Януари е месецът, през който всички търсим начини да се възстановим от прекомерния прием на храна по време на празниците. Храна, която в голяма част е била съставена от не толкова полезни компоненти, и все пак, храна, която е била вкусна, ароматна и най-вече – сплотяваща. Но ето че празниците отминаха и сега е идеалното време да подсилите организма си с някои от най-полезните храни.
В следващите редове ще ви предложим 7 изключително полезни храни, които се намират лесно у нас през януари, и на достъпни цени. Нека започваме!
1. Картофи – сред най-полезните храни през януари
Картофите са едни от най-полезните храни, които можете да сложите на трапезата си през месец януари. Те са не само вкусни и лесни за приготвяне, но и пълни с полезни хранителни вещества. Чрез тях можем да набавим на тялото си почти всички необходими витамини, минерали и фибри.
Ще се изненадате да научите, че самите картофи съдържат много малко мазнини. Те са богати на цинк, флавоноиди, хранителни влакнини, калий и най-различни витамини. Помагат при мускулни болки, високи нива на кръвна захар, и дори подсилват цялостната имунна система.
Един съвет от нас – не бързайте да изхвърляте обелките по време на готвене, защото в тях се крият повечето полезни вещества! Освен това, картофите не съдържат глутен, което ги прави идеални за тези от вас, които следват безглутенова диета.
Прочетете още: Кои храни не съдържат глутен и с кои да внимаваме
2. Брюкселско зеле
За съжаление, този полезен зеленчук има леко лоша репутация от гледна точка на вкус и храносмилане. Когато е сготвен правилно обаче, може да се превърне в чудесна част от вашето здравословно меню. Брюкселското зеле изобилства от мощни антиоксиданти, витамин К и С, Омега-3 мастни киселини и фолиева киселина. Всичко това го нарежда с право сред най-полезните храни, които да опитате през месец януари.
В допълнение, кръстоцветният зеленчук има антивъзпалително действие, подсилва костите, намалява стреса и риска от хронични заболявания. Ако сте на диета или просто искате да се храните по-здравословно и балансирано, брюкселското зеле е вашият верен съюзник.
3. Спанак – една от най-полезните храни през януари
Всички сме чували за Попай Моряка, който е неимоверно силен, именно защото яде спанак! Основното нещо, което трябва да знаете за спанака е, че е най-добре той да се приема суров или съвсем леко сготвен. По този начин листният зеленчук запазва най-много от полезните си вещества.
Спанакът е идеален, за всеки, който желае да се храни здравословно, тъй като е пълен със желязо, калий, цинк, калций, фибри, каротиноиди и витамини С, К и Б6. Истинско богатство! Ще повлияе добре на зрението ви, костите, кожата и храносмилателната ви система.
Ако сте диабетик, спанакът помага при контролирането на болестта. Доказано е още, че ако спанакът е част от вечерята ви, той ще ви осигури по-спокоен и здрав сън – това се дължи на неговите анти-стрес качества.
4. Ябълки
Вероятно сте чували фразата: “Една ябълка на ден, държи доктора далеч от мен!”. Ябълките не само се нареждат сред най-полезните храни, но са и приятни на вкус и съдържат много малко калории. Фибрите стоят в основата на техните здравословни ползи, в комбинация с полезни витамини и минерали.
Ябълките също така помагат при чревни заболявания, висока кръвна захар и затлъстяване. В тях има провитамин А, витамин С, фосфор и желязо и фолиева киселина. Направете ги ежедневни спътници на вашето меню, така че да се радвате на крепко здраве и пълноценен живот.
5. Цикория – в топ 7 на най-полезните храни през месец януари
Въпреки че цикорията не е толкова популярна в България, тя все пак се намира сравнително лесно и е изключително полезна. Този зеленчук, от семейство сложноцветни, е особено богат на ценни витамини и протеини, както и на минералите калций, магнезий и желязо.
Можете да приемате цикорията под формата на салата, сурова или сготвена. Сама по себе си, тя е отлична съставка към най-различни оризови ястия, супи, яхнии и други. Особено идеална е през зимния сезон, тъй като може да подсили имунната ви система и да ви предпази от досадните настинки.
Прочетете още: 5 от най-полезните супи срещу настинка и грип
6. Портокали
Ето ги и любимците на всички – портокалите! През зимата те трябва да са ежедневна част от вашето меню. Богати на магнезий, натрий, лимонена киселина, пектин, тиамин, желязо, фосфор и редица други полезни вещества, портокалите оказват огромен положителен ефект върху нашето тяло.
Те се грижат за сърдечно-съдовата, нервната и храносмилателната ви система и освен това са отлични на вкус и аромат. Пулпата на портокала може да забърза оздравителния процес при външни рани. Портокаловото масло пък помага при депресия, хранителни разстройства и проблеми със зрението и устната кухина.
7. Брюква – заслужено място сред най-полезните храни през януари
Чудите се какво е това? Брюквата е полу-зеле, полу-ряпа – кореноплоден зеленчук от семейство Кръстоцветни. Тази екзотична кръстоска е истинско съкровище за вашето тяло и общо здравословно състояние. Зеленчукът е с ниско калорийно съдържание и богат на влакнини, протеини, витамини Б6 и Б9 и С.
Брюквата стимулира организма и покрива голяма доза от необходимите му дневни витамини и минерали. За най-добри здравословни резултати, приготвяйте зеленчука на пара, за да запазите повече от полезните му качества.
Признат е от диетолозите по цял свят и е идеален, ако желаете да поддържате здравословно тегло или да свалите част от излишните килограми. Подпомага състоянието на стомашно-чревния тракт, имунната система и сърцето. Не прекалявайте с неговата консумация обаче, защото е възможно в прекомерни количества да предизвика алергични реакции.
Финални редове
Надяваме се че нашите предложения за един по-здравословен и по-приятен месец януари са ви допаднали и вече обмисляте разходка до близкия пазар. Каквито и да са вкусовите ви предпочитания, не забравяйте да разнообразявате седмичното си меню често и да избирате растителни представители с всички цветове на дъгата.
Живейте здравословно!
Прочетете още: 5 ценни съвета за здравословно хранене през зимата
Хареса ли Ви тази статия?
Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с вашето семейство и приятели?
Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.
Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу. Алтернативно, можете да се включите в някоя от дискусиите на здравословен форум Нутрима.
Благодарим ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!
Използвана литература
- Boyer, J., & Liu, R. H. (2004). Apple phytochemicals and their health benefits. Nutrition journal, 3, 5.
- King, J. C., & Slavin, J. L. (2013). White potatoes, human health, and dietary guidance. Advances in nutrition (Bethesda, Md.), 4(3), 393S–401S.
- Lv, X., Zhao, S., Ning, Z., Zeng, H., Shu, Y., Tao, O., Xiao, C., Lu, C., & Liu, Y. (2015). Citrus fruits as a treasure trove of active natural metabolites that potentially provide benefits for human health. Chemistry Central journal, 9, 68.
- Nijhoff, W. A., Grubben, M. J., Nagengast, F. M., Jansen, J. B., Verhagen, H., van Poppel, G., & Peters, W. H. (1995). Effects of consumption of Brussels sprouts on intestinal and lymphocytic glutathione S-transferases in humans. Carcinogenesis, 16(9), 2125–2128.
- Roberts, J. L., & Moreau, R. (2016). Functional properties of spinach (Spinacia oleracea L.) phytochemicals and bioactives. Food & function, 7(8), 3337–3353.