5 научно доказани метода за стройно тяло

Как да отслабваме здравословно и да се радваме на стройно тяло?

От Иван

 

Лятото наближава и всички искаме да сме в най-добрата си форма за почивките, планината или морето. Да изваем стройно тяло обаче съвсем не означава гладуване и преумора във фитнеса, а е просто още една, малко по-неотложна причина да дадем на тялото си грижата, от която се нуждае. 

 

Какво е здравословно тегло?

5 научно доказани метода за стройно тяло-Нутрима-бг-1

 

Здравословно тегло е това, което е с най-нисък риск за здравето ни. То се определя в зависимост от различни фактори, като например пол, ръст и възраст. Здравословното тегло може да бъде повлияно още от нашата семейна история, средата, в която живеем и типа фигура, която имаме. Измерва се чрез така наречения Индекс на телесна маса (ИТМ), според който за оптимално тегло се счита такова с ИТМ между 18.5 – 24.9 кг/м2.

Прочетете още: Как да изчислим своя индекс на телесна маса?

 

Проблеми, свързани със затлъстяването

Хората, с ИТМ над 25 кг/м2, се категоризират с наднормено тегло, а тези, с Индекс на телесна маса над 30 кг/м2 – със затлъстяване. Затлъстяването е един от най-големите проблеми на 21-ви век, който може да доведе до големи последствия за потърпевшия, а в най-тежките случаи дори и до смърт. 

Сърдечно-съдовата система е тази, която страда най-много. На сърцето му се налага да работи по-силно и интензивно и затова често се стига до високо кръвно налягане и високи нива на холестерол. Ако те не се нормализират е възможно да се стигне и до по-сериозни сърдечно-съдови заболявания, като инфаркт, инсулт или бъбречна недостатъчност.

Атеросклерозата е едно от най-известните заболявания пряко свързани със затлъстяването – то представлява образуването на плака по стените на артериите, което нарушава кръвоснабдяването и може да доведе до пълното запушване на кръвоносните съдове. 

Други проблеми, които вероятно не звучат толкова страшно колкото гореспоменатите, но също не търпят отлагане, е евентуалното развитие на диабет тип 2 – необратимо метаболитно заболяване, което няма пълно лечение. Диабетът рядко е смъртоносен, но Световната здравна организация наскоро доказа, че смъртните случаи вследствие на диабет ще се увеличат двойно през следващите десет години.

Някои доктори съобщават, че хората с по-висока телесна маса имат проблеми с плодовитостта, артрита и повечето от тях са с по-ниска продължителност на живота. Освен от сериозни здравословни състояния, хората с наднормено тегло често страдат от липса на енергия, ниско самочувствие и депресии. 

Прочетете още: Как да поддържаме здравословни нива на холестерол?

 

Как да изваем стройно тяло?

5 научно доказани метода за стройно тяло-Нутрима-бг-2

 

В социалните мрежи, списанията, и въобще навсякъде в нашия комерсиален свят, се представят различни теории, доказани или не, за това как да живеем по-здравословно, как да отслабваме и ка да постигнем стройно тяло. Понякога тези теории могат да бъдат опасни и човек може лесно да се “подхлъзне”, особено, когато не е ясно на какво може да се вярва и на какво не. 

Има няколко доказани правила обаче, които биха Ви помогнали в стремежа към стройно тяло. Днес ще Ви запознаем с 5 научно доказани метода за отслабване, които, за разлика от повечето диети, не са екстремни и ще ви предложат дълготраен положителен ефект.

 

1. За стройно тяло, консумирайте повече фибри

5 научно доказани метода за стройно тяло-Нутрима-бг-3

 

През последното десетилетие, фибрите придобиха изключителна популярност в България. Присъстват във всеки продукт за отслабване, който се рекламира по телевизията и се славят като изключително полезни. Представляват вид сложни въглехидрати, които се съдържат само в растителните храни. 

Фибрите не могат да се усвоят напълно от организма и не носят почти никакви калории. Разграждането им в храносмилателния тракт отнема много повече време, което води до понижен апетит. Задължително трябва да присъстват в менюто Ви и лесно могат да се намерят в бобовите растения, пълнозърнестите храни, плодовете, зеленчуците, ядките и семената. 

Прочетете още: Кои храни съдържат най-много фибри?

 

2. Спортувайте редовно

Спортът е неизменна част от пътя към промяната. Не можем да изваем стройно тяло без да спортуваме, в противен случй то няма да изглежда добре. Редовните тренировки оформят нашето тяло, стягат нашите мускули и имат множество други ползи като намаляване на стреса и подсилване на имунитета

Можете да изберете спорт, който лично да Ви допада, не е нужно да следвате трендовете. Бъдете индивидуалисти, но се погрижете да е спорт, който ще Ви помогне да изразходите достатъчно енергия, като кардио или силови тренировки.

 

3. За стройно тяло, спете достатъчно

 

Сънят е от голяма важност за всеки физически и психически аспект от живота ни, така че едва ли е изненада за някого, че ако не се наспивате добре, мечтаното тяло може да се превърне в химера. Доказано е, че хората, които спят достатъчно (поне по 8 часа на денонощие), са по-стройни от тези, които не обръщат особено внимание на съня. 

Можете да подобрите качеството на съня си с редовни упражнения, удобство и като не се залежавате много през деня – ако избягвате леглото през деня ще забележите, че вечер заспивате много по-лесно. Избягвайте употребата на електронни устройства и кофеинови напитки преди лягане. 

 

4. Приемайте повече вода

Водата е тайната за красотата на всяка дама и на множество култури по целия свят. Водата пречиства нашето тяло, изхвърля токсините от организма и помага на нашите животоподдържащи процеси да функционират по-добре. Тонизира мускулите ни и улеснява храносмилането. 

Не са редки случаите, когато гладът може да се обърка със жажда. Изпийте чаша вода и ако след 30 минути все още изпитвате глад, то тогава можете да хапнете. Това е трик, който много дами използват и дори е получил названието “водна диета”. За стройно тяло, един възрастен човек трябва да пие поне по 2 литра вода дневно, особено ако е активен. Това не включва останалите напитки, които приемаме през деня.

Прочетете още: Какъв е препоръчителният дневен прием на вода?

 

5. За стройно тяло, използвайте по-малки чинии

 

Номер 5 може да звучи малко абсурдно, но проучванията са доказали, че хората, които използват по-малки чинии, отслабват по-лесно. Това ни повлиява както психически, така и физически, тъй като по този начин няма нужда да преяждаме, само и само да не оставяме храна в чинията. 

Очите играят съществена роля за това колко сте гладни. Ако виждате много храна, натрупана пред вас, вие ще сте по-склонни да я изядете. Ако искате да се храните здравословно и да изваете стройно тяло, най-добре е да се храните често и по малко. Ето защо една по-мъничка чиния би Ви свършила чудесна работа.

 

Финални думи

Отслабването и постигането на стройно тяло е един вечно дискутиран въпрос, чието решение се променя често, било то към добро или към лошо. Като за начало определете вашето здравословно тегло с помощта на калкулатора по-долу и се стремете да поддържате ИТМ между 18.5 – 24.9 кг/м2.

Бъдете активни, хранете се здравословно, не преяждайте и се стремете да намерите баланса във всяка част на живота си. Не след дълго ще започнете да виждате положителни резултати и ще се наслаждавате на красиво и стройно тяло. Живейте здравословно!

 

Калкулатор за индекс на телесна маса и затлъстяване

см
Фута
Инчове
кг
Паунди
см
Инчове

Проверете вашите резултати тук

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Съвети за стройно тяло – използвани източници

  1. Dennis EA, et al. (2012). Water consumption increases weight loss during a hypocaloric diet intervention in middle-aged and older adults.
  2. Hunter GR, et al. (2012). Resistance training conserves fat-free mass and resting energy expenditure following weight loss.
  3. Jodi D. Stookey, et al. (2012). Drinking Water Is Associated With Weight Loss in Overweight Dieting Women Independent of Diet and Activity.
  4. Juul F, et al. (2018). Ultra-processed food consumption and excess weight among US adults.
  5. Melissa M. Kaczmarczyk et al. (2012). The health benefits of dietary fiber: beyond the usual suspects of type 2 diabetes, cardiovascular disease and colon cancer.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации