Какви са причините за развитие на атеросклероза?

От Иван

 

Атеросклерозата е патологично състояние на тялото, при което артериите се стесняват и втвърдяват, вследствие на натрупването на плака по вътрешността на стените им. Плаката, която причинява атеросклероза, се състои от холестерол, калций, мазнини и други вещества.

С течение на времето, натрупванията по стените на артериите нарастват, което е предпоставка за понижен кръвоток, запушвания и инфаркт. Атеросклерозата може да засегне всяка артерия, но се среща главно в по-големите артерии с високо налягане.

 

Какво води до развитието на атеросклероза?

Артериите транспортират кръв от сърцето към останалата част от тялото. Вътрешността им е покрита с тънък слой клетки, известни като ендотел. Този слой поддържа стените на артериите гладки и позволява на кръвта да тече лесно през тях. Когато обаче ендотелът се повреди, настъпват благоприятни условия за натрупването на плака. 

Понякога, част от плаката може да се спука, което води до струпване на тромбоцити в засегнатата област. Тромбоцитите се слепват и образуват кръвни съсиреци. Съсирекът може да блокира артерията, което води до животозастрашаващи усложнения, като инсулт и инфаркт.

 

Какви са причините за развитие на атеросклероза?

Какви са причините за развитие на атеросклероза-Нутрима-бг-1

 

Сред най-честите причини за развитие на атеросклероза се нареждат тютюнопушенето; прекомерният прием на храни с високо съдържание на наситени мазнини, транс-мазнини, сол и добавена захар; заседналият начин на живот и злоупотребата с алкохола.

Атеросклерозата често е придружена от задъхване, болки в областта на гръдния кош, главоболие, изтръпване на крайниците и хронична умора.

 

Ето и най-често срещаните рискови фактори за развитие на атеросклероза:

 • Прекомерен прием на наситени мазнини, транс-мазнини, холестерол, сол и добавена захар
 • Липса на физическа активност
 • Тютюнопушене
 • Високи нива на “лошия” LDL холестерол
 • Високи нива на триглицеридите в кръвта
 • Диабет тип 2
 • Инсулинова резистентност
 • Фамилна наследственост
 • Напреднала възраст
 • Високо кръвно налягане 
 • Затлъстяване
 • Високи нива на стрес
 • Прекомерен прием на алкохол

 

Финални думи

Атеросклерозата е сериозно патологично състояние на сърдечно-съдовата система, което може да има животозастрашаващи последици. Болестта може да засегне хора на всякаква възраст, но в повечето случаи симптомите се появяват на по-късен етап в живота.

За да се предпазите от развитието на атеросклероза, бъдете физически активни, като се стремите да спортувате поне по 30 – 60 минути дневно; хранете се здравословно, като базирате седмичното си меню на пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, пробиотични храни, бобови култури, семена и ядки; пийте минимум по 1.5 – 2 литра вода дневно; поддържайте здравословно тегло с индекс на телесна маса между 18.5 – 24.9 кг/м2; наспивайте се пълноценно, като се стремите да си набавяте поне по 8 часа сън на денонощие; избягвайте стреса и поддържайте позитивни социални контакти.

Прочетете още: Как да се предпазим от сърдечни заболявания?

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

 1. Информация за атеросклерозата. Министерство на Здравеопазването.
 2. Arnett DK, et al. (2019). 2019 ACC/AHA guideline on the primary prevention of cardiovascular disease.
 3. S. C. Bergheanu, et al. (2017). Pathophysiology and treatment of atherosclerosis Current view and future perspective on lipoprotein modification treatment.
 4. Spring, B., et al. (2014). Healthy lifestyle change and subclinical atherosclerosis in young adults. Coronary artery risk development in young adults (CARDIA) study.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации