Какво са полезните чревни бактерии?
Полезните чревни бактерии, известни още като пробиотици или добри бактерии, са група микроорганизми, които са свързани с редица здравословни ползи. Тези небезизвестни бактерии населяват основно дебелото черво и долната част на тънкото черво. Други имена, под които можете да срещнете полезните чревни бактерии, биват полезна чревна микрофлора, полезен чревен микробиом или пробиотични бактерии.
Най-богатият източник на полезни чревни бактерии са ферментиралите храни. Редовната консумация на този вид храни, води до множество ползи за здравето, в това число до понижен риск от развитие на сърдечни заболявания, диабет тип 2, рак, затлъстяване и остеопороза.
Полезните чревни бактерии – основни видове
Дебелото черво е дом на милиарди бактерии от над 500 различни щама. Част от тези бактерии са полезни, докато друга част – вредни. Колкото по-голям е броят на полезните чревни бактерии, толкова по-малък е броят на вредните микроорганизми. Ето защо е изключително важно да поддържаме благоприятен чревен микробиом с оптимален брой полезни бактерии. В противен случай вредните за здравето бактерии ще вземат превес и ще създадат патологична чревна среда.
Ето и най-популярните пробиотични щамове:
- Lactobacillus bulgaricus
- Lactococcus lactis
- Lactobacillus acidophilus
- Lactobacillus casei
- Lactobacillus plantarum
- Lactobacillus helveticus
- Bifidobacterium longum
- Bifidobacterium bifidum
- Bifidobacterium infantis
- Streptococcus thermophilus
- Pediococcus pentosaceus
- Leuconostoc argentinum
- Leuconostoc citreum
- Saccharomyces boulardii
- Enterococcus durans
- Pediococcus acidilactici
- Escherichia coli Nissle
- Bacillus coagulans
Полезните чревни бактерии – здравословни ползи
Полезните чревни бактерии са свързани с множество ползи, както за физическото, така и за психическото здраве. Тези верни помощници подсилват имунната система, подобряват храносмилателната функция, регулират баланса на чревната микрофлора, подпомагат свалянето на излишните килограми, стимулират мозъчната дейност, борят депресията и заздравяват костите.
Ползите от пробиотиците наистина са многобройни:
- Подобряват функцията на храносмилателния тракт
- Регулират баланса на чревния микробиом
- Подсилват имунитета
- Промотират отслабването
- Подпомагат усвояването на хранителните вещества
- Подобряват мозъчната функция
- Борят депресията
- Понижават нивата на “лошия” LDL холестерол
- Регулират кръвното налягане
- Подобряват женското здраве
- Понижават риска от развитие на сърдечни заболявания
- Понижават риска от развитие на ракови болести
- Облекчават симптомите на колит
- Облекчават симптомите на раздразненото дебело черво
- Облекчават симптомите на диария
- Борят констипацията
- Понижават развитието на алергии
- Подобряват толерантността към лактозата
Как да повишим броя на полезните чревни бактерии?
За да се радвате на оптимална чревна флора, консумирайте храни, богати на фибри, пребиотици и пробиотици, поддържайте добро ниво на физическа активност и избягвайте вредните навици.
- Консумирайте повече зеленчуци
- Консумирайте повече плодове
- Консумирайте повече бобови култури
- Консумирайте повече пълнозърнести храни
- Консумирайте повече пробиотични храни
- Бъдете физически активни
- Наспивайте се пълноценно
- Избягвайте стреса
- Не прекалявайте с приема на алкохол
- Откажете цигарите
- Не злоупотребявайте с антибиотиците
Прочетете още: Какво са пребиотиците – функции, ползи, храни
Кои са най-богатите на пробиотици храни?
Сред най-богатите на пробиотици храни се нареждат киселото мляко, кефирът, киселото зеле, ябълковият оцет, комбучата, киселите краставички и туршията.
Тези храни са известни като пробиотични или ферментирали храни:
- Кисело мляко
- Кисело зеле
- Туршия
- Кефир
- Комбуча
- Кисели краставички
- Прясно сирене
- Ябълков оцет
- Кимчи
- Мисо
- Темпе
- Натто
Финални думи
Полезните чревни бактерии населяват дебелото черво и живеят в мутуалистична симбиоза с тялото ни. Оптималната чревна флора е свързана с множество ползи за здравето, като подобрена храносмилателна функция, подсилен имунитет, подобрена мозъчна дейност и понижен риск от развитие на редица хронични заболявания.
Сред най-богатите на пробиотици храни се нареждат киселото мляко, киселото зеле, кефирът, комбучата и ябълковият оцет. За да се радвате на добър чревен микробиом, практикувайте здравословно хранене и здравословен начин на живот.
Прочетете още: Как да си приготвим кефир в домашни условия?
Хареса ли Ви тази статия?
Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?
Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.
Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.
Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!
Използвани източници
- Alexander R. Moschen, et al. (2012). Dietary Factors: Major Regulators of the Gut’s Microbiota. Gut and Liver.
- Kawamoto S, et al. (2014). Foxp3(+) T cells regulate immunoglobulin a selection and facilitate diversification of bacterial species responsible for immune homeostasis. Immunity.
- Nobuhiko Kamada, et al. (2014). Control of Pathogens and Pathobionts by the Gut Microbiota. Nat Immunol.
- Pryde SE, et al. (2002). The microbiology of butyrate formation in the human colon. Microbiology Letters, FEMS, Oxford Academic.
- Reiner Jumpertz, et al. (2011). Energy-balance studies reveal associations between gut microbes, caloric load, and nutrient absorption in humans. The American Journal of Clinical Nutrition.