Какво всъщност представляват невротрансмитерите?

От Иван

 

Невротрансмитерите са химическите пратеници на тялото. Тяхната основна задача е да предават сигнали от нервните клетки към целевите клетки. Тези целеви клетки могат да бъдат разположение в храносмилателния тракт, мускулите, жлезите, както и във всички останали тъкани и органи.

Нервната система контролира психологическите и физиологическите функции в тялото. Нервните клетки, наричани още неврони, и техните невротрансмитери играят ключова роля в този процес.

Невротрансмитерите предават своите съобщения, като пътуват между клетките и се прикрепват към специфични рецептори, разположени върху целевите клетки. Всеки невротрансмитер се свързва с различен рецептор – например, допаминовите молекули се свързват с допаминовите рецептори и т.н. Когато се прикачат, невротрансмитерите стимулират определено действие в целевите клетки.

 

Кои са основните невротрансмитери?

Какво всъщност представляват невротрансмитерите-Нутрима-бг-1

 

Най-разпространените невротрансмитери в човешкото тяло са серотонинът, допаминът, ендорфинът и адреналинът. Друго име, под което ще срещнете невротрансмитерите, е “хормони на щастието”. 

 

 • Серотонин
 • Допамин
 • Ацетилхолин
 • Ендорфин
 • Адреналин
 • Норадреналин
 • Глутамат
 • Гама-аминобутирова киселина (ГАБА)
 • Окситоцин

 

Невротрансмитерите – финални думи

Какво всъщност представляват невротрансмитерите-Нутрима-бг-2

 

Невротрансмитерите играят роля в почти всяка функция на човешкото тяло. Оптималният баланс на невротрансмитерите е необходим за предотвратяване на определени здравословни състояния, като депресия, тревожност, болест на Алцхаймер и болест на Паркинсон.

Няма доказан начин да се гарантира, че невротрансмитерите са балансирани и работят правилно. В някои случаи обаче здравословният начин на живот, който включва редовни упражнения, здравословно хранене и контрол над стреса, може да помогне.

Патологичните състояния, които са резултат от дисбаланс на невротрансмитерите, често изискват лечение от професионалист. Посетете вашия лекар, ако изпитвате проблеми с физическото или психическото си здраве.

Прочетете още: 15 от най-здравословните храни, които ни правят щастливи

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Невротрансмитерите – използвани източници

 1. Blusztajn, J. K., et al. (2017). Neuroprotective actions of dietary choline.
 2. Boonstra, E., et al. (2015). Neurotransmitters as food supplements: The effects of GABA on brain and behavior.
 3. Gupta, A., et al. (2013). Role of serotonin in seasonal affective disorder.
 4. Hinz, M., et al. (2012). 5-HTP efficacy and contraindications.
 5. Hryhorczuk, C., et al. (2015). Dampened mesolimbic dopamine function and signaling by saturated but not monounsaturated dietary lipids.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации