Бразилските орехи – най-богатите на селен ядки

От Иван

 

Бразилските орехи, известни още като бразилски ядки, произлизат от южноамериканското дърво Bertholletia excelsa. Те са богат източник на полезни мазнини, протеини, фибри и най-вече на селен. Въпреки името си, бразилският орех е по-скоро семе, отколкото ядка. 

Бразилските орехи могат да предложат изненадващи хранителни ползи, включително подобряване на здравето на сърцето, осигуряване на антиоксиданти и подсилване на мозъчната функция.

В тази статия ще научим повече за бразилските орехи, ще разгледаме ползите им за здравето, както и препоръчителният дневен прием.

 

Какво представляват бразилските орехи?

Бразилските орехи - най-богатите на селен ядки-Нутрима-бг-1

 

Бразилските орехи са вид дървесни ядки, характерни за района на Южна Америка. Те се срещат предимно в тропическите гори на Амазонка, на териториите на Бразилия, Боливия, Колумбия, Венецуела, Еквадор и Перу. Плодовете се състоят от 8 до 24 клъстера, обвити в твърда черупка, които наподобяват сегментите на портокал. Всеки плод варира по размер от бейзболна топка до кокос, с тегло около 2 килограма. 

За да стигнете до кремообразната ядка, ще ви трябва орехотрошачка, освен ако не сте приятели с добре познатия бразилски орехотрошач агути – голям гризач, със зъби като длето. Подобно на всички дървесни ядки, като бадеми, кашу, лешници и пекани, бразилските орехи са дребни природни дарове, пълни с полезни хранителните вещества.

 

Какви са здравословните ползи от приема на бразилски орехи?

Бразилските орехи са сред най-богатите хранителни източници на селен, основен минерал с антиоксидантни свойства. Селенът играе важна роля в репродукцията, метаболизма и имунното здраве.

Един бразилски орех съдържа 68 до 91 микрограма (мкг) селен, което означава, че само една ядка на ден може да осигури дневната препоръчителна доза за възрастни от 55 мкг. В допълнение към селена, бразилските ядки са богати и на протеини, важни минерали и полезни мазнини.

 

1. Бразилските орехи регулират нивата на кръвна захар

Бразилските орехи - най-богатите на селен ядки-Нутрима-бг-2

 

Храните, богати на селен, могат да помогнат за подобряване на нивата на кръвна захар. Едно изследване съобщава, че яденето на един бразилски орех дневно в продължение на 8 седмици понижава общите нива на холестерола и глюкозата на гладно при здрави възрастни.

Констатациите от друго 8-седмично проучване показват, че приемането на добавка от 200 мкг селен намалява нивата на инсулин и подобрява инсулиновата чувствителност при хора с диабет тип 2 и коронарна болест на сърцето. Изследователите също съобщават за повишен антиоксидантен капацитет в организма.

 

2. Подобряват функцията на тироидната жлеза

Недостигът на селен води до хормонален дисбаланс, който може да повлияе негативно на съня, настроението, концентрацията и метаболизма.

Селенът играе съществена роля в производството на хормони. Щитовидната жлеза използва селен за превръщане на тироксиновия хормон (Т4) в неговата активна форма – трийодтиронинов хормон (Т3).

Приемът на достатъчно селен от хранителни източници може да предотврати или да помогне за регулиране на проблемите със щитовидната жлеза, като хипотиреоидизъм.

 

3. Бразилските орехи предпазват от сърдечни заболявания

Бразилските орехи - най-богатите на селен ядки-Нутрима-бг-3

 

Бразилските орехи съдържат здравословни мазнини, наречени полиненаситени и мононенаситени мастни киселини.

Според Американската сърдечна асоциация (AHA), консумирането на мононенаситени и полиненаситени мазнини, вместо наситени и трансмазнини, помага за подобряване на нивата на холестерола, което намалява риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Също така, бразилските орехи осигуряват диетични фибри. Консумацията на храни, богати на фибри, подобрява нивата на холестерола в кръвта и намалява риска от сърдечни заболявания, инсулт, затлъстяване и диабет тип 2.

Констатациите от проучване през 2019 г. показват, че по-голямата консумация на дървесни ядки намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и инфаркт сред хората, живеещи с диабет.

Прочетете още: Как да се предпазим от сърдечни заболявания?

 

4. Подобряват мозъчната дейност

Антиоксидантите помагат на мозъка да бъде здрав. Бразилските орехи имат мощни антиоксидантни ефекти, които могат да засилят функционирането на мозъка.

Учените свързват намаляването на антиоксидантната функция с когнитивното увреждане и невродегенеративните заболявания, включително болестта на Алцхаймер. Констатациите от проучване от 2014 г. показват, че хората с болестта на Алцхаймер имат по-ниски нива на селен от тези без заболяването.

Друго проучване съобщава, че яденето на един бразилски орех на ден в продължение на 6 месеца е имало положителни ефекти върху някои когнитивни функции сред възрастни хора с леко когнитивно увреждане, в сравнение с тези в контролната група. 

 

5. Бразилските орехи понижават възпалителните процеси в тялото

 

Антиоксидантните свойства на бразилските орехи могат да помогнат за намаляване на възпалението в тялото. Възпалението има връзка с много хронични заболявания.

Малко проучване от 2014 г. разглежда здравните ефекти от приема на един бразилски орех на ден при хора с хронични бъбречни заболявания. След 3 месеца изследователите забелязват намаляване на възпалението и маркерите на оксидативен стрес.

 

Какъв е препоръчителният прием на бразилски орехи?

Когато говорим за бразилските орехи, повече не означава непременно по-добре. Приемът на бразилски ядки трябва да бъде ограничен до няколко на ден, за да се избегнат нежелани странични ефекти. Подобно на повечето ядки, бразилските орехи са с високо съдържание на калории и ако ядете твърде много от тях, може да предизвикате свръх прием на калории. Това, от своя страна, може да доведе до нежелано наддаване на тегло.

Имайте предвид, че като член на семейството на дървесните ядки, бразилските орехи могат да причинят алергични реакции при някои хора. Според Американския колеж по алергия, астма и имунология около 25 до 40 процента от хората, които имат алергия към фъстъци, реагират на поне един вид дървесни ядки.

 

В заключение

 

Бразилските орехи могат да осигурят някои впечатляващи ползи за здравето, но най-добре е да ги ядете умерено. Според резултатите от научните изследвания, някои съединения в бразилските ядки могат да доведат до намаляване на риска от сърдечни заболявания, регулиране на нивата на кръвната захар и повишаване на антиоксидантната активност на организма.

Бразилските орехи са сред най-добрите източници на естествен селен, основен минерал, известен със своите антиоксидантни свойства. И все пак, въпреки че селенът може да подобри здравето, твърде много от него може да доведе до токсичност.

Прочетете още: Какво всъщност представляват антиоксидантите?

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

  1. Cardoso, B. R., et al. (2018). Selenium status is not associated with cognitive performance: A cross-sectional study in 154 older Australian adults.
  2. Huguenin, G. V. B., et al. (2015). Improvement of antioxidant status after Brazil nut intake in hypertensive and dyslipidemic subjects. Nutrition Journal.
  3. Liu, G., et al. (2019). Nut consumption in relation to cardiovascular disease incidence and mortality among patients with diabetes mellitus.
  4. Mara Ventura, et al. (2017). Selenium and Thyroid Disease: From Pathophysiology to Treatment.
  5. Stockler-Pinto, M. B., et al. (2014). Brazil nut (Bertholletia excelsa, H.B.K.) improves oxidative stress and inflammation biomarkers in hemodialysis patients.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации