Кога всъщност говорим за прекалено високо кръвно?

Какви са стойностите на високото кръвно налягане?

От Иван

 

Сърдечният мускул е отговорен за изпомпването и транспорта на кръв към всички тъкани и органи в нашето тяло. Богатата на въглероден диоксид кръв (венозна кръв) се изпраща към белия дроб за обогатяване с кислород, след което се изпомпва обратно към сърцето и се насочва към останалите системи в организма (артериална кръв). По този начин клетките получават важни хранителни вещества, микроелементи и кислород. А, кога говорим за прекалено високо кръвно? За това в следващите редове. 

По време на кръвообращението в тялото се създава налягане в кръвоносните съдове, които пренасят обогатената с кислород кръв. Това налягане е известно като артериално кръвно налягане или, както повечето от нас са чували, като кръвно налягане или просто кръвно. Когато това налягане премине определени граници и стане твърде голямо, говорим за прекалено високо кръвно. Но какви всъщност са тези граници и кои са оптималните стойности на кръвното налягане? Нека видим!

 

Кога всъщност говорим за прекалено високо кръвно?

Кога всъщност говорим за прекалено високо кръвно - Нутрима-бг

 

За прекалено високо кръвно говорим тогава, когато стените на артериите започнат да поемат твърде голям натиск, вследствие на кръвотока по тях. Когато твърде високото кръвно налягане започне да се наблюдава редовно, настъпва болестното състояние, известно като хипертония. Тук е добре да споменем, че ако претърпите прекалено високо кръвно за кратък период от време, да речем за няколко часа, това в повечето случаи не означава, че страдате от хипертония. 

Подобни моментни покачвания на кръвното могат да се получат вследствие на интензивна тренировка, обилно хранене с високо съдържание на мазнини и сол, както и поради силна тревожност. И все пак, ако не се чувствате добре, препоръчително е да потърсите лекарска помощ. Що се отнася до хипертонията, тя се изразява в постоянно високо кръвно налягане, при което специалистите обикновено предписват редовен прием на антихипертензивни средства (лекарства срещу прекомерно високо кръвно), както и промени в начина на хранене и живот. 

И така, кога всъщност говорим за прекалено високо кръвно налягане? В таблицата по-долу можете да се запознаете със стойностите за ниско (хипотонично), нормално и високо кръвно (хипертонично). За прекалено високо кръвно обикновено говорим когато настъпи състоянието на Хипертония 1-ва степен.

Кръвното налягане се измерва с помощта на две основни стойности – диастолна стойност и систолна стойност. Диастолната кръвна стойност е известна още като “долна граница”, докато систолната кръвна стойност – като “горна граница”. Мерната единица е милиметри живачен стълб (mmHg).

 

Стойности на кръвното налягане

Кръвно налягане Диастолно (mmHg) Систолно (mmHg)
Ниско < 60 < 90
Оптимално 60 – 80 90 – 120
Нормално 80 – 90 120 – 130
Предхипертония 80 – 90 130 – 140
Хипертония 1-ва степен 90 – 100 140 – 160
Хипертония 2-ра степен 100 – 110 160 – 180
Хипертония 3-та степен > 110 > 180

Прочетете още: 10 храни, които нормализират високото кръвно налягане

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Прекалено високо кръвно – използвани източници

  1. Cohen S, et al. (2012). Chronic stress, glucocorticoid receptor resistance, inflammation, and disease risk. PNAS.
  2. Rubenfire M. (2018). Guideline for high blood pressure in adults.
  3. Измерване на кръвното налягане. Министерство на здравеопазването на Република България.
  4. Национална здравна кампания, насочена към намаляване консумацията на готварска сол. Министерство на здравеопазването на Република България.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации