В света, в който живеем днес, е нормално да имаме добри и лоши дни. Въпреки това, съществуват редица начини да повишим настроението си и да кажем “Не!” на негативните мисли и скуката. Един от тях е именно чрез консумацията на храни, които са познати със своите благотворни свойства. В тази статия ще ви представим 10 храни, които ще повишат настроението ви и ще ви помогнат да гледате по-позитивно на живота.
1. Авокадо за повишаване на настроението
Авокадото е богато на мононенаситени мазнини, които помагат за намаляване на стреса и повишаване на настроението. Този здравословен плод също така съдържа фолиева киселина, която може да помогне за намаляване на риска от депресия и мрачни мисли.
2. Банани
Бананите съдържат триптофан – ценна аминокиселина, която се използва от тялото за производство на серотонин. Серотонинът е вид невротрансмитер, който е отговорен за нашето добро настроение. Бананите също така са богати на витамин B6, който регулира нивото на глюкоза в кръвта и допринася за добро настроение.
Прочетете още: Какво всъщност представляват невротрансмитерите?
3. Броколи
Броколите са богати на фолиева киселина и витамин C, които помагат за намаляване на риска от възникване на мрачни мисли. Те също така съдържат каротеноиди – антиоксиданти, които са известни със своите антидепресивни и противостресови свойства.
4. Сьомга за подобряване на настроението
Сьомгата е богат източник на омега-3 мастни киселини, които борят стреса и подобряват настроението. Омега-3 мастните киселини играят важна роля във оптималното функциониране на мозъка, като подобряват мозъчната дейност и понижават риска от развитие на депресия и апатия.
5. Черен шоколад
Черният шоколад е изключително вкусен и може да бъде полезен за нашето здраве и настроение. Той съдържа фенетиламин – съставка, която се смята, че стимулира продукцията на ендорфини, наречени “хормони на щастието”. Освен това, черният шоколад съдържа и триптофан, който може да помогне за увеличаване на нивата на серотонин в мозъка. Серотонинът е химикал, който подобрява настроението и психическото ни благополучие.
6. Ягоди
Ягодите съдържат антоцианини – мощни антиоксиданти, които намаляват нивата на стрес и насърчават позитивните мисли. Те също така са богати на витамин C, който регулира нивата на стресовите хормоните и води до по-добро настроение.
7. Яйца за повдигане на настроението
Яйцата са богати на протеини (белтъчини) и витамин D, които могат да помогнат за повишаване на настроението и позитивизма. Белтъчините са отговорни за синтеза на хормоните на щастието, като серотонин, допамин и норадреналин, докато витамин D понижава риска от развитие на депресивни състояния.
Прочетете още: Всичко за яйцата и ползите от тяхната консумация
8. Червен пипер
Червеният пипер съдържа капсаицин, който помага за понижаване нивото на хормона на стреса – кортизол, и води до повишаване на настроението. Тази подправка също така може да подобри нашето настроение чрез стимулиране на производството на ендорфини – хормоните на удоволствието.
9. Овесени ядки
Овесените ядки съдържат витамин B6, който повишава нивото на серотонин в мозъка, както и магнезий, който подпомага регулацията на нервната система и понижава стреса. Те също така са богати на фибри, които могат да подобрят функционирането на черния дроб и да намалят нивата на токсини в тялото.
10. Листни зеленчуци за покачване на настроението
Листните зеленчуци, като спанак, коприва и кейл, са богат източник на фолиева киселина, която е важна за нормалното функциониране на мозъка и може да помогне за намаляване на риска от депресия. Те също така съдържат магнезий, който тонизира тялото и води до подобряване на настроението.
Финални думи
Храните, които избираме да консумираме, могат да оказват голямо влияние върху нашето настроение. Хранителните представители, които са богати на витамини, минерали и антиоксиданти, могат да намалят стреса и да подобрят настроението ни. Избягването на храни, с високо съдържание на добавена захар, трансмазнини и изкуствени добавки от своя страна, може да допринесе за намаляване на риска от депресия и увеличаване на позитивните мисли.
Прочетете още: 5 храни, които борят депресията
Хареса ли ви тази статия?
Хареса ли ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с вашето семейство и приятели?
Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.
Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу. Алтернативно, можете да се включите в някоя от дискусиите на здравословен форум Нутрима.
Благодарим ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!
Използвани източници
- Al Sunni, A., & Latif, R. (2014). Effects of chocolate intake on Perceived Stress; a Controlled Clinical Study. International journal of health sciences, 8(4), 393–401.
- Firth, J., Gangwisch, J. E., Borisini, A., Wootton, R. E., & Mayer, E. A. (2020). Food and mood: how do diet and nutrition affect mental wellbeing?. BMJ (Clinical research ed.), 369, m2382.
- Huang, Q., Liu, H., Suzuki, K., Ma, S., & Liu, C. (2019). Linking What We Eat to Our Mood: A Review of Diet, Dietary Antioxidants, and Depression. Antioxidants (Basel, Switzerland), 8(9), 376.
- Nagasawa, M., Otsuka, T., Ogino, Y., Yoshida, J., Tomonaga, S., Yasuo, S., & Furuse, M. (2014). Orally administered whole egg demonstrates antidepressant-like effects in the forced swimming test on rats. Acta neuropsychiatrica, 26(4), 209–217.
- Nouri Saeidlou, S., Kiani, A., & Ayremlou, P. (2021). Association between Dietary Patterns and Major Depression in Adult Females: A Case-Control Study. Journal of research in health sciences, 21(1), e00506.