Ядките са чудо на природата, които ежедневно се консумират по целия свят. Няма спортист или човек, който да обича и води здравословен начин на хранене, и който да не консумира ядки всеки ден. Различните ядки събират в себе си редица полезни свойства и съставки, които са изключително полезни за правилното функциониране на нашия организъм.
Но какво всъщност прави ядките полезни, кои са най-полезните сред тях и как трябва да ги консумираме? В тази статия ще разгледаме именно тези въпроси.
Какво представляват ядките?
Съществуват множество видове ядки в зависимост от растението, от което произлизат, но всички те са доказали във времето неизчерпаемия си ресурс от полезни свойства. Ядките са познати от дълбока древност, като интересното при тях е, че през Античността са се консумирали само от по-висшето общество, а на “простолюдието” им е било забранено да се хранят с тях.
Хранителен състав на ядките
Различните ядки имат и различен хранителен състав, но като цяло могат да се похвалят с високо съдържание на микроелементи като калций, калий, желязо и фосфор, както и на витамини А, В, C, D и Е. Съдържат още голямо количество фибри, магнезий и омега-3 мастни киселини. Всички тези нутриенти са изключително благоприятни за нашия организъм, като подобряват оптималното му функциониране.
Прочетете още: Какво са фибрите и защо са полезни за нашето здраве?
Как да консумираме ядките правилно?
Важно е да се вслушваме в съветите на специалистите и освен да подбираме вида и количеството ядки, които приемаме, да се стремим винаги да ги консумираме в свежо и сурово състояние. Това е така, защото в суровия си вид те запазват максимално своите качества и тялото ни може да извлече най-голяма полза от тях.
Имайте предвид, че по време на термична обработка голяма част от полезните свойства в състава на ядките се губи.
Какви са здравословните ползи от приема на ядки?
Здравословният принос на ядките към функционирането на нашия организъм е изключително голям. Доказано е, че те значително намаляват риска от инфаркт, успешно защитават нервните клетки и предпазват мозъка от увреждане. Имат силата да действат детоксикиращо на организма ни, богати са на фолиева киселина, която подобрява имунната и кръвоносната система.
Консумацията на ядки предпазва от развитието на исхемична болест на сърцето, рак, и действа като профилактика срещу появата на сърдечни заболявания. Само малка шепа от тях оказва положителен ефект върху репродуктивната система както на мъжете, така и на жените.
Благодарение на съдържанието на витамин Е, антиоксиданти и витамин В3, ядките подобряват външния вид на тялото ни. Продължителната им консумация има антиейдж ефект, подобрява метаболизма и се грижи за доброто състояние на косата, кожата и зъбите ни.
Орехи – сред най-полезните ядки
Ядките съдържат омега-3 мастни киселини, известни като „полезни мазнини“. Те са отговорни за положителното въздействие върху мозъчната функция, като най-добре действащ в тази насока е орехът.
Консумацията на ядки действа благотворно върху регулирането на нивата на стрес и нервната система. Орехът, кедровият орех и шамфъстъкът имат тонизиращо действие, помагат при стрес, депресия и хронична умора.
Благодарение на високото съдържание на йод в състава си, орехът е полезен за хора, страдащи от проблеми със щитовидната жлеза. Тази ядка съдържа още магнезий, желязо и мастни киселини – мощна комбинация предпазваща от сърдечно-съдови заболявания, хипертония и атеросклероза.
Прочетете още: Какво е хипертония и как да се предпазим?
Шамфъстък
Шамфъстъкът също е богат на фибри и понижава нивото на холестерола ни. В допълнение, той е смятан за природен афродизиак, тъй като подобрява качеството на спермата.
Лешници – едни от най-полезните ядки
Всички искаме да се радваме на здрава имунна система и да намалим риска от появата на заболявания – ядките са идеален природен метод, с който можем да постигнем всичко това. Редовното хапване на лешници понижава риска от натрупване на холестерол в кръвта.
Лешникът също е богат на ненаситени мастни киселини, като олеинова и линолова киселина. Съдържа още полезни антиоксиданти, калий и калций. Всичко това предпазва от вредното въздействие на свободните радикали и подпомага работата на нервната система.
Бадеми
Нека се спрем и на тяхно величие бадемите. Консумацията им прочиства вътрешните органи, действа благоприятно на зрението, помага при заболявания на отделителната система и червата, както и на храносмилателния тракт. Интересно е, че бадемът е припознат и като природно успокоително и помага при безсъние и стрес.
Макадамия – полезни но калорични ядки
Едни от най-калоричните ядки пък са тези на макадамията. В същото време са много богати на ценни витамини и са особено полезни при артрит, ангина, както и при по-висок риск от ракови заболявания.
Слънчогледови семки
Макар и спадащи към семейството на семената, слънчогледовите семки са изключително популярни у нас, поради което бихме искали да ги включим в днешната статия. В богатото им съдържание присъстват безброй полезни съставки като лецитин, въглехидрати, белтъчини и минерали (натрий, магнезий, фосфор, желязо, цинк, йод, калий и калций). Слънчогледовите семки съдържат също така захари, каротин, витамини D, E и B.
Ядки и грижа за кожата
За радост на всички дами, приемът на ядки, подобрява значително състоянието на кожата и я защитават от вредните влияния на околната среда. В магазинната мрежа ще срещнете множество предложения за ядкови масла, като най-известните сред тях са:
- Масло от бадем – предпазва от UV лъчи и хидратира кожата;
- Масло от кедрови ядки – заздравява ноктите и косата, както и овлажнява кожата;
- Масло от орех – действа благоприятно при раздразнена и чувствителна кожа.
Прочетете още: Как да поддържаме здрава и еластична кожа?
В заключение
Независимо кой вид ядки ще изберете, несъмнено ще бъдете много доволни от несравнимите полезни свойства, които те имат. Действащи благотворно върху редица аспекти на нашето здраве, тези природни дарове са идеални за ежедневна употреба.
Можете да ги добавяте към смутита, супи, салати, яхнии и дори към закуската си от овесена каша. Както и да подходите, ползите ще бъдат осезаеми още само след няколко дни редовен прием.
Хареса ли Ви тази статия?
Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?
Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.
Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.
Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!
Използвани източници
- de Souza, R., Schincaglia, R. M., Pimentel, G. D., & Mota, J. F. (2017). Nuts and Human Health Outcomes: A Systematic Review. Nutrients, 9(12), 1311.
- Liu, G., et al. (2019). Nut consumption in relation to cardiovascular disease incidence and mortality among patients with diabetes mellitus.
- Mara Ventura, et al. (2017). Selenium and Thyroid Disease: From Pathophysiology to Treatment.
- Mead, L. C., Hill, A. M., Carter, S., & Coates, A. M. (2021). The Effect of Nut Consumption on Diet Quality, Cardiometabolic and Gastrointestinal Health in Children: A Systematic Review of Randomized Controlled Trials. International journal of environmental research and public health, 18(2), 454.
- Ros E. (2010). Health benefits of nut consumption. Nutrients, 2(7), 652–682.