Спирулина – здравословният дар на тропическите езера

От Иван

 

Какво е спирулина?

Спирулина е общото название на няколко вида синьо-зелени водорасли, характерни за тропическите и субтропическите сладководни езера. Тези водорасли представляват биомаса от фотосинтезиращи цианобактерии, които са годни за консумация от хората и животните. Най-широко разпространените видове спирулина биват Arthrospira platensis и Arthrospira maxima. 

Спирулина е добре известна със своите здравословни свойства и се използва като хранителна добавка от хората по цял свят. Синьо-зеленото водорасло е било познато още по времето на маите и ацтеките, които са го използвали за основна храна и за лечение на редица болести. От началото на 90-те години, спирулина се използва и като основна хранителна добавка от астронавтите на Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА) и от Европейската космическа агенция (ЕКА).

Редовният прием на спирулина е свързан с редица здравословни ползи, като подсилен имунитет, понижени нива на холестерол и кръвно налягане, подобрена мозъчна функция, както и с понижен риск от развитие на диабет тип 2, сърдечни заболявания, остеопороза и рак.

 

Спирулина – хранителен състав

Спирулина - здравословният дар на тропическите езера-Нутрима-бг-1

 

Спирулина е изключително богата на завършени белтъчини, мощни антиоксиданти, витамини, минерали, фибри и полезни мазнини. Синьо-зеленото водорасло се нарежда сред малкото растителни източници, богати на всичките 9 незаменими аминокиселини, както и на есенциалните омега-3 и омега-6 полезни мазнини

 

 • Високо съдържание на завършени белтъчини
 • Богата на калций, калий, магнезий и желязо
 • Високо съдържание на витамини от група В
 • Високо съдържание на витамините А, С и Е
 • Богата на омега-3 и омега-6 ненаситени мастни киселини
 • Съдържа фикоцианин – вещество с мощно антиоксидантно и противовъзпалително действие
 • Стимулира производството на азотен оксид в тялото
 • Високо съдържание на антиоксиданти – фенолови киселини и флавоноиди

15 от най-мощните антиоксиданти в природата

 

Какви са здравословните ползи от приема на спирулина?

Редовният прием на спирулина е свързан с множество здравословни ползи, като подобрени нива на холестерол, триглицериди, кръвно налягане и кръвна захар, подобрена мозъчна дейност, подсилена имунна система, както и с понижен риск от развитие на редица хронични заболявания и нежелани патологични състояния. 

Синьо-зеленият природен дар е свързан с понижен риск от развитие на диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, остеопороза, анемия, рак, затлъстяване и деменция.

Нека разгледаме по-подробно 7 здравословните ползи, свързани с редовната консумация на спирулина.

 

1. Мощен имуностимулатор

Спирулина изразява мощни противовъзпалителни и имуностимулиращи свойства. Богатото съдържание на антиоксиданти, витамини, минерали, белтъчини и полезни мазнини, допринася за силна имунна система и понижен риск от развитие на вирусни и бактериални инфекции.

Как да подсилим действието на имунната система?

 

2. Подобрява мозъчната функция

Спирулина - здравословният дар на тропическите езера-Нутрима-бг-2

 

Редица клинични изследвания доказват, че редовният прием на спирулина подобрява паметта и концентрацията и засилва мисловната дейност. Синьо-зеленото водорасло е свързано и с понижен риск от развитие на болестите на Паркинсон и Алцхаймер.

 

3. Понижава нивата на лошия холестерол

Спирулина е отличен помощник в борбата срещу сърдечно-съдовите заболявания. Редовният прием на спирулина е свързан с понижени нива на лошия холестерол (LDL), понижени нива на триглицеридите в кръвта (TG) и с повишени нива на добрия холестерол (HDL).

Синьо-зеленото водорасло оказва особено благоприятно въздействие и върху функцията на черния дроб и води до понижен риск от развитие на чернодробна стеатоза (затлъстял черен дроб).

 

4. Регулира кръвното налягане

Спирулина - здравословният дар на тропическите езера-Нутрима-бг-3

 

Високото кръвно налягане е сред основните причинители на инфаркт, инсулт и бъбречна недостатъчност. Доказано е, че редовният прием на спирулина води до подобрено кръвно налягане. Това се дължи главно на високото съдържание на калий и свойството на синьо-зеленото водорасло да стимулира производството на азотен оксид. 

Азотният оксид допринася за разширяването на кръвоносните съдове, което води до понижаване на високото кръвно налягане и намален риск от развитие на атеросклероза.

Какво е високо кръвно налягане и как да се предпазим?

 

5. Подобрява силата и издръжливостта

Редовният прием на спирулина в свързан с повишени енергийни нива, подобрена издръжливост и увеличена мускулна маса. Повишеното производство на азотен оксид, последвано от приема на спирулина, в комбинация с богатото съдържание на антиоксиданти, желязо и витамини от група В, допринася за подобрена физическа сила, повишени енергийни нива и увеличена издръжливост.

 

6. Изразява противоракови свойства

 

Някои клинични изследвания доказват, че спирулина изразява противоракови свойства. Редовният прием на синьо-зеленото водорасло е свързан със забавяне и инхибиране на растежа на раковите клетки и понижен риск от развитие на рак на устната кухина, рак на стомаха, рак на дебелото черво и рак на панкреаса. 

 

7. Регулира нивата на кръвна захар

Спирулина оказва благоприятен ефект върху нивата на кръвна захар. Редовният прием на синьо-зеленото водорасло е свързан с подобрени нива на кръвната глюкоза и понижен риск от развитие на хипергликемия, инсулинова резистентност, метаболитен синдром и диабет тип 2. 

Висока кръвна захар – причини, симптоми и хранене

 

Как да приемаме спирулина?

 

Спирулина обикновено се приема във вид на прах или таблетки. Препоръчителната дневна доза е от порядъка на 3 – 8 грама или 6 – 10 таблетки. Приетото количество спирулина за деня зависи от индивидуалните нужди и целта, с която се приема. 

За най-добри резултати, започнете с по-малки дози и увеличавайте приетото количество постепенно. Можете да приемате спирулина на прах, като я разтваряте във вода или я прибавяте към прясно-изцедени сокове и смутита. Таблетките обикновено се приемат с вода по 3 пъти на ден преди всяко основно хранене.

В началото, вкусът на спирулина може да Ви се стори странен или дори леко отблъскващ, но не бързайте да си правите заключения. Това чувство ще изчезне още след първата седмица. И все пак, ако Ви е трудно да свикнете с чистия вкус на синьо-зеленото водорасло, винаги можете да експериментирате в кухнята, като прибавите лимон, банан или други плодове, зеленчуци, ядки или семена, в блендера. Таблетките също са добър вариант. 

Избягвайте приема на спирулина късно вечер, тъй като това може да доведе до превъзбуждане на организма и трудности в заспиването. 

 

Таблетки спирулина

 • През първите 2 дни – по 1 таблетка дневно
 • През следващите 2 дни – по 2 таблетки дневно
 • През следващите 2 дни – по 3 таблетки дневно
 • И така докато достигнете желаната доза

 

Спирулина на прах

 • През първите 2 дни – по 1/2 чаена лъжичка дневно
 • През следващите 2 дни – по 1 чаена лъжичка дневно
 • През следващите 2 дни – по 1.5 чаени лъжички дневно
 • И така докато достигнете желаната доза

 

Запознайте се внимателно с упътването и препоръките на производителя, преди употреба.

 

Има ли странични ефекти от приема на спирулина?

Спирулина е напълно естествен продукт, чийто прием не е асоцииран с нежелани странични ефекти. За най-добри здравословни резултати, прочетете внимателно листовката с упътването и се консултирайте с личния си лекар ако приемате лекарствени продукти.

 

Финални думи

Спирулина - здравословният дар на тропическите езера-Нутрима-бг-7

 

Спирулина е вид синьо-зелено водорасло, чийто редовен прием е свързан с редица здравословни ползи. Този дар на тропическите сладководни езера е богат на витамини, минерали, антиоксиданти, фибри, завършени белтъчини и полезни мазнини.

Редовният прием на спирулина води до понижен холестерол, подобрено кръвно налягане и кръвна захар, подсилен имунитет, подобрена мозъчна функция, повишена енергия и физическа сила, както и до понижен риск от развитие на редица хронични заболявания, като диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, рак, остеопороза и затлъстяване.

Спирулина се приема обикновено във вид на прах или натурални таблетки. В началото започнете с по-малки дози и увеличавайте приетото количество постепенно. Не забравяйте да пиете достатъчно вода – поне по 1.5 – 2 литра дневно. 

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

 1. Carlo Selmi, et al. (2011). The effects of Spirulina on anemia and immune function in senior citizens. Cellular and Molecular Immunology.
 2. Farooq SM, et al. (2014). C-phycocyanin confers protection against oxalate-mediated oxidative stress and mitochondrial dysfunctions in MDCK cells. (PLOS).
 3. Lu HK, et al.  (2006). Preventive effects of Spirulina platensis on skeletal muscle damage under exercise-induced oxidative stress.
 4. Md. Ismail, et al. (2015). Effect of Spirulina Intervention on Oxidative Stress, Antioxidant Status, and Lipid Profile in Chronic Obstructive Pulmonary Disease Patients. BioMed Research International.
 5. Mohamed F Ismail, et al.  (2009). Chemoprevention of rat liver toxicity and carcinogenesis by Spirulina. International Journal of Biological Sciences. 
 6. Patricia V Torres-Duran, et al. (2007). Antihyperlipemic and antihypertensive effects of Spirulina maxima in an open sample of mexican population: a preliminary report. Lipids in Health and Disease.
 7. Ou Y, et al.  (2012). Antidiabetic potential of phycocyanin: effects on KKAy mice. Pharmaceutical Biology Journal.
 8. Stratton IM, et al. (2012). Association of glycaemia with macrovascular and microvascular complications of type 2 diabetes (UKPDS 35): prospective observational study. Indian Journal of Medical Research.

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации