7 от най-полезните храни през месец януари

Представяме ви 7 изключително полезни храни, които да опитате през месец януари

От Иван

 

Януари е месецът, през който всички търсим начини да се възстановим от прекомерния прием на храна по време на празниците. Храна, която в голяма част е била съставена от не толкова полезни компоненти, и все пак, храна, която е била вкусна, ароматна и най-вече – сплотяваща. Но ето че празниците отминаха и сега е идеалното време да подсилите организма си с някои от най-полезните храни. 

В следващите редове ще ви предложим 7 изключително полезни храни, които се намират лесно у нас през януари, и на достъпни цени. Нека започваме!

 

1. Картофи – сред най-полезните храни през януари

7 от най-полезните храни през месец януари-Нутрима-бг-1

 

Картофите са едни от най-полезните храни, които можете да сложите на трапезата си през месец януари. Те са не само вкусни и лесни за приготвяне, но и пълни с полезни хранителни вещества. Чрез тях можем да набавим на тялото си почти всички необходими витамини, минерали и фибри

Ще се изненадате да научите, че самите картофи съдържат много малко мазнини. Те са богати на цинк, флавоноиди, хранителни влакнини, калий и най-различни витамини. Помагат при мускулни болки, високи нива на кръвна захар, и дори подсилват цялостната имунна система. 

Един съвет от нас – не бързайте да изхвърляте обелките по време на готвене, защото в тях се крият повечето полезни вещества! Освен това, картофите не съдържат глутен, което ги прави идеални за тези от вас, които следват безглутенова диета. 

Прочетете още: Кои храни не съдържат глутен и с кои да внимаваме

 

2. Брюкселско зеле 

За съжаление, този полезен зеленчук има леко лоша репутация от гледна точка на вкус и храносмилане. Когато е сготвен правилно обаче, може да се превърне в чудесна част от вашето здравословно меню. Брюкселското зеле изобилства от мощни антиоксиданти, витамин К и С, Омега-3 мастни киселини и фолиева киселина. Всичко това го нарежда с право сред най-полезните храни, които да опитате през месец януари.

В допълнение, кръстоцветният зеленчук има антивъзпалително действие, подсилва костите, намалява стреса и риска от хронични заболявания. Ако сте на диета или просто искате да се храните по-здравословно и балансирано, брюкселското зеле е вашият верен съюзник. 

 

3. Спанак – една от най-полезните храни през януари

Всички сме чували за Попай Моряка, който е неимоверно силен, именно защото яде спанак! Основното нещо, което трябва да знаете за спанака е, че е най-добре той да се приема суров или съвсем леко сготвен. По този начин листният зеленчук запазва най-много от полезните си вещества. 

Спанакът е идеален, за всеки, който желае да се храни здравословно, тъй като е пълен със желязо, калий, цинк, калций, фибри, каротиноиди и витамини С, К и Б6. Истинско богатство! Ще повлияе добре на зрението ви, костите, кожата и храносмилателната ви система. 

Ако сте диабетик, спанакът помага при контролирането на болестта. Доказано е още, че ако спанакът е част от вечерята ви, той ще ви осигури по-спокоен и здрав сън – това се дължи на неговите анти-стрес качества. 

 

4. Ябълки 

7 от най-полезните храни през месец януари-Нутрима-бг-2

 

Вероятно сте чували фразата: “Една ябълка на ден, държи доктора далеч от мен!”. Ябълките не само се нареждат сред най-полезните храни, но са и приятни на вкус и съдържат много малко калории. Фибрите стоят в основата на техните здравословни ползи, в комбинация с полезни витамини и минерали. 

Ябълките също така помагат при чревни заболявания, висока кръвна захар и затлъстяване. В тях има провитамин А, витамин С, фосфор и желязо и фолиева киселина. Направете ги ежедневни спътници на вашето меню, така че да се радвате на крепко здраве и пълноценен живот. 

 

5. Цикория – в топ 7 на най-полезните храни през месец януари

Въпреки че цикорията не е толкова популярна в България, тя все пак се намира сравнително лесно и е изключително полезна. Този зеленчук, от семейство сложноцветни, е особено богат на ценни витамини и протеини, както и на минералите калций, магнезий и желязо. 

Можете да приемате цикорията под формата на салата, сурова или сготвена. Сама по себе си, тя е отлична съставка към най-различни оризови ястия, супи, яхнии и други. Особено идеална е през зимния сезон, тъй като може да подсили имунната ви система и да ви предпази от досадните настинки.

Прочетете още: 5 от най-полезните супи срещу настинка и грип

 

6. Портокали 

Ето ги и любимците на всички – портокалите! През зимата те трябва да са ежедневна част от вашето меню. Богати на магнезий, натрий, лимонена киселина, пектин, тиамин, желязо, фосфор и редица други полезни вещества, портокалите оказват огромен положителен ефект върху нашето тяло. 

Те се грижат за сърдечно-съдовата, нервната и храносмилателната ви система и освен това са отлични на вкус и аромат. Пулпата на портокала може да забърза оздравителния процес при външни рани. Портокаловото масло пък помага при депресия, хранителни разстройства и проблеми със зрението и устната кухина. 

 

7. Брюква – заслужено място сред най-полезните храни през януари 

 

Чудите се какво е това? Брюквата е полу-зеле, полу-ряпа – кореноплоден зеленчук от семейство Кръстоцветни. Тази екзотична кръстоска е истинско съкровище за вашето тяло и общо здравословно състояние. Зеленчукът е с ниско калорийно съдържание и богат на влакнини, протеини, витамини Б6 и Б9 и С. 

Брюквата стимулира организма и покрива голяма доза от необходимите му дневни витамини и минерали. За най-добри здравословни резултати, приготвяйте зеленчука на пара, за да запазите повече от полезните му качества. 

Признат е от диетолозите по цял свят и е идеален, ако желаете да поддържате здравословно тегло или да свалите част от излишните килограми. Подпомага състоянието на стомашно-чревния тракт, имунната система и сърцето. Не прекалявайте с неговата консумация обаче, защото е възможно в прекомерни количества да предизвика алергични реакции. 

 

Финални редове

Надяваме се че нашите предложения за един по-здравословен и по-приятен месец януари са ви допаднали и вече обмисляте разходка до близкия пазар. Каквито и да са вкусовите ви предпочитания, не забравяйте да разнообразявате седмичното си меню често и да избирате растителни представители с всички цветове на дъгата. 

Живейте здравословно!

Прочетете още: 5 ценни съвета за здравословно хранене през зимата

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу. Алтернативно, можете да се включите в някоя от дискусиите на здравословен форум Нутрима.

Благодарим ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

 

Използвана литература

  1. Boyer, J., & Liu, R. H. (2004). Apple phytochemicals and their health benefits. Nutrition journal, 3, 5. 
  2. King, J. C., & Slavin, J. L. (2013). White potatoes, human health, and dietary guidance. Advances in nutrition (Bethesda, Md.), 4(3), 393S–401S. 
  3. Lv, X., Zhao, S., Ning, Z., Zeng, H., Shu, Y., Tao, O., Xiao, C., Lu, C., & Liu, Y. (2015). Citrus fruits as a treasure trove of active natural metabolites that potentially provide benefits for human health. Chemistry Central journal, 9, 68. 
  4. Nijhoff, W. A., Grubben, M. J., Nagengast, F. M., Jansen, J. B., Verhagen, H., van Poppel, G., & Peters, W. H. (1995). Effects of consumption of Brussels sprouts on intestinal and lymphocytic glutathione S-transferases in humans. Carcinogenesis, 16(9), 2125–2128. 
  5. Roberts, J. L., & Moreau, R. (2016). Functional properties of spinach (Spinacia oleracea L.) phytochemicals and bioactives. Food & function, 7(8), 3337–3353. 

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации