Синдром на хроничната умора – как да го облекчим?

Какво представлява синдромът на хронична умора и как да го облекчим?

От Милица

 

Синдром на хроничната умора (СХУ), известен още като миалгичен енцефаломиелит (МЕ/CFS), е сериозно заболяване, което засяга редица системи на тялото. Заболяването се характеризира с тежка умора, която се влошава с физическа или умствена активност и не се подобрява след почивка. 

Хората страдащи от (МЕ/CFS) може да не изглеждат болни, но често не са в състояние да извършват ежедневните си дейности и за съжаление никога няма да функционират по същия начин както преди да се разболеят.

 

Синдром на хроничната умора – причини 

Синдром на хроничната умора-Нутрима-бг-1

 

Независимо от проведените клинични проучвания, изследователите все още не са открили какво причинява синдром на хроничната умора. И все пак, в повечето случаи симптомите могат да бъдат предизвикани от:

 

      Вирусна инфекция 

Изследванията доказват, че голям процент от хората развиват ME/CFS след вирусна инфекция. От заподозрените вируси, отключващи заболяването, са Epstein Barr, вируса на Ross River или Coxiella burnetti. Според статистиката, един на всеки десет души, които се заразяват с тези вируси, развиват набор от симптоми, отговарящи на критериите за синдром на хроничната умора. 

Инфекции като човешки херпес вирус, ентеровирус, рубеола, борна вирус, човешки имунодефицитен вирус (HIV) също са изследвани във връзка с ME/CFS, но няма преки доказателства, че причиняват синдром на хроничната умора.

 

      Промени в имунната система 

Според някои учени, имунната система би могла да допринесе за поява на заболяването. Синдромът на хроничната умора наподобява някои характеристики на автоимунните заболявания, а именно когато имунната система на заболелия организъм атакува здравата тъкан на собственото си тяло (Пр: ревматоиден артрит). 

 

      Физически или емоционални травми 

Немалък процент от заболелите от миалгичен енцефаломиелит съобщават, че са претърпели операция, тежка физическа травма или значителен емоционален стрес, преди началото на симптомите. Физическият и емоционален стрес засягат връзката хипоталамус-хипофиза-надбъбречна жлеза (HPA – ос). 

Връзката между жлезите на нервната система (хипоталамус и хипофиза) и надбъбречните жлези контролират реакцията на тялото ни към стрес и регулират основно процеси в тялото като храносмилане, потребление на енергия, настроение и имунен отговор. Установяват се анормални кръвни нива на хормоните на хипоталамуса, хипофизата и щитовидната жлеза при хора страдащи от СХУ.

 

Синдром на хроничната умора – симптоми 

Синдромите при миалгичен енцефаломиелит/синдром на хроничната умора могат да наподобяват много други заболявания, което прави диагностицирането още по-трудно. Основно симптоми, чрез които лекарите поставят диагнозата са: 

 

      Намалена способност за извършване на ежедневните дейности

Хора с ME/CFS изпитват умора, различаваща се съществено от „стандартната“ такава. Умората протича тежко, появява се не в резултат на извършване на физическо натоварване и не се облекчава след сън и почивка. 

 

      Влошаване на състоянието след физическа или умствена дейност

Състояние по-известно като неразположение след усилие (PEM). За хора със синдром на хроничната умора това може би е най-тежкият етап от заболяването. Тогава всички симптоми могат да се влошат или да се появят съвсем нови (затруднено мислене, проблеми със съня, възпалено гърло, силна умора, главоболие и др.). Възстановяването след тежък етап може да отнеме дни, седмици, дори месеци на пациенти с ME/CFS.

 

      Проблеми с паметта и мисловната дейност

Голям процент от хората със синдром на хроничната умора споделят за проблем със запаметяването и бързата мисловна дейност.

 

      Ортостатична непоносимост

Състояние, в което хората с ME/CFS често са замаяни и слаби докато са в седнало или изправено състояние. Също така се наблюдават промени в зрението като замъглено виждане.

 

      Болка

Болката е много често срещан симптом при хора страдащи от синдром на хроничната умора и варира в широки граници:

 1. Мускулни болки
 2. Болки в ставите
 3. Главоболие
 4. Възпалено гърло
 5. Храносмилателни болки (синдром на раздразненото черво)
 6. Втрисане и среднощно изпотяване
 7. Мускулна слабост 
 8. Недостиг на въздух 
 9. Алергии и чувствителност към храни, миризми, химикали, светлина и др.

 

Синдром на хроничната умора – как да го облекчим?

Синдром на хроничната умора-Нутрима-бг-2

 

За съжаление все още няма лек или одобрено лечение за ME/ CFS. Единственото облекчение, което получават пациентите е лекуването на самата симптоматика на заболяването. 

Комплексната работа между лекар и пациент дава добри резултати и би улеснила до голяма степен процесът на адаптация на болния. 

Симптомите върху, които може да се повлияе положително са:

 

      Неразположение след усилие (PEM)

Както вече споменахме, този симптом се появява след около 12 до 48 часа след определена активност на пациента, а експозицията може да продължи дни, дори и седмици. Чрез управление на активността или т.нар. „пейсинг“ пациентът се научава да балансира между почивката и активността с цел да избегне пристъпи на PEM. 

 

      Сън

Тъй като най-честите оплаквания на пациентите включват затруднено заспиване, силна сънливост, интензивни и ярки сънища и мускулни спазми през нощта, добрите навици за сън са изключително полезни, а именно:

 1. Заспиване по едно и също време всяка вечер и събуждане по едно и също време всяка сутрин. 
 2. Помещението за сън да бъде тихо, тъмно и с подходящата температура.
 3. Да се премахнат всички електронни устройства от помещението за сън
 4. Да не се консумира кафе и алкохол преди сън, както и г големи количества храна.
 5. Спорт – физическата активност през деня осигурява по-лесно заспиване през нощта.

Прочетете още: Как най-ефикасно да се справим с коварното безсъние?

 

      Болка

Болката е неизменна част от живота на хора със синдром на хроничната умора. Терапии за разтягане, движение, тонизиращи упражнения, водна терапия, акупунктура са само част от методите за справяне с този симптом. От особена важност е пациентите да се консултират със своите лекари за потенциални терапии, тъй като много от тях са недоказани, много често скъпи и дори опасни за здравето.

 

Финални думи

Животът със синдром на хроничната умора е труден и изпълнен с предизвикателства. Силната умора и неприятните физически симптоми могат да затруднят извършването на ежедневните дейности, променяйки начина на живот на всеки пациент с това заболяване. Затова от особена важност е постоянната връзка със съответния специалист на здравни услуги и адекватният избор на лечение. 

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу. Алтернативно, можете да се включите в някоя от дискусиите на здравословен форум Нутрима.

Благодарим ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

 

Използвана литература

 1. Avellaneda Fernández, A., Pérez Martín, A., Izquierdo Martínez, M., Arruti Bustillo, M., Barbado Hernández, F. J., de la Cruz Labrado, J., Díaz-Delgado Peñas, R., Gutiérrez Rivas, E., Palacín Delgado, C., Rivera Redondo, J., & Ramón Giménez, J. R. (2009). Chronic fatigue syndrome: aetiology, diagnosis and treatment. BMC psychiatry, 9 Suppl 1(Suppl 1), S1.
 2. Biggers. A., 2020, Медицински преглед MD, MPH
 3. Cortes Rivera, M., Mastronardi, C., Silva-Aldana, C. T., Arcos-Burgos, M., & Lidbury, B. A. (2019). Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome: A Comprehensive Review. Diagnostics (Basel, Switzerland), 9(3), 91.
 4. Institute of medicine, 2015, Beyond myalgic encephalomyelitis/ chronic fatigue sundrome/
 5. Estevez-Lopez F., Mudie K., Wang-Steverding X., Bakken IJ., Ivanovs A., Castro-Marrer J., 2020, „Систематичен преглед на епидемиологичното бреме на миалгичния енцефаломиелит/синдром на хроничната умора в Европа: текущи доказателства и препоръки за епидемиология на EUROMENE Research/

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации