Как най-ефикасно да се справим със стреса?

От Иван

 

Стресът е неизбежна част от нашия живот и често може да се появи поради работа, учене, лични проблеми и други причини. В някои случаи, краткотрайният стрес може да ни помогне да подобрим работата си или да се справим със сложни ситуации. Въпреки това, продължителният стрес може да доведе до сериозни проблеми за нашето физическо и психическо здраве. Ето няколко начина, по които можем да се справим със стреса и да го намалим до минимум.

 

Да се справим със стреса чрез физически упражнения

Физическата активност е един от най-ефективните начини да се справим със стреса. Тя не само помага да се отпуснем и да се почувстваме по-добре, но и увеличава производството на ендорфини в мозъка – невротрансмитери, които действат като естествени антидепресанти.

Редовното практикуване на физически упражнения като йога, бягане, плуване или кардио тренировки може да помогне да преборим стреса и да укрепим нашето физическо здраве.

Прочетете още: 5 огромни ползи от редовната физическа активност

 

Дишане и медитация

Как най-ефикасно да се справим със стреса-Нутрима-бг-1

 

Дишането и медитацията са други ефективни начини да се справим със стреса. Тези техники ни помагат да се съсредоточим върху нашето дишане и да усмирим мислите си. Когато сме стресирани, нашето дишане става бързо и повърхностно. 

С помощта на правилното дишане можем да намалим нивото на стреса и да се почувстваме по-спокойни. Медитацията е още по-добър начин за справяне със стреса, като ни помага да се фокусираме върху тук и сега, да се отпуснем и да намалим нивото на стреса.

 

Да се справим със стреса чрез здравословна храна

Здравословната храна може да помогне да се справим със стреса и да укрепим нашето физическо здраве. Избягвайте да консумирате храни, богати на добавена захар и изкуствени добавки, които могат да намалят нашето настроение и да допълнително увеличат нивото на стреса. 

Приемайте храна, която е богата на хранителни вещества и фибри като плодове и зеленчуци, завършени протеини като пушено месо и яйца и здравословни мазнини като авокадо и ядки.

Прочетете още: 20 от най-полезните съвети за здравословно хранене

 

Свободно време

Необходимо е да си осигурим достатъчно време за отдих и забавление. Изберете дейности, които ви радват, като четене на книга, гледане на филми, срещи с приятели или просто да ходите на разходка в парка. Тези моменти на отдих и забавление могат да ви помогнат да забравите за проблемите и стреса и да се почувствате по-добре.

 

Да се справим със стреса чрез сън

Как най-ефикасно да се справим със стреса-Нутрима-бг-2

 

Добрият сън е от ключово значение за справянето със стреса. Необходимо е да си осигурим достатъчно време за сън (поне 8 часа) и да създадем уютна обстановка в спалнята. Ограничете употребата на електронни устройства като мобилни телефони и компютри преди лягане, за да си осигурите по-добър и качествен сън. Поддържайте приятна за спане температура в стаята – около 18-20 градуса по Целзий. 

 

Подкрепа от приятели и близки

Не забравяйте, че може да се обърнете към вашите приятели и близки за подкрепа и съвет. Поговорете с тях за вашите проблеми и чувствата ви и получете техните мнения и съвети. Заедно можете да се справите по-лесно с трудностите и да намалите нивото на стреса.

 

В заключение

Справянето със стреса изисква усилия и търпение, но с правилните методи и стратегии можем да намалим влиянието му върху нашето здраве и благополучие. Използвайте тези съвети и методи, за да се справите със стреса и да се почувствате по-добре. 

Живейте пълноценно, бъдете позитивни и се радвайте на живота!

Прочетете още: Как да подобрим здравето си през 2023 година?

 

Хареса ли ви тази статия?

Хареса ли ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу. Алтернативно, можете да се включите в някоя от дискусиите на здравословен форум Нутрима.

Благодарим ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

 

Използвана литература

  1. Alotaibi, A. D., Alosaimi, F. M., Alajlan, A. A., & Bin Abdulrahman, K. A. (2020). The relationship between sleep quality, stress, and academic performance among medical students. Journal of family & community medicine, 27(1), 23–28. 
  2. Bruce S. McEwen (2017). Neurobiological and Systemic Effects of Chronic Stress.
  3. Goyal, M., Singh, S., Sibinga, E. M., Gould, N. F., Rowland-Seymour, A., Sharma, R., Berger, Z., Sleicher, D., Maron, D. D., Shihab, H. M., Ranasinghe, P. D., Linn, S., Saha, S., Bass, E. B., & Haythornthwaite, J. A. (2014). Meditation programs for psychological stress and well-being: a systematic review and meta-analysis. JAMA internal medicine, 174(3), 357–368. 
  4. Melissa J. Glenn, et al. (2012). Supplemental dietary choline during development exerts antidepressant-like effects in adult female rats.
  5. Schultchen, D., Reichenberger, J., Mittl, T., Weh, T. R. M., Smyth, J. M., Blechert, J., & Pollatos, O. (2019). Bidirectional relationship of stress and affect with physical activity and healthy eating. British journal of health psychology, 24(2), 315–333. 

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации