10 храни, които ще повишат настроението ви

От Иван

 

В света, в който живеем днес, е нормално да имаме добри и лоши дни. Въпреки това, съществуват редица начини да повишим настроението си и да кажем “Не!” на негативните мисли и скуката. Един от тях е именно чрез консумацията на храни, които са познати със своите благотворни свойства. В тази статия ще ви представим 10 храни, които ще повишат настроението ви и ще ви помогнат да гледате по-позитивно на живота. 

 

1. Авокадо за повишаване на настроението

Авокадото е богато на мононенаситени мазнини, които помагат за намаляване на стреса и повишаване на настроението. Този здравословен плод също така съдържа фолиева киселина, която може да помогне за намаляване на риска от депресия и мрачни мисли.

 

2. Банани

10 храни, които ще повишат настроението ви-Нутрима-бг

 

Бананите съдържат триптофан – ценна аминокиселина, която се използва от тялото за производство на серотонин. Серотонинът е вид невротрансмитер, който е отговорен за нашето добро настроение. Бананите също така са богати на витамин B6, който регулира нивото на глюкоза в кръвта и допринася за добро настроение.

Прочетете още: Какво всъщност представляват невротрансмитерите?

 

3. Броколи

Броколите са богати на фолиева киселина и витамин C, които помагат за намаляване на риска от възникване на мрачни мисли. Те също така съдържат каротеноиди – антиоксиданти, които са известни със своите антидепресивни и противостресови свойства. 

 

4. Сьомга за подобряване на настроението

Сьомгата е богат източник на омега-3 мастни киселини, които борят стреса и подобряват настроението. Омега-3 мастните киселини играят важна роля във оптималното функциониране на мозъка, като подобряват мозъчната дейност и понижават риска от развитие на депресия и апатия.

 

5. Черен шоколад

10 храни, които ще повишат настроението ви-Нутрима-бг-2

 

Черният шоколад е изключително вкусен и може да бъде полезен за нашето здраве и настроение. Той съдържа фенетиламин – съставка, която се смята, че стимулира продукцията на ендорфини, наречени “хормони на щастието”. Освен това, черният шоколад съдържа и триптофан, който може да помогне за увеличаване на нивата на серотонин в мозъка. Серотонинът е химикал, който подобрява настроението и психическото ни благополучие. 

 

6. Ягоди

Ягодите съдържат антоцианини – мощни антиоксиданти, които намаляват нивата на стрес и насърчават позитивните мисли. Те също така са богати на витамин C, който регулира нивата на стресовите хормоните и води до по-добро настроение.

 

7. Яйца за повдигане на настроението

Яйцата са богати на протеини (белтъчини) и витамин D, които могат да помогнат за повишаване на настроението и позитивизма. Белтъчините са отговорни за синтеза на хормоните на щастието, като серотонин, допамин и норадреналин, докато витамин D понижава риска от развитие на депресивни състояния.

Прочетете още: Всичко за яйцата и ползите от тяхната консумация

 

8. Червен пипер

Червеният пипер съдържа капсаицин, който помага за понижаване нивото на хормона на стреса – кортизол, и води до повишаване на настроението. Тази подправка също така може да подобри нашето настроение чрез стимулиране на производството на ендорфини – хормоните на удоволствието.

 

9. Овесени ядки

 

Овесените ядки съдържат витамин B6, който повишава нивото на серотонин в мозъка, както и магнезий, който подпомага регулацията на нервната система и понижава стреса. Те също така са богати на фибри, които могат да подобрят функционирането на черния дроб и да намалят нивата на токсини в тялото.

 

10. Листни зеленчуци за покачване на настроението

Листните зеленчуци, като спанак, коприва и кейл, са богат източник на фолиева киселина, която е важна за нормалното функциониране на мозъка и може да помогне за намаляване на риска от депресия. Те също така съдържат магнезий, който тонизира тялото и води до подобряване на настроението.  

 

Финални думи

Храните, които избираме да консумираме, могат да оказват голямо влияние върху нашето настроение. Хранителните представители, които са богати на витамини, минерали и антиоксиданти, могат да намалят стреса и да подобрят настроението ни. Избягването на храни, с високо съдържание на добавена захар, трансмазнини и изкуствени добавки от своя страна, може да допринесе за намаляване на риска от депресия и увеличаване на позитивните мисли.

Прочетете още: 5 храни, които борят депресията

 

Хареса ли ви тази статия?

Хареса ли ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу. Алтернативно, можете да се включите в някоя от дискусиите на здравословен форум Нутрима.

Благодарим ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

 

Използвани източници

  1. Al Sunni, A., & Latif, R. (2014). Effects of chocolate intake on Perceived Stress; a Controlled Clinical Study. International journal of health sciences, 8(4), 393–401.
  2. Firth, J., Gangwisch, J. E., Borisini, A., Wootton, R. E., & Mayer, E. A. (2020). Food and mood: how do diet and nutrition affect mental wellbeing?. BMJ (Clinical research ed.), 369, m2382. 
  3. Huang, Q., Liu, H., Suzuki, K., Ma, S., & Liu, C. (2019). Linking What We Eat to Our Mood: A Review of Diet, Dietary Antioxidants, and Depression. Antioxidants (Basel, Switzerland), 8(9), 376. 
  4. Nagasawa, M., Otsuka, T., Ogino, Y., Yoshida, J., Tomonaga, S., Yasuo, S., & Furuse, M. (2014). Orally administered whole egg demonstrates antidepressant-like effects in the forced swimming test on rats. Acta neuropsychiatrica, 26(4), 209–217. 
  5. Nouri Saeidlou, S., Kiani, A., & Ayremlou, P. (2021). Association between Dietary Patterns and Major Depression in Adult Females: A Case-Control Study. Journal of research in health sciences, 21(1), e00506. 

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации