10 от най-полезните суперхрани в България

От Нутрима

 

Така наречените “суперхрани” са изключително полезни за нашето здраве и благополучие. Тези хранителни представители се славят с по-богато съдържание на важни за здравето нутриенти, в сравнение с повечето други храни. За щастие, в България има редица полезни суперхрани, които можем да включим в нашата диета. 

В тази статия ще ви представим 10 от най-полезните суперхрани у нас, които можете да си набавите лесно от местния пазар или хранителен магазин. Нека започваме!

 

1. Ягоди – една от най-полезните суперхрани в България

Ягодите са една от най-полезните суперхрани по нашите географски ширини. Те са богати на витамин C и мощни антиоксиданти, които помагат за предотвратяване на различни здравословни проблеми, включително рак. Ягодите могат да бъдат консумирани свежи, добавени към салати, смутита и закуски, или като съставка в различни десерти.

 

2. Червен домат

10 от най-полезните суперхрани в България-Нутрима-бг-1

 

Червените домати са сред най-популярните суперхрани в България. Те са богати на ликопен – мощен антиоксидант, спомагащ за намаляване на риска от рак на простатата и други видове рак. Червените домати могат да бъдат консумирани свежи или във вид на сок, добавени към салати или приготвени в различни ястия. Имайте предвид, че концентрацията на ликопен е по-силна в преработените домати (доматено пюре, паста и др.).

Прочетете още: Какво всъщност представляват антиоксидантите?

 

3. Черен дроб

Черният дроб е особено богат на желязо, което помага за подобряване на кръвообращението и намаляване на риска от анемия. Можете да приготвите тази суперхрана на грил или на пара и да я сервирате с различни зеленчуци.

 

4. Червено цвекло – сред най-полезните суперхрани у нас

Червеното цвекло с право се нарежда сред най-полезните суперхрани в България. То е богато на фолиева киселина, калий и желязо, които помогат за предотвратяване на различни здравословни проблеми, включително анемия, болести на сърцето и диабет тип 2. Червеното цвекло може да бъде консумирано свежо или да бъде използвано в различни ястия и сокове, като например салати, супи и смутита.

 

5. Кълнове от кафяв ориз

Кълновете от кафяв ориз са една особено полезна храна, която можете да намерите в родните био-магазини. Те са богат на фибри и множество витамини, които водят до намаляване на риска от заболявания на сърцето и диабет. Кълновете могат да бъдат добавени към различни ястия, супи и салати.

Прочетете още: Кои храни съдържат най-много фибри?

 

6. Орехи 

Орехи са богати на полезни мононенаситени мазнини, които помагат за понижаване на риска от сърдечни заболявания. Можете да ги консумирате сурови, или да ги добавите към любимите си ястия, печива, десерти или към закуската си от овесена каша. 

 

7. Кайсии – в топ 10 на най-полезните суперхрани в България

10 от най-полезните суперхрани в България-Нутрима-бг-2

 

Кайсиите са поредните представители на най-полезните суперхрани у нас. Те са богати на витамин C и мощни антиоксиданти, които подсилват имунната система и намаляват риска от рак. Кайсиите могат да бъдат консумирани свежи или да бъдат добавени към различни десерти и смутита.

 

8. Пиперки 

Пиперките са богати на витамин C, фибри и антиоксиданти, които помагат за предотвратяване на различни здравословни проблеми, включително рак на простатата и други видове рак. За най-добри резултати, избирайте пиперки в различни цветове – червени, зелени и жълти. Можете да ги консумирате печени, гриловани или добавени към салати.

 

9. Тиквено семе 

Тиквеното семе е сред най-полезните суперхрани, които се срещат навсякъде в България. То е богато на мононенаситени мазнини, витамин Е и магнезий, които помагат за понижаване на риска от сърдечни болести, диабет и рак. Можете да консумирате тиквеното семе сурово или да го добавите към различни ястия, супи и салати.

 

10. Грозде – в редиците на най-полезните суперхрани у нас

Гроздето е богато на фибри и мощни антиоксиданти (антоцианин и ресвератрол), които защитават сърцето и кръвоносните съдове, намаляват възпалението в тялото и подсилват функцията на имунната система. Гроздето може да бъде консумирано свежо или във вид на сок, както и да бъде използвано в приготвянето на различни десерти, като например пудинги, мусове и кремове.

 

Финални редове

10-те суперхрани, които ви представихме в тази статия, са само малка част от богатото разнообразие на здравословни храни, които можете да намерите в България. Редовната консумация на тези храни може да помогне за предотвратяване на редица здравословни проблеми и подобряване на качеството на живот. 

Бъдете здрави!

Прочетете още: 10 храни, които ще повишат настроението ви

 

Хареса ли ви тази статия?

Хареса ли ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу. Алтернативно, можете да се включите в някоя от дискусиите на здравословен форум Нутрима.

Благодарим ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

 

Използвани източници

  1. Barsby, J. P., Cowley, J. M., Leemaqz, S. Y., Grieger, J. A., McKeating, D. R., Perkins, A. V., Bastian, S. E. P., Burton, R. A., & Bianco-Miotto, T. (2021). Nutritional properties of selected superfood extracts and their potential health benefits. PeerJ, 9, e12525. 
  2. Cena, H., & Calder, P. C. (2020). Defining a Healthy Diet: Evidence for The Role of Contemporary Dietary Patterns in Health and Disease. Nutrients, 12(2), 334. 
  3. Kandel S. (2019). An Evidence-based Look at the Effects of Diet on Health. Cureus, 11(5), e4715. 
  4. Pallazola, V. A., Davis, D. M., Whelton, S. P., Cardoso, R., Latina, J. M., Michos, E. D., Sarkar, S., Blumenthal, R. S., Arnett, D. K., Stone, N. J., & Welty, F. K. (2019). A Clinician’s Guide to Healthy Eating for Cardiovascular Disease Prevention. Mayo Clinic proceedings. Innovations, quality & outcomes, 3(3), 251–267. 

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации