7 от най-нискокалоричните храни

От Иван

 

Когато става въпрос за загуба на тегло, от съществено значение е да се консумират храни, които са нискокалорични, но в същото време съдържат полезни витамини, минерали и хранителни вещества. В тази статия ще ви представим 7 от най-нискокалоричните храни, които могат да ви помогнат да свалите излишните килограми, без да компроментирате здравето си.

 

1. Зеленчуци – сред най-нискокалоричните храни

7 от най-нискокалоричните храни-Нутрима-бг-1

 

Зеленчуците са най-нискокалоричните храни, които можете да включите в дневното си меню. Броколито е богато на витамин С и калций, спанакът е добър източник на желязо, морковите са пълни с бета-каротин, а доматите са богати на ликопен – мощен антиоксидант с доказани противоракови свойства.

 

2. Плодове 

Много от плодовете са нискокалорични, особено ябълките, портокалите и ягодите. Ябълките съдържат пектин, който повишава чувството на ситост, портокалите са пълни с витамин C, а ягодите са богати на мощни антиоксиданти и фибри.

Прочетете още: Kолко плодове и зеленчуци е препоръчително да ядем?

 

3. Пилешко месо 

Пилешкото месо е нискокалоричен източник на завършени белтъчини и един от най-добрите източници на желязо и други ценни хранителни вещества, важни за здравето на костите и мускулите. В допълнение, пилешкото месо е богато на незаменими аминокиселини, които играят важна роля за изграждането на протеините в тялото.

 

4. Бяла риба – една от най-нискокалоричните храни

7 от най-нискокалоричните храни-Нутрима-бг-2

 

Бялата риба е нискокалоричен представител на рибите, която е богата на протеини, витамини и минерали. Тя е често използвана в българската кулинария и може да бъде приготвена по различни начини, включително печена или сотирана. 

 

5. Яйца 

Яйцата са богати на завършени протеини и са нискокалоричен източник на ценни хранителни вещества. Те също така са богати на витамин D, който е важен за здравето на костите, и на холин, който е важен за здравето на мозъка. Яйцата могат да се консумират по различни здравословни начини – сварени, печени или сотирани. 

Прочетете още: Всичко за яйцата и ползите от тяхната консумация

 

6. Гъби 

Гъбите са нискокалоричен хранителен източник, богат на витамини и минерали. Те съдържат протеини и влакнини, което ги прави отлична храна за здравословен диетичен режим. Можете да ги консумирате печени, варени или сотирани.

 

7. Чай – в топ 7 на най-нискокалоричните храни

 

Макар и не точно храна, чаят все пак е нискокалоричен и пълен с ценни антиоксиданти. Той може да помогне за намаляване на стреса и тревогата, да укрепи имунната система и да подобри функцията на мозъка. Зеленият чай е богат на EGCG (Епигалокатехин галат) – мощен антиоксидант, помагащ за намаляване на риска от различни хронични заболявания.

 

В заключение

Ако сте на диета и търсите нискокалорични храни, които да ви помогнат да свалите излишното тегло, горепосочените седем храни са именно за вас. Те могат да ви помогнат да се чувствате сити и да си набавите нужните хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае. Не забравяйте да ги консумирате като част от добре балансиран и здравословен хранителен режим.

Прочетете още: 7 от най-полезните съвети за ефикасно отслабване

 

Хареса ли ви тази статия?

Хареса ли ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу. Алтернативно, можете да се включите в някоя от дискусиите на здравословен форум Нутрима.

Благодарим ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

 

Използвани източници

  1. Finer N. (2001). Low-calorie diets and sustained weight loss. Obesity research, 9 Suppl 4, 290S–294S. 
  2. Kim J. Y. (2021). Optimal Diet Strategies for Weight Loss and Weight Loss Maintenance. Journal of obesity & metabolic syndrome, 30(1), 20–31. 
  3. Koliaki, C., Spinos, T., Spinou, Μ., Brinia, Μ. E., Mitsopoulou, D., & Katsilambros, N. (2018). Defining the Optimal Dietary Approach for Safe, Effective and Sustainable Weight Loss in Overweight and Obese Adults. Healthcare (Basel, Switzerland), 6(3), 73.
  4. Strychar I. (2006). Diet in the management of weight loss. CMAJ : Canadian Medical Association journal = journal de l’Association medicale canadienne, 174(1), 56–63.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации