Какво е кефир?
Кефирът, наричан още Булгарос или Талай, е вид пробиотична млечна напитка, която се добива чрез заквасване на прясно мляко с кефирни зърна. За да си приготвим кефир в домашни условия, най-добре е да използваме преварено и охладено краве мляко. Овчето и козето мляко също са добри алтернативи. Понякога, за приготвянето на кефир, се използва и кобилешко мляко, като получената напитка се нарича Кумис.
Кефирните зърна, са известни още като кефирна гъба или тибетска гъба. Те са комбинация от пробиотици и дрожди, свързани в матрица от протеини, липиди и захариди. На външен вид, тибетската гъба наподобява карфиол.
В пробиотичния профил на кефира влизат над 20 различни щама полезни бактерии. За сравнение, домашно-приготвеното кисело мляко съдържа обикновено 2 щама. Редовният прием на кефир е свързан с множество ползи за здравето. Напитката води до подобрена храносмилателна функция, подсилена имунитет, подобрена мозъчна дейност, както и до понижен риск от развитие на сърдечни заболявания, диабет тип 2, рак и затлъстяване.
Как да си приготвим кефир в домашни условия?
За да си приготвим кефир в домашни условия, най-напред трябва да се снабдим с кефирна гъба. Направата на кефир в домашни условия наподобява тази на домашното кисело мляко. За целта трябва да измиете кефирните зърна и да ги поставите в хладко прясно мляко. Съотношението кефирни зърна : прясно мляко е 1 : 10. Процесът на ферментация продължава около 24 – 48 часа на тъмно, при температура от около 22 градуса по Целзий.
След ферментацията трябва да прецедите кефирната гъба, като получената напитка се оставя в хладилника за още 24 – 48 часа, за да доузрее и да се превърне в кефир. Гъстият горен слой говори за добра ферментация. Препоръчително е да използвате дървени или пластмасови лъжици и цедки. Получената кефирна напитка наподобява леко газиран, леко кисел и гъст айрян.
Кефирната гъба, която остава след прецеждането, се съхранява в хладилника, в съд с прясно мляко, за да послужи за направата на нов кефир, когато е необходимо. Имайте предвид, че кефирните зърна удвояват масата и обема си на всеки 20 дни. Добре е да подменяте млякото на всеки 7 – 10 дни.
Как да си приготвим кефир у дома в 10 стъпки
- Снабдете се с кефирна гъба – най-добре от познат, който има в излишък или от био магазин.
- Измийте кефирната гъба с хладка и преварена вода.
- Поставете кефирните зърна в стъклен буркан и добавете охладено до стайна температура прясно мляко. Съотношението кефирни зърна към прясно мляко е 1 към 10. За стандартен 800-милилитров буркан сложете около 1 и 1/2 супени лъжици зърна.
- Оставете около 2 пръста разстояние до капака и затворете буркана.
- Поставете буркана в тъмно помещение при температура около 22 градуса по Целзий за 24 – 48 часа.
- Прецедете полуготовия кефир в друг буркан или стъклена бутилка. Използвайте само дървени или пластмасови съдове.
- Поставете прецедената напитка в хладилника за около 1 – 2 дни. Този път покрийте буркана само с марля.
- Приемайте кефира в продължение на 20 дни, след което починете 10 дни.
- Можете да използвате отцедените кефирни зърна отново и отново, докато не покафенеят и загинат.
- Можете да съхранявате кефирната гъба изсушена или потопена в прясно мляко в хладилника. Желателно е да подменяте млякото на всеки 7 – 10 дни.
Финални думи
Кефирът е вид пробиотична напитка, която води началото си от Източна Европа и Средна Азия. Редовната консумация на кефир е свързана с редица здравословни ползи, като подобрена храносмилателна функция, подсилена имунна система, подобрена мозъчна дейност, както и с понижен риск от развитие на редица хронични заболявания.
Тази полезна напитка може да бъде приготвена в домашни условия изключително лесно. Единственото, от което имате нужда, е кефирна гъба и желание. За най-добри здравословни резултати, приемайте кефира в продължение на 20 дни, след което си вземете 10 дни почивка. Ако в началото напитката Ви се стори прекалено кисела, можете да я подсладите с плод или мед.
Първоначално, можете да започнете да пиете около 1 чаша кефир на ден, докато тялото ви свикне с него. След като сте показали способността да усвоявате кефира нормално, можете да го въвеждате ежедневно в диетата си.
Живейте здравословно!
Nutrima AI здравен консултант
Желаете да научите повече по темата или да получите персонализиран съвет в областта на здравословното хранене и начин на живот?
Попитайте Nutrima AI здравен консултант – вашият личен наставник в областта на здравословното хранене, фитнеса и уелнеса!
Хареса ли ви статията?
Хареса ли ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с вашето семейство и приятели?
Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.
Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу. Алтернативно, можете да се включите в някоя от дискусиите на здравословен форум Нутрима.
Благодарим ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!
Използвани източници
- Katia Maalouf, et al. (2011). Kefir induces cell-cycle arrest and apoptosis in HTLV-1-negative malignant T-lymphocytes. Cancer Management and Research.
- Marina L. Ritchie, et al. (2012). A Meta-Analysis of Probiotic Efficacy for Gastrointestinal Diseases. PLOS ONE.
- Nathalie Khoury, et al. (2014). Kefir exhibits anti‑proliferative and pro‑apoptotic effects on colon adenocarcinoma cells with no significant effects on cell migration and invasion. International Journal of Oncology.
- Paula Carasi, et al. (2014). Safety Characterization and Antimicrobial Properties of Kefir-Isolated Lactobacillus kefiri. Biomed Research International.
- Sarah Cockayne, MSc, et al. (2006). Vitamin K and the Prevention of Fractures. Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Controlled Trials. JAMA.