10 съвета как да повишите физическата си енергия

От Ива

 

Ако в по-голямата част от деня се чувствате уморени и сънливи и са ви нужни няколко чаши кафе, за да се задържите будни, не сте сами. Хиляди българи днес започват деня си с понижени енергийни нива и едва успяват да дочакат часа за лягане. Но какво можете да направите за да повишите физическата си енергия, така че да прекъснете този порочен кръг?

Извършването на малки промени в начина на живот може значително да повлияе върху намаляване на умората, увеличаване на енергичността и подобряване на здравословно състояние. В следващите редове ще ви запознаем с 10 съвета, които ще ви помогнат да повишите физическата си енергия. Нека пристъпим към съвет номер 1. 

 

1. Спете пълноценно за да повишите физическата си енергия

Много хора отнемат от времето си за спане, за да работят, учат или за да свършат повече задачи през деня. Някои пък обичат да ровят в социалните мрежи или да гледат сериали до късните часове. 

Липсата на достатъчно сън може да ви накара да се чувствате изморени и не до толкова продуктивни на следващия ден. 

Необходимото количество сън може да варира, но експертите съветват да се стремите към 7 – 8 часа сън, за да повишите физическата си енергия и да поддържате по-добро здраве.

 

2. Контролирайте стреса

10 съвета как да повишите физическата си енергия-Нутрима-бг-1

 

Нормално е хората с натоварен живот да се чувстват стресирани, тревожни и изтощени. Емоциите, предизвикани от прекомерния стрес, могат да отнемат голямо количество от енергията ви. 

Стресът е причина за повечето хронични заболявания, което доказва колко сериозно влияние има той върху физическото и психическото ни здраве. Разговорът с приятел или роднина, релаксиращи терапии като медитация, йога или тай-чи са ефективни инструменти, които ще ви позволят да намалите стреса и да повишите физическата си енергия. 

 

3. Пийте достатъчно вода за да повишите физическата си енергия

Умората често е един от първите симптоми на дехидратация и ако единственото нещо, което сте пили цял ден, са кафе и безалкохолни напитки, вероятно сте дехидратирани.

Дехидратацията може да окаже ефект върху функцията на мозъка, настроението, енергийните нива и други. Стремете се да пиете достатъчно вода през деня особено когато времето е по-топло или тренирате.

Прочетете още: Какъв е препоръчителният дневен прием на вода?

 

4. Тренирайте повече

Физическите упражнения ви гарантират по-добър сън. Освен това, те дават на вашите клетки повече енергия за изгаряне и увеличават циркулацията на кислород. Упражненията могат да доведат до по-високи нива на допамин в мозъка, което помага за повишаване на настроението и смекчаване симптомите на синдрома на хронична умора.

Редовните упражнения се препоръчват и за превенция срещу редица хронични заболявания, включително сърдечни заболявания, диабет тип 2 и затлъстяване. 

Проучване при служители с високи нива на стрес и напрежение в работата показа, че правенето на упражнения само за 6 седмици може да подобри следните състояния:

 • Емоционално изтощение
 • Обща умора
 • Качество на съня
 • Когнитивна функция
 • Работоспособност

Ако нямате време да стигнете през деня до фитнес залата, то опитайте се да се откъснете от бюрото през обедната почивка и да отидете на разходка или да се качите по стълбите, вместо с асансьора. 

 

5. Спрете тютюнопушенето за да повишите физическата си енергия

10 съвета как да повишите физическата си енергия-Нутрима-бг-2

 

Тютюнопушенето е лошо за общото здравословно състояние и може да увеличи риска от множество хронични заболявания. Катранът и токсините пречат на нормалната работа на белите дробове. Въглеродният диоксид при пушене замества кислорода в кръвта, което намалява достъпа на кислород до органите в тялото. 

Ограничаването на количеството кислород, което достига до кръвоносните съдове, може да ви накара да се чувствате мудни и уморени. Отказването от тютюнопушене е свързано с многобройни ползи за вашето здраве, и определено ще ви позволи да повишите физическата си енергия. 

Прочетете още: Как да откажем цигарите бързо и ефикасно?

 

6. Намалете приема на храни с висок гликемичен индекс

Храни с нисък гликемичен индекс имат по-малко въздействие върху кръвната ви захар, отколкото такива с висок гликемичен индекс. Яденето на повече храни с нисък гликемичен индекс ще ви помогне да контролирате рязкото покачване на кръвната захар и да избегнете умората, която ще последва скоро след това. 

 

7. Подобрете храненето за да повишите физическата си енергия

Промяната в диетата ви може да повлияе благоприятно, ако се чувствате непрекъснато изморени, сънливи и непродуктивни. Освен това следването на добре балансирана диета ще подобри здравословното ви състояние. 

Избирането на храни, богати на нутриенти, може да осигури на тялото ви необходимото количество витамини и минерали, за да функционира по-добре. Приема на много преработени храни с високо съдържание на добавена захар, мазнини и консерванти може да повлияе негативно върху енергичността ви и здравословно състояние.

Яжте повече:

 • Пълнозърнести храни
 • Плодове и зеленчуци
 • Бобови храни
 • Семена и ядки
 • Пробиотични храни

 

8. Консумирайте кофеин, когато имате нужда

Кофеинът наистина помага за повишаване на бдителността, така че чаша кафе може да ви помогне да изострите ума си и да повишите физическата си енергия. Но за да получите енергизиращия ефект на кофеина, трябва да го използвате разумно. 

Имайте предвид, че кофеинът може да причини безсъние, особено когато се консумира в големи количества или след 14 часа. А както вече знаем, безсънието води до ниски нива на физическа енергия. 

 

9. Ограничете алкохола за да повишите физическата си енергия

 

Важно е да избягвате да пиете алкохол на обяд, защото в противен случай следобедната сънливост ще ви обземе. Седативният ефект на алкохола е особено силен по обяд. Ако ще пиете, правете го умерено и в момент, когато нямате нищо против енергията ви да се понижи.

И все пак внимавайте! Както може да ви успокои и да ви отпусне, така алкохолът може да намали качеството на съня ви, заради силния си диуретичен ефект. Съветваме ви да намалите приема на алкохол, тъй като това може да ви помогне да повишите физическата си енергия.

Прочетете още: Колко алкохол е безопасно да консумираме?

 

10. Приемайте хранителни добавки 

Дори и да смятате, че диетата ви е богата на нутриенти, тялото ви може да е изчерпано от определени хранителни вещества – което може да е причината да сте уморени дори след добър сън. Дефицитът на витамин B12, например, може да доведе до силно чувство на умора. 

Говорете с вашия лекар, за да разберете дали имате дефицит на някои важни хранителни вещества и разберете кои добавки трябва да приемате. Стремете се да използвате добавки, които са произведени от натурални съставки. 

 

Финални думи

Много хора се чувстват уморени дори след ставане от сън и нямат достатъчно енергия да функционират добре през деня. Ако сте сред тях, обърнете внимание на начина си на живот и направете нужните промени, така  че да повишите физическата си енергия и да се чувствате пълноценни, жизнени и позитивни.

Живейте здравословно!

 

Хареса ли ви тази статия?

Хареса ли ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу. Алтернативно, можете да се включите в някоя от дискусиите на здравословен форум Нутрима.

Благодарим ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

 

Използвана литература

 1. Bouchez, C. 2022. Top 10 Ways to Boost Your Energy.
 2. James, W.P.T. & Schofield, E.C. 1990. Human energy requirements. A manual for planners and nutritionists. Oxford, UK, Oxford Medical Publications under arrangement with FAO.
 3. Link, R., MS, RD, Francis, K., RND, CDCES, LD. 2021. 9 Natural Ways to Boost Your Energy Levels. 
 4. Westerterp K. R. (2013). Physical activity and physical activity induced energy expenditure in humans: measurement, determinants, and effects. Frontiers in physiology, 4, 90. 
 5. WHO. 1995. Physical status: The use and interpretation of anthropometry. Report of a WHO expert committee. WHO Technical Report Series No. 854. Geneva.
 6. Yook Y. S. (2020). Relationship between physical activity and job stress among public office workers. Journal of physical therapy science, 32(12), 839–843. 

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации