нервната система, докато желязото и магнезият са от съществено значение за поддържане на здравословния метаболизъм и имунната функция.

 

      Протеини (белтъчини)

Протеините са основен градивен елемент за тялото и са необходими за синтеза на ензими, хормони и антитела. Включването на разнообразие от източници на белтъчини в диетата, като месо, риба, яйца, бобови растения, ядки и семена, осигурява необходимите аминокиселини за поддържане на имунната система.

Рибата, особено мазната риба като сьомга и скумрия, е богата на омега-3 мастни киселини, които имат противовъзпалителни свойства и подпомагат имунната функция.

 

      Здравословни мазнини

Здравословните мазнини, като тези от авокадо, ядки, семена и зехтин, са важни за усвояването на мастноразтворимите витамини (A, D, E и K) и за поддържане на здравословното функциониране на клетъчните мембрани.

Омега-3 мастните киселини, които се намират в рибата и някои растителни източници като ленено семе и чиа, подпомагат регулирането на възпалителните процеси и укрепват имунитета по време на бременност.

 

      Намаляване на преработените храни

Преработените храни често съдържат добавена захар, сол и нездравословни мазнини, които могат да допринесат за възпалителни процеси в организма и да отслабят имунната система.

Изследвания показват, че диета, богата на захар, наситени мазнини и транс-мазнини, може да потисне имунната функция и да увеличи риска от инфекции и хронични заболявания. Затова е важно да се намали консумацията на преработени храни и да се предпочитат цели, непреработени храни.

 

Прочетете още:

Избягвайте консумацията на тези 7 особено вредни храни

 

Финални думи

Подсилването на имунитета по време на бременност изисква цялостен подход, включващ балансирано хранене, адекватна хидратация, качествен сън, управление на стреса и редовна физическа активност.

Следването на тези препоръки може да помогне на бъдещите майки да се предпазят от инфекции и да поддържат здравето си по време на бременността. Винаги е препоръчително да се консултирате с лекар или диетолог, за да се уверите че получавате всички необходими хранителни вещества и грижи.

Лека и щастлива бременност!

 

Хареса ли ви статията за подсилване на имунитета по време на бременност?

Хареса ли ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу. Алтернативно, можете да се включите в някоя от дискусиите на здравословен форум Нутрима.

Благодарим ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

 

Използвани източници за подсилване имунитета по време на бременност

  1. Abu-Raya, B., Michalski, C., Sadarangani, M., & Lavoie, P. M. (2020). Maternal Immunological Adaptation During Normal Pregnancy. Frontiers in immunology, 11, 575197.
  2. Besedovsky, L., Lange, T., & Born, J. (2012). Sleep and immune function. Pflügers Archiv.
  3. Mor, G., & Cardenas, I. (2010). The immune system in pregnancy: a unique complexity. American journal of reproductive immunology (New York, N.Y. : 1989), 63(6), 425–433.
  4. Noor, S., Piscopo, S., & Gasmi, A. (2021). Nutrients Interaction with the Immune System. Archives of Razi Institute, 76(6), 1579–1588.
  5. Pazos, M., Sperling, R. S., Moran, T. M., & Kraus, T. A. (2012). The influence of pregnancy on systemic immunity. Immunologic research, 54(1-3), 254–261

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации