15 от най-здравословните храни, които ни правят щастливи

От Иван

Кои са най-здравословните храни, които ни правят щастливи?

Храната е не само източник на полезни хранителни вещества, но е и проводник на емоции, чувства и настроения.

Консумацията на някои храни ни кара да се чувстваме по-енергични, по-радостни, по-позитивни и по-щастливи, докато приема на други храни води до чувствo на отпадналост, негативизъм, безпокойство и депресия.

Сред най-здравословните храни, които ни правят щастливи, се нареждат храните, богати на мононенаситени и полиненаситени мастни киселини, незаменими аминокиселини, витамини, минерали, антиоксиданти, фибри и пробиотици.

Сред храните, с противоположно действие, се нареждат тези с високо съдържание на наситени мазнини, трансмазнини, добавена захар и сол.

Нека сега се запознаем по-подробно с 15 от най-здравословните храни, които ни правят щастливи.

 

1. Овесени ядки

Овесените ядки заемат едно от челните места в списъка на най-здравословните храни, които ни правят щастливи. Тази изключително полезна храна е богата на витамини, минерали, фибри, аминокиселината триптофан и омега-3 полиненаситените мастни киселини, всички от които са свързани с производството на серотонин и повишаване на доброто настроение.

Някои изследвания са открили, че хората, които закусват овесени ядки, се чувстват с до 30% по-енергични и по-щастливи през деня, в сравнение с хората, които започват деня си със шунка, бекон, кашкавал или други преработени и високомазнинни храни.

Закуска от овесени ядки, мляко, ябълка, орехи и канела

 

2. Сьомга

Сьомгата е сред рибите с най-богато съдържание на омега-3 незаменими мастни киселини.

Редовната консумация на сьомга е свързана с подобрено настроение, подобрено самочувствие, повишена мисловна функция, както и с понижени нива на депресия и чувство на безпокойство.

 

3. Боровинки

Боровинките са особено богати на антоцианини и флавоноиди, които спадат към семейството на полифенолите. Полифенолите са група органични вещества, които изразяват мощни антиоксидантни свойства.

Редовната консумация на боровинки е свързана с понижени нива на възпаление, стрес и депресия, както и с подобрена мозъчна функция и позитивно мислене.

7 храни, които ще подобрят мозъчната Ви дейност

 

4. Орехи

Орехите са изключително богати на витамини, минерали, антиоксиданти и алфа-линоленова киселина. Алфа-линоленовата киселина е растителният представител на омега-3 незаменимите мастни киселини.

Редовната консумация на орехи е свързана с повишена мисловна дейност, подобрено настроение, както и с понижени нива на депресия, раздразнителност, стрес, безпокойство и отпадналост.

 

5. Черен шоколад

Черният шоколад е богат на минерала магнезий и алкалоида фенилетиламин. Магнезият изразява успокояващо действие върху мускулите и понижава нивата на безпокойство, докато фенилетиламинът е вид невромодулатор, който е добре известен със своите полезни психоактивни и стимулиращи свойства.

Консумацията на черен шоколад е свързана с подобрено настроение, повишено чувство на щастие, подобрена мозъчна функция, както и с понижено чувство на безпокойство, депресия и стрес.

 

6. Зелен чай

Зеленият чай е една от най-консумираните напитки в света. Този природен дар е особено богат на антиоксиданти и изразява редица благоприятни за здравето свойства.

Това, което нарежда зеления чай сред най-здравословните храни, които ни правят щастливи, е веществото теанин. Теанинът е вид небелтъчна аминокиселина, чийто прием води до понижаване на стресовите нива, понижаване на нивата на безпокойство и повишаване на настроението и позитивното мислене.

 

7. Кисело мляко

Киселото мляко спада към пробиотичните храни, чиято консумация е свързана с редица здравословни ползи.

Редовният прием на храни, богати на пробиотици, води до подобрена храносмилателна система, подсилена имунна система, подобрена мозъчна функция, подобрено настроение и чувство на радост.

Какво са пробиотиците и какви са техните ползи?

 

8. Пилешко месо

Пилешкото месо е богато на витамини, минерали и завършени белтъчини. Сред тези полезни хранителни вещества, с особена важност, се нарежда аминокиселината триптофан.

Триптофанът е незаменима аминокиселина, която участва в синтеза на серотонин. Серотонинът е вид невротрансмитер, който допринася за доброто настроение, позитивните мисли, чувството на радост, спокойствие и щастие. Не случайно, серотонинът е наричан още “хормонът на щастието”.  

 

9. Авокадо

Авокадото е един от най-полезните плодове на планетата. Неговото уникално хранително съдържание го нарежда сред най-здравословните храни, които ни правят щастливи.

Авокадото е богато на полезните омега-9 мононенаситени мастни киселини, белтъчини, сред които и аминокиселината триптофан, както и на редица витамини, минерали и антиоксиданти.

Редовната консумация на авокадо е свързана с подобрена мозъчна дейност, подсилена памет, повишени нива на радост и позитивизъм, както и с понижени нива на безпокойство и стрес.

 

10. Банани

Бананите са богати на калий, витамини от група В и аминокиселината триптофан.

Консумацията на храни, богати на витамини от В-комплекса, води до понижен риск от развитие на депресия и чувство на безпокойство. Приема на храни, богати на триптофан, пък е свързан с подобрено настроение, повишено чувство на радост и позитивни мисли.

 

11. Киноа

Киноата е вид псевдо-зърнена култура, която произхожда от районите на Централна и Южна Америка. Това, което нарежда киноата сред най-здравословните храни, които ни правят щастливи, е съдържащият се в нея кверцетин.

Кверцетинът е вид растителен флавоноид, които спада към семейството на полифенолите и е добре познат с мощните си антиоксидантни и антидепресантни свойства.

15 от най-мощните антиоксиданти в природата

 

12. Яйца

Яйцата са една изключително полезна храна, богата на редица витамини, минерали, антиоксиданти, завършени белтъчини и полезни мазнини.

Веществото, което нарежда яйцата сред най-здравословните храни, които ни правят щастливи, се нарича холин. Холинът е витаминоподобно съединение, което участва в синтеза на ацетилхолин.

Ацетилхолинът е невротрансмитер, който участва в редица мозъчни процеси и допринася за подобряване на паметта и настроението.

 

13. Боб

Бобовите храни представляват една особено полезна и лесно достъпна храна. Представителите на тази група храни са богати на витамини, минерали, антиоксиданти, фибри и белтъчини.

Причината, бобът да фигурира в списъка на най-здравословните храни, които ни правят щастливи, се дължи на високото му съдържание на магнезий.

Магнезият е важен минерал, който участва в обмяната на веществата, енергийния синтез и мозъчната функция. Ниските нива на магнезий са свързани с повишен риск от развитие на депресия и чувство на безпокойство.

35 от най-здравословните храни на планетата

 

14. Спанак

Спанакът е един изключително полезен зеленчук, който освен да ни поддържа здрави ни прави и щастливи.

Този зелен природен дар е особено богат на фолиева киселина. Фолиевата киселина, известна още като витамин В9, играе важна роля в регулацията на настроението и изразява антидепресантни свойства.

 

15. Гъби

Гъбите са една от малкото храни, които съдържат витамин D. Ниските нива на този, така наречен “слънчев витамин”, са свързани с лошо настроение, негативни мисли и повишени нива на депресия.

Включвайте гъби в менюто си често, особено през зимните месеци, когато слънчевата светлина не е достатъчно силна за да може тялото ни да синтезира нужното количество витамин D.

 

В заключение

Освен източник на полезни хранителни вещества, храната е източник и на емоции, чувства и настроения. Това, което слагаме на трапезата си, оказва влияние не само на физическия ни вид, но и на психическото ни състояние.

За да се чувствате позитивни, радостни и щастливи, консумирайте храни, богати на полезни мазнини, завършени белтъчини, витамини, минерали, антиоксиданти, фибри и пробиотици.

Избягвайте или сведете до минимум пържените храни, преработените меса, рафинираните тестени изделия, бързите закуски и газираните напитки.

Намалете приема на алкохол и спрете тютюнопушенето. Спортувайте минимум по 150 минути седмично и приемайте поне по 1.5 литра вода дневно.

25 от най-ефикасните храни против стареене

 

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

 

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

 

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

 

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации