Кои са най-полезните храни за мозъка?

От Иван
Кои са най-полезните храни за мозъка - Нутрима бг

Мозъкът е най-сложният орган в човешкото тяло. Храната, която консумираме и начинът на живот, който водим, оказват директно влияние върху неговата функция и благосъстояние. Сред най-полезните храни за мозъка се нареждат храните, богати на полезни мазнини, завършени белтъчини, пробиотици, витамини, минерали и антиоксиданти. 

Редовната консумация на тези храни води до повишена мисловна дейност, подобрена концентрация, увеличена способност за придобиване на нови знания, подобрена памет, повишено производство на нови мозъчни клетки, както и до понижен риск от развитие на алцхаймер, паркинсон и инсулт. 

От друга страна, храните, които влияят негативно върху здравето на мозъка, са храните с високо съдържание на наситени мазнини, трансмазнини, добавена захар и сол. 

 

Как да подобрим здравето на мозъка?

  • Хранете се здравословно
  • Спортувайте редовно
  • Наспивайте се добре
  • Придобивайте нови знания и умения
  • Поддържайте здравословно тегло
  • Поддържайте добър социален живот
  • Поддържайте добра интимна връзка
  • Поддържайте оптимална хидратация
  • Намалете приема на алкохол
  • Спрете тютюнопушенето 
  • Намалете стреса
  • Намалете гледането на телевизия
  • Намалете времето, прекарано в интернет
  • Прекарвайте повече време сред природата

Какво е здравословно тегло и как да го измерим?

 

10 интересни факта за човешкия мозък

  • Човешкият мозък съдържа до 100 милиарда нервни клетки (неврони)
  • За всеки един неврон са налични до 10 хиляди синаптични връзки (синапса)
  • Средното тегло на човешкия мозък е 1.35 килограма
  • Човешкият мозък използва 25% от кислорода в тялото
  • Човешкият мозък използва 20% от енергията в тялото 
  • Човешкият мозък представлява 2% от общото телесно тегло 
  • Човешкият мозък не съдържа рецептори за болка 
  • Човешкият мозък се състои от около 80% вода
  • Човешкият мозък продължава да се развива до 50 годишна възраст
  • Човешкият мозък може да живее до 6 минути без приток на кислород

 

Кои са най-полезните храни за мозъка?

Сред най-полезните храни за мозъка се нареждат мазната риба, нетлъстото месо, яйцата, пълнозърнестите храни, плодовете, зеленчуците, бобовите култури, пробиотичните храни, ядките, семената, подправките и някои напитки. 

 

Мазна риба

  • Сьомга
  • Пъстърва
  • Скумрия
  • Сардини
  • Херинга
  • Риба тон

 

Месо

  • Пилешко месо
  • Пуешко месо
  • Телешко месо

 

Яйца

  • Кокоши яйца
  • Пуешки яйца
  • Патешки яйца
  • Пъдпъдъчи яйца 

 

Пълнозърнести храни

  • Пълнозърнест хляб
  • Кафяв ориз
  • Кафяви макаронени изделия
  • Киноа
  • Овесени ядки

 

Плодове

  • Авокадо
  • Боровинки
  • Малини
  • Къпини
  • Ягоди
  • Годжи бери 
  • Нар
  • Червено грозде
  • Банани

 

Зеленчуци

  • Броколи
  • Кейл
  • Спанак
  • Моркови
  • Домати
  • Магданоз
  • Гинко билоба
  • Аспержи
  • Зеле
  • Червено цвекло

 

Бобови култури

  • Боб
  • Фасул
  • Леща
  • Грах
  • Фъстъци

 

Пробиотични храни

  • Домашно кисело мляко
  • Кефир
  • Комбуча
  • Кисели краставички
  • Кисело зеле
  • Ябълков оцет
  • Мисо
  • Кимчи

 

Ядки

  • Орехи
  • Бадеми
  • Лешници
  • Кашу
  • Бразилски орех
  • Макадамия

 

Семена

  • Ленено семе
  • Конопено семе
  • Чиа семена
  • Слънчогледово семе
  • Тиквено семе
  • Сусамено семе

 

Подправки

 

Напитки

  • Кафе
  • Чай
  • Червено вино
  • Вода

35 от най-здравословните храни на планетата

 

Кои са най-вредните храни за мозъка?

Сред най-вредните храни за мозъка се нареждат храните с високо съдържание на наситени мазнини, трансмазнини, добавена захар, сол, консерванти, оцветители и подсладители. 

 

  • Пържени храни
  • Преработени месни продукти
  • Захарни изделия
  • Солени изделия
  • Сладкарски изделия
  • Полуфабрикати
  • Рафинирани тестени изделия
  • Газирани напитки
  • Бързи закуски
  • Алкохол

10 от най-вредните храни в България

 

В заключение

Човешкият мозък е един от най-сложните органи в нашето тяло. Разположен в черепната кухина, мозъкът съдържа около 100 милиарда неврона, за всеки един от които са налични до 10 хиляди синапса. 

Храната, която консумираме, оказва голямо влияние върху действието на мозъка. Сред най-полезните храни за мозъка се нареждат храните, богати на полезни мазнини, завършени белтъчини, пробиотици, витамини, минерали и антиоксиданти

Храните, които е препоръчително да избягваме, ако желаем да поддържаме мозъка си в добро здраве, биват храните с високо съдържание на наситени мазнини, трансмазнини, добавена захар, сол, оцветители, консерванти и подсладители. 

За да поддържате оптимална мисловна дейност, памет и концентрация, бъдете физически активни, хранете се здравословно, наспивайте се добре, приемайте достатъчно течности, не спирайте да придобивате нови знания, намалете нивата на стреса, понижете приема на алкохол и спрете тютюнопушенето.

10-те златни съвета за здравословен начин на живот

 

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

 

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

 

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

 

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации