5 здравословни ползи от употребата на ябълков оцет

От Руми

 

Оцетът е прозрачна течност с жълто или червено оцветяване. Готварският оцет може да съдържа от 5 до 10% оцетна киселина, позната още като етанова киселина. Естественият оцет се получава от оцетно-кисела ферментация на различни течности. Разделя се на 3 основни вида – винен, бирен и ябълков. 

В ябълковият оцет се съдържат над 90 полезни вещества, включително и витамин А, който има мощни антиоксидантни свойства. Оцетът от ябълки е богат на множество ензими, минерали (калий, натрий, магнезий, фосфор, хлор, сяра, мед, желязо, силиций, флуор), микроелементи, както и витамините А, В1, В2, В6, С и Е. 

Днес ще разгледаме 5 здравословни ползи от употребата на ябълков оцет.

Тази полезна течност е популярна в цял свят. Освен в кухнята, ябълковият оцет намира широко приложение и в природната медицина. Бори лошия холестерол, контролира кръвната захар, стимулира процесите на детоксикация и се грижи за кожата и косата ни.

 

1. Ябълков оцет за млада кожа

5 здравословни ползи от употребата на ябълков оцет-Нутрима-бг-1

 

Освен че изчиства токсините от кожата и я прави сияйна, ябълковият оцет се грижи и за старческите петна. Оцетът съдържа хидрокси-киселини, които спомагат за премахването на мъртвите кожни клетки. За най-добри резултати, избирайте натурален оцет.

След една определена възраст кожата увяхва и посивява. Губи блясъка и еластичността си и се появяват така наречените пигментни петна. Не бързайте да се натъжавате обаче – редовното нанасяне на ябълков оцет с памучен тампон, директно върху старческите петна за половин час на ден, значително намалява появата им. След това изплаквайте лицето си с хладка вода. 

Как да поддържаме здрава и еластична кожа?

 

2. Ефикасен, колкото и лекарствата за диабет

5 здравословни ползи от употребата на ябълков оцет-Нутрима-бг-2

 

Най-често срещаният диабет, в днешно време, е диабет тип 2. Инсулинът и нивата на кръвна захар са виновни за това състояние. Неспособността на тялото да регулира кръвната захар причинява развитието на диабет. Една от най-често разглежданите ползи на ябълковия оцет е именно способността му да регулира кръвната захар.

Приносът на ябълковия оцет в тази област на медицината се дължи на високото му съдържание на микроелементи и органични киселини. Те регулират естественото рН на организма и подобряват храносмилателното здраве. Съставните части на оцетната течност лекуват диабета чрез оптимизиране на функцията на инсулина и контролиране нивата на кръвната захар

Ябълковият оцет може да бъде толкова ефикасен, колкото и лекарствата за диабет. Освен това, той не може да Ви навреди и няма странични ефекти, за разлика от повечето медикаменти на пазара.

 

3. Чао на високото кръвно налягане и гастрита

5 здравословни ползи от употребата на ябълков оцет-Нутрима-бг-3

 

В някои клиники в САЩ и Япония експерти въвеждат и прилагат методи с ябълков оцет за лечение на гастрит и други стомашно-чревни проблеми. За сега, обаче, това е само иновация в медицината. 

Оцетът от ябълки компенсира недостига на киселини в стомаха и подобрява храносмилането. Отлично средство е против киселини след хранене. Киселините пораждат неприятни усещания у доста хора. Обикновено това се получава след консумация на храни, богати на мазнини – месо, колбаси, пържени храни и други.

Високото, както и ниското кръвно налягане са показател за неправилната функция на сърдечния мускул. Физическото натоварване и стресът са едни от основните фактори, които влияят върху нашето здраве и допринасят за високите нива на кръвно налягане. Тъй като ябълковия оцет предотвратява втвърдяването на артериите, той допринася за понижаването на високото кръвно налягане.

Естественото лечение на кръвното налягане изисква диета, богата на пресни салати и комплексни въглехидрати. Приемането на белтъчини трябва да се балансира с приемане на ябълков оцет, ябълки, грозде, червени боровинки или сокове от тях. Тези продукти поддържат киселинно-алкалното равновесие на организма. А проблемът с високото кръвно налягане може да бъде решен с редовна консумация на 1 – 3 чаени лъжички ябълков оцет преди всяко основно хранене. 

Каква диета се препоръчва при гастрит?

 

4. Тайната на Клеопатра

 

Както повечето от нас, така и Клеопатра не е обичала да спазва диети и да се ограничава в храненето. Но като всяка жена, тя е била привърженичка на тънката талия.

В какво се изразява тайната на Клеопатра? След вечеря, преди да стане от масата, тя имала ритуал – изпивала чаша вода, в която разтваряла ябълков оцет. 

 

5. Имате неприятно миришещи крака?

 

Този проблем може да бъде решен, и то изключително лесно. При носенето на обувки, които не позволяват на ходилото да диша и по време на топлите сезони, краката ни се изпотяват. Но потта не мирише – неприятна миризма е продукт на действието на гъбичките, които се образуват вследствие на потните крака.

Носенето на памучни чорапи помага на краката да остават сухи, но не е достатъчно. В магазините и аптеките се продават различни спрейове, пудри и кремове за борба с миризмата. Често, обаче, те не оправдават средствата вложени в тях и миризмата си остава. 

Както вече се досещате, на помощ тук идва ябълковият оцет. В няколко прости стъпки е напълно възможно да се излекувате от гъбичната инфекция и да се сбогувате и с неприятната миризма на краката. 

В голям съд изсипете съдържанието на едно шише оцет и направете “баня” на крака си. Стойте така в продължение на 10 – 15 минути. При редовното прилагане на този метод, много скоро ще забравите за изпотяването на краката и неприятната миризма.

 

Ябълков оцет – финални думи

Както се убедихме, невинаги нашите проблеми изискват скъпи решения и ходене по доктори. 

Надяваме се, че обогатихте своите знания за ябълковия оцет и той е станал част от следващия Ви списък за пазаруване. 

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Ябълков оцет – използвани източници

  1. Darshna Yagnik, et al. (2018). Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression. Scientific Reports.
  2. Fushimi T, et al. (2006). Dietary acetic acid reduces serum cholesterol and triacylglycerols in rats fed a cholesterol-rich diet. British Kournal of Nutrition.
  3. Hengye Chen, et al. (2016). Vinegar Functions on Health: Constituents, Sources, and Formation Mechanisms.
  4. Ostman E, et al. (2005). Vinegar supplementation lowers glucose and insulin responses and increases satiety after a bread meal in healthy subjects. European Journal of Clinical Nutrition.
  5. Waqas Sami, et al. (2017). Effect of diet on type 2 diabetes mellitus: A review. International Journal of Health Sciences.

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации