5 огромни ползи от редовната физическа активност

От Иван

 

Физическата дейност се определя като движение, което кара мускулите Ви да работят, а тялото Ви – да изгаря калории. Редовната физическа активност е свързана с подобрено здраве и понижен риск от развитие на редица хронични заболявания, като диабет тип 2, рак, инфаркт, затлъстяване и деменция. 

Най-важното е, че редовната физическа активност може значително да подобри качеството Ви на живот, както във физически, така и в психически аспект. Единственото, което се изисква от вас, е да спортувате поне по 30 минути дневно, 5 дни в седмицата. 

Има много видове физическа активност, включително плуване, джогинг, ходене, танци, планинарство и колоездене. И това са само шепа примери. Опциите за покачване на енергийните нива и тонуса са многобройни, а резултатите от здравословна гледна точка – несравними.

В тази статия ще се запознаем с 5 от най-големите ползи, свързани с редовната физическа активност. Но нека преди това разгледаме няколко примера за физически упражнения. 

 

Кои са най-разпространените видове физическа активност?

5 огромни ползи от редовната физическа активност-Нутрима-бг-1

 

Както вече споменахме, съществуват много и най-различни видове физическа активност. Изборът наистина е огромен. Можете да пробвате с бързо ходене, тичане, колоездене, плуване, тенис на корт, футбол, танци, пилатес, йога, планинарство и дори градинарство.

Намерете вид физическа дейност, която Ви допада най-много и започнете да я практикувате редовно. Разбира се, можете да се спрете на няколко вида и да ги редувате. Позволено е всичко, стига да Ви е интересно и забавно и да не губите стимул. В началото започнете бавно и увеличавайте продължителността и натоварването постепенно. 

 • Ходене
 • Джогинг
 • Колоездене
 • Скачане на въже
 • Плуване
 • Гребане
 • Вдигане на тежести
 • Футбол
 • Баскетбол
 • Волейбол
 • Тенис на корт
 • Пилатес
 • Йога
 • Зумба
 • Танци
 • Планинарство
 • Градинарство

 

5 огромни ползи от редовната физическа активност

И така, след като се запознахме с основните видове физически занимания, нека сега разгледаме 5 от най-големите ползи, свързани с редовната физическа активност.

Редовното практикуване на физически упражнения не само ще подобри тонуса и фигурата Ви, но също така ще повиши цялостното Ви физическо, психическо и емоционално благосъстояние. 

 

1. Редовната физическа активност подпомага отслабването

5 огромни ползи от редовната физическа активност-Нутрима-бг-2

 

За никой не е тайна, че заседналият начин на живот е основен фактор за покачване на теглото и развитие на затлъстяване. Връзката, между редовната физическа активност и отслабването, се крие в енергийния баланс.

Човешкото тяло изразходва енергия по 3 основни начина: храносмилане, поддържане на телесните функции и физическа активност. Първите 2 начина са сравнително константни, докато третият може да варира. Когато увеличавате нивото на физическата си активност, тялото започва да изгаря повече калории, като идеята е да изгорите толкова калории, че да навлезете в калориен дефицит. 

При състоянието на калориен дефицит, тялото приема по-малко калории, отколкото изгаря, в резултат на което се наблюдава загуба на тегло. Освен това проучванията показват, че комбинирането на аеробни упражнения със силови тренировки може да увеличи загубата на мазнини и поддържането на мускулна маса, което е от съществено значение за регулиране на теглото.

Прочетете още: Какво е калориен дефицит и води ли до отслабване?

 

2. Редовната физическа активност Ви прави по-щастливи

5 огромни ползи от редовната физическа активност-Нутрима-бг-3

 

Доказано е, че редовната физическа активност подобрява настроението и понижава чувството на депресия, безпокойство и стрес. Физическите упражнения водят до позитивни промени в мозъка, като регулират стреса и безпокойството. Също така се наблюдава увеличена чувствителност на мозъка към хормоните на щастието серотонин и норепинефрин, които облекчават чувството на депресия.

В допълнение, редовната физическа активност увеличава производството на ендорфини, за които е известно, че спомагат за създаването на положителни емоции и намаляват болката.

Интересното е, че няма значение колко интензивна е вашата тренировка. Изглежда, че настроението Ви може да бъде подобрено от всякакви упражнения, независимо от натоварването. А най-добрата новина е, че това се наблюдава още от първата тренировка.

 

3. Редовната физическа активност понижава риска от хронични болести

5 огромни ползи от редовната физическа активност-Нутрима-бг-4

 

Липсата на физически упражнения е основен фактор за развитие на редица хронични заболявания. Доказано е, че редовната физическа активност подобрява чувствителността на клетките към инсулина, сърдечно-съдовата дейност и телесния състав, като същевременно регулира нивата на кръвното налягане, холестерола и триглицеридите.

За да се предпазите от рак, инфаркт, инсулт, диабет тип 2, деменция, остеопороза и затлъстяване, спортувайте редовно. 

 

4. Редовната физическа активност подсилва мозъчната дейност

 

Редовната физическа активност подобрява мозъчната функция, подсилва паметта и увеличава мисловната дейност. Как точно става това? Като начало, физическите упражнения повишават сърдечния ритъм, който насърчава притока на кръв и кислород към мозъка. Също така се наблюдава увеличено производството на хормони, които стимулират растежа на мозъчните клетки.

Редовната физическа активност е особено важна при възрастните, тъй като стареенето, в комбинация с оксидативния стрес и възпалението, насърчава упадъка на мозъчната структура и функция. 

И накрая, доказано е, че редовните упражнения намаляват промените в мозъка, свързани с болестта на Алцхаймер и шизофренията.

Прочетете още: Оксидативен стрес – що е то и как да се предпазим?

 

5. Редовната физическа активност подобрява сексуалната функция

 

Доказано е, че редовната физическа активност стимулира либидото и подобрява сексуалната функция, както при жените, така и при мъжете.

Физическите упражнения укрепват сърдечно-съдовата система, подобряват кръвообращението, тонизират мускулите и увеличават гъвкавостта, с което водят до по-добър и пълноценен сексуален живот.

Нещо повече, проучванията демонстрират, че жените, страдащи от синдром на поликистозните яйчници, който понижава либидото, са увеличили сексуалното си желание с редовна физическа дейност, в продължение на 4 месеца.

 

Финални думи

Спортът предлага невероятни ползи, които могат да подобрят почти всеки аспект на вашето здраве и живот. Редовната физическа активност може да увеличи производството на хормони, които Ви карат да се чувствате по-щастливи и да ви помогне да спите по-добре. 

Също така, редовните упражнения могат да подобрят външния вид на кожата Ви, да Ви помогнат да отслабнете, да подсилят сексуалната Ви функция и да Ви предпазят от редица хронични заболявания.

За най-добри здравословни резултати, спортувайте поне по 30 – 60 минути дневно или 150 – 300 минути седмично. Редувайте нискоинтензивни с високоинтензивни упражнения, изберете тези, чието практикуване Ви допада най-много и не забравяйте да хидратирате тялото си оптимално.

За финал бихме искали да завършим със следната сентенция: “Погрижи се за тялото си. Това е единственото място, на което можеш да живееш” ~ Джим Рон.

 

5 лесни стъпки за по-здравословен начин на живот

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

 1. Darren E.R. Warburton, et al. (2006). Health benefits of physical activity: the evidence.
 2. James McKinney, MD, MSc, (2016). The health benefits of physical activity and cardiorespiratory fitness.
 3. Miriam Reiner, et al. (2013). Long-term health benefits of physical activity – a systematic review of longitudinal studies.
 4. Mohammed Abou Elmagd, (2016). Benefits, need and importance of daily exercise.
 5. Peter Kokkinos, (2012). Physical Activity, Health Benefits, and Mortality Risk.
 6. Paoli A, et al. (2012). High-Intensity Interval Resistance Training (HIRT) influences resting energy expenditure and respiratory ratio in non-dieting individuals.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации