Как да си приготвим кефир в домашни условия?

От Иван

 

Какво е кефир?

Кефирът, наричан още Булгарос или Талай, е вид пробиотична млечна напитка, която се добива чрез заквасване на прясно мляко с кефирни зърна. За да си приготвим кефир в домашни условия, най-добре е да използваме преварено и охладено краве мляко. Овчето и козето мляко също са добри алтернативи. Понякога, за приготвянето на кефир, се използва и кобилешко мляко, като получената напитка се нарича Кумис. 

Кефирните зърна, са известни още като кефирна гъба или тибетска гъба. Те са комбинация от пробиотици и дрожди, свързани в матрица от протеини, липиди и захариди. На външен вид, тибетската гъба наподобява карфиол. 

В пробиотичния профил на кефира влизат над 20 различни щама полезни бактерии. За сравнение, домашно-приготвеното кисело мляко съдържа обикновено 2 щама. Редовният прием на кефир е свързан с множество ползи за здравето. Напитката води до подобрена храносмилателна функция, подсилена имунитет, подобрена мозъчна дейност, както и до понижен риск от развитие на сърдечни заболявания, диабет тип 2, рак и затлъстяване.

 

Как да си приготвим кефир в домашни условия?

Как да си приготвим кефир в домашни условия-Нутрима-бг-1

 

За да си приготвим кефир в домашни условия, най-напред трябва да се снабдим с кефирна гъба. Направата на кефир в домашни условия наподобява тази на домашното кисело мляко. За целта трябва да измиете кефирните зърна и да ги поставите в хладко прясно мляко. Съотношението кефирни зърна : прясно мляко е 1 : 10. Процесът на ферментация продължава около 24 – 48 часа на тъмно, при температура от около 22 градуса по Целзий.

След ферментацията трябва да прецедите кефирната гъба, като получената напитка се оставя в хладилника за още 24 – 48 часа, за да доузрее и да се превърне в кефир. Гъстият горен слой говори за добра ферментация. Препоръчително е да използвате дървени или пластмасови лъжици и цедки. Получената кефирна напитка наподобява леко газиран, леко кисел и гъст айрян. 

Кефирната гъба, която остава след прецеждането, се съхранява в хладилника, в съд с прясно мляко, за да послужи за направата на нов кефир, когато е необходимо. Имайте предвид, че кефирните зърна удвояват масата и обема си на всеки 20 дни. Добре е да подменяте млякото на всеки 7 – 10 дни.

 

Как да си приготвим кефир у дома в 10 стъпки

Как да си приготвим кефир в домашни условия-Нутрима-бг-2

 

  1. Снабдете се с кефирна гъба – най-добре от познат, който има в излишък или от био магазин.
  2. Измийте кефирната гъба с хладка и преварена вода.
  3. Поставете кефирните зърна в стъклен буркан и добавете охладено до стайна температура прясно мляко. Съотношението кефирни зърна към прясно мляко е 1 към 10. За стандартен 800-милилитров буркан сложете около 1 и 1/2 супени лъжици зърна.
  4. Оставете около 2 пръста разстояние до капака и затворете буркана.
  5. Поставете буркана в тъмно помещение при температура около 22 градуса по Целзий за 24 – 48 часа.
  6. Прецедете полуготовия кефир в друг буркан или стъклена бутилка. Използвайте само дървени или пластмасови съдове. 
  7. Поставете прецедената напитка в хладилника за около 1 – 2 дни. Този път покрийте буркана само с марля.
  8. Приемайте кефира в продължение на 20 дни, след което починете 10 дни. 
  9. Можете да използвате отцедените кефирни зърна отново и отново, докато не покафенеят и загинат.
  10. Можете да съхранявате кефирната гъба изсушена или потопена в прясно мляко в хладилника. Желателно е да подменяте млякото на всеки 7 – 10 дни.

 

Финални думи

Кефирът е вид пробиотична напитка, която води началото си от Източна Европа и Средна Азия. Редовната консумация на кефир е свързана с редица здравословни ползи, като подобрена храносмилателна функция, подсилена имунна система, подобрена мозъчна дейност, както и с понижен риск от развитие на редица хронични заболявания.

Тази полезна напитка може да бъде приготвена в домашни условия изключително лесно. Единственото, от което имате нужда, е кефирна гъба и желание. За най-добри здравословни резултати, приемайте кефира в продължение на 20 дни, след което си вземете 10 дни почивка. Ако в началото напитката Ви се стори прекалено кисела, можете да я подсладите с плод или мед.

Първоначално, можете да започнете да пиете около 1 чаша кефир на ден, докато тялото ви свикне с него. След като сте показали способността да усвоявате кефира нормално, можете да го въвеждате ежедневно в диетата си.

Живейте здравословно!

 

Nutrima AI здравен консултант

Желаете да научите повече по темата или да получите персонализиран съвет в областта на здравословното хранене и начин на живот? 

Попитайте Nutrima AI здравен консултант – вашият личен наставник в областта на здравословното хранене, фитнеса и уелнеса!

 

Avatar
Nutrima AI
Здравейте! С какво мога да ви бъда полезна днес?
 

 

Хареса ли ви статията?

Хареса ли ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу. Алтернативно, можете да се включите в някоя от дискусиите на здравословен форум Нутрима.

Благодарим ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

 

Използвани източници

  1. Katia Maalouf, et al. (2011). Kefir induces cell-cycle arrest and apoptosis in HTLV-1-negative malignant T-lymphocytes. Cancer Management and Research.
  2. Marina L. Ritchie, et al. (2012). A Meta-Analysis of Probiotic Efficacy for Gastrointestinal Diseases. PLOS ONE.
  3. Nathalie Khoury, et al. (2014). Kefir exhibits anti‑proliferative and pro‑apoptotic effects on colon adenocarcinoma cells with no significant effects on cell migration and invasion. International Journal of Oncology.
  4. Paula Carasi, et al. (2014). Safety Characterization and Antimicrobial Properties of Kefir-Isolated Lactobacillus kefiri. Biomed Research International.
  5. Sarah Cockayne, MSc, et al. (2006). Vitamin K and the Prevention of Fractures. Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Controlled Trials. JAMA.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин.

Открийте ценни съвети, вдъхновяващи статии и експертна информация за здравословно хранене, фитнес и балансиран начин на живот – директно във вашата поща. Станете част от общността на Нутрима и получавайте специални предложения, ексклузивно съдържание и научно подкрепени препоръки.

 

Оставете коментар

Подобни публикации