Каква е разликата между пробиотици и пребиотици?

От Иван

 

Какво е пробиотици?

Пробиотици са милиардите, полезни за здравето, бактерии, които населяват дебелото черво и долната част на тънкото черво. Тези полезни бактерии, наричани още добри бактерии или полезна чревна микрофлора, изпълняват редица благоприятни за здравето функции. 

Пробиотиците подсилват имунитета, подобряват функцията на храносмилателната система, регулират баланса между полезните и вредните бактерии в чревния тракт, подпомагат отслабването, подсилват мозъчната дейност и борят депресията. 

Редовната консумация на храни, богати на пробиотици, води до подобрен здравословен статус и понижен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, ракови заболявания и затлъстяване. 

 

Какво е пребиотици? 

Пребиотици са група неразтворими фибри, които служат за храна на пробиотиците и допринасят за тяхната пролиферация. Пребиотиците са вид олигозахариди, които преминават изцяло неразградени през стомашно-чревния тракт и достигат до дебелото черво, където биват разградени от полезните бактерии, чрез процеса на ферментация. 

Редовната консумация на храни, богати на пребиотици, допринася за подобрена храносмилателна функция, подсилена мозъчна дейност, подобрени нива на холестерол и кръвна захар, както и за понижен риск от развитие на инфаркт на миокарда, инсулт, рак на дебелото черво, рак на простатата, рак на гърдата, диабет тип 2 и затлъстяване. 

15 от най-богатите на фибри храни в България

 

Каква е разликата между пробиотици и пребиотици?

Каква е разликата между пробиотици и пребиотици-Нутрима-бг-1

 

Най-вероятно, вече сте си отговорили на този въпрос, но нека, все пак, да си изясним напълно, каква е разликата между пробиотиците и пребиотиците (освен в третата буква от името, разбира се). 

Първата и най-съществена разлика между пробиотиците и пребиотиците е, че едните (пробиотици) са живи микроорганизми (бактерии), докато другите (пребиотици) спадат към семейството на растителните видове (растения). 

Втората съществена разлика между пробиотиците и пребиотиците се изразява в това, че едните (пребиотици) служат за храна на другите (пробиотици).

Като трета основна разлика, може да бъде разгледан факта, че пробиотиците живеят в нашето тяло и се намират в мутуалистична симбиоза с него, докато пребиотиците са хранителен източник, който влиза и излиза от тялото ни всекидневно. 

 

Кои храни са богати на пробиотици?

Сред най-полезните храни, богати на пробиотици, се нареждат комбучата, киселото мляко, кефирът, киселото зеле, ябълковият оцет и туршията. 

Тези храни са известни още като пробиотични или ферментирали храни. Редовната консумация на пробиотични храни е свързана с редица здравословни ползи, като подобрена храносмилателна система, подсилена имунна система, подобрена мозъчна функция и понижен риск от развитие на сърдечни болести, ракови болести, диабет тип 2, затлъстяване и остеопороза. 

 

  • Кисело мляко
  • Кефир
  • Комбуча
  • Кисело зеле
  • Кисели краставички
  • Ябълков оцет (домашен)
  • Прясно сирене
  • Туршия
  • Кимчи
  • Мисо

7 от най-полезните пробиотични храни

 

Кои храни са богати на пребиотици?

Каква е разликата между пробиотици и пребиотици-Нутрима-бг-2

 

Стед най-богатите на пребиотици храни се нареждат зеленчуците, плодовете и бобовите храни. Най-полезните представители биват аспержите, броколите, ябълките, бананите, празът, гулията, бобът и овесът. 

Редовният прием на храни, богати на пребиотици е свързан с подобрена храносмилателна система, редовно изхождане, подобрена мозъчна функция, подсилен имунитет, както и с понижен риск от развитие на хиперхолестеролемия (висок холестерол), хипергликемия (висока кръвна захар), хипертриглицеридемия (високи нива на триглицериди) и хипертония (високо кръвно налягане). 

 

  • Аспержи
  • Артишок
  • Броколи
  • Банани (зелени)
  • Ябълки
  • Боб
  • Леща
  • Праз лук
  • Кромид лук
  • Чесън
  • Гулия
  • Овес
  • Ръж
  • Ленено семе

 

Какви са здравословните ползи от приема на пробиотици и пребиотици?

Редовната консумация на храни, богати на пробиотици и пребиотици, води до подобрена храносмилателна функция, подсилен имунитет, подобрена мозъчна дейност, както и до понижен риск от развитие на метаболитен синдром, сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, остеопороза, затлъстяване и някои видове рак. 

 

  • Подобрена храносмилателна система
  • Подсилена имунна система
  • Подобрен баланс между полезните и вредните бактерии
  • Подобрена мозъчна функция
  • Понижени нива на холестерол
  • Подобрени нива на кръвно налягане
  • Подобрени нива на кръвна захар
  • Подобрено женско здраве
  • Подобрено психично здраве
  • Повишени енергийни нива
  • Понижен риск от развитие на инфаркт и инсулт
  • Понижен риск от развитие на рак на дебелото черво
  • Понижен риск от развитие на рак на пикочния мехур
  • Понижен риск от развитие на рак на простатата
  • Понижен риск от развитие на рак на гърдата
  • Понижен риск от развитие на диабет тип 2
  • Понижен риск от развитие на затлъстяване
  • Понижен риск от развитие на остеопороза 

 

Пробиотици и пребиотици – заключение

 

Пробиотиците са полезните бактерии, които населяват дебелото черво и живеят в мутуалистична симбиоза с нашето тяло. Пребиотиците, от друга страна, са вид неразтворими фибри, които служат за храна на пробиотиците и допринасят за тяхното развитие и пролиферация. 

Сред най-богатите на пробиотици храни се нареждат ферментиралите храни, като киселото мляко, кефирът, комбучата, ябълковият оцет и киселото зеле. Сред най-полезните храни, богати на пребиотици, се нареждат аспержите, броколите, зелето, бананите, ябълките, бобът, лещата, овесът и ръжта. 

Редовната консумация на храни, с високо съдържание на пробиотици и пребиотици, е свързана с подобрена храносмилателна система, редовно изхождане, подсилен имунитет, подобрена мисловна дейност и понижен риск от развитие на инфаркт, инсулт, рак, затлъстяване и диабет тип 2. 

20 от най-полезните съвети за здравословно хранене

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

  1. Alexander R. Moschen, Verena Wieser, and Herbert Tilg (2012). Dietary Factors: Major Regulators of the Gut’s Microbiota. Gut and Liver.
  2. Joanne Slavin (2013). Fiber and Prebiotics: Mechanisms and Health Benefits. Nutrients.
  3. Kawamoto S, Maruya M, Kato LM, Suda W, Atarashi K, Doi Y, Tsutsui Y, Qin H, Honda K, Okada T, Hattori M, Fagarasan S. (2014). Foxp3(+) T cells regulate immunoglobulin a selection and facilitate diversification of bacterial species responsible for immune homeostasis. Immunity.
  4. Macfarlane GT, Steed H, Macfarlane S. (2008). Bacterial metabolism and health-related effects of galacto-oligosaccharides and other prebiotics. Journal of Applied Microbiology.
  5. Nicastro HL, Ross SA, Milner JA. (2015). Garlic and onions: their cancer prevention properties. Cancer Prevention Research.
  6. Nicole M. Koropatkin, Elizabeth A. Cameron, and Eric C. Martens (2014). How glycan metabolism shapes the human gut microbiota. Nat Rev Microbiol.
  7. Ning Zhang et al. (2013). Study on prebiotic effectiveness of neutral garlic fructan in vitro. Food Science and Human Wellness.
  8. Nobuhiko Kamada, Grace Y. Chen, Naohiro Inohara, and Gabriel Núñez  (2014). Control of Pathogens and Pathobionts by the Gut Microbiota. Nat Immunol.
  9. Pryde SE, Duncan SH, Hold GL, Stewart CS, Flint HJ. (2002). The microbiology of butyrate formation in the human colon. Microbiology Letters, FEMS, Oxford Academic.
  10. Reiner Jumpertz, Duc Son Le, Peter J Turnbaugh, Cathy Trinidad, Clifton Bogardus, Jeffrey I Gordon, and Jonathan Krakoff (2011). Energy-balance studies reveal associations between gut microbes, caloric load, and nutrient absorption in humans. The American Journal of Clinical Nutrition.

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации