За колко време храната напуска стомаха?

От Иван

 

Всички знаем какъв е пътят на храната в тялото, макар и често да не се замисляме за това. Но малцина имат добра представа за времето, което е нужно на храната да премине през отделните храносмилателни органи и най-вече за колко време храната напуска стомаха. 

За да можем да отговорим най-точно и ясно на този въпрос, първо трябва да изясним няколко важни аспекта, свързани с храносмилането. В следващите редове ще направим именно това и ще ви дадем ясна представа за времето, което е нужно на храната да напусне стомаха. 

 

Как протича храносмилането?

За колко време храната напуска стомаха-Нутрима-бг-1

 

Храносмилането е сложен процес, който включва различни органи в човешкото тяло. Всичко започва в устата, където, с помощта на дъвченето, храната започва да се разгражда и дори асимилира. Благодарение на ензима амилаза, който се среща в слюнката, част от простите захари, като глюкозата, могат да преминат през устната лигавица и да попаднат в кръвотока за инстантна енергия. 

След няколко-минутно дъвчене (колкото по-добре разградите храната в устата, толкова по-леко и оптимално ще продължи процеса на храносмилане), храната преминава през хранопровода и навлиза в стомаха. Тук тя бива разградена до още по-малки елементи под въздействието на различни ензими: 

 • Пепсин и протеаза – разграждат протеините
 • Амилаза – разгражда въглехидратите
 • Липаза и жлъчен сок – разграждат мазнините
 • Стомашна киселина – убива бактериите и вирусите в храната

Тук е добре да споменем, че действието на тези ензими може да бъде повлияно от редица фактори, които да забавят времето за което храната напуска стомаха. Примери биват количеството вода, прието по време на хранене, което може да разреди стомашните сокове и да забави действието на ензимите. 

След като храната е смляна на каша (стомашно съдържимо) тя се предава към тънкото черво, където всъщност се случва основният процес на абсорбция на хранителните вещества. От тънкото черво, храната преминава в дебелото черво, където тялото извлича и последната останала вода. 

Част от останалите хранителни вещества тук се използват и за храна на полезните бактерии (пробиотиците). Последният стадий от храносмилането е изхвърлянето на отпадъците през ректума, чрез процеса на дефекация (изхождане).

Прочетете още: Защо ензимите са важни за правилното храносмилане?

 

За колко време храната напуска стомаха?

След като вече добихме представа за това как се случва храносмилането, нека сега разгледаме времето, за което трае всеки един храносмилателен етап и най-вече стомашният. В този ред на мисли е добре да споменем, че времето, което е нужно на храната да преминава през отделните органи на храносмилателната система може да варира, вследствие на различни фактори. Например:

 • Съставът на хранителните компоненти – храната с преобладаващ въглехидратен профил се разгражда по-бързо, в сравнение с храната, в чийто състав присъстват повече мазнини и протеини. 
 • Метаболизъм – при по-бърз метаболизъм, тялото разгражда и асимилира храната по-бързо.
 • Здравословно състояние – заболявания, като дивертикулит, болест на Крон и Синдром на ленивите черва, могат да забавят храносмилането.
 • Липса на достатъчно ензими – понякога производството на храносмилателни ензими в тялото намалява или изцяло спира, при което някои хранителни вещества не могат да бъдат разградени. Популярен пример тук е недостигът на ензима лактаза, който е отговорен за разграждането на лактозата (млечна захар). Именно той е причината за появата на лактозна непоносимост при голяма част от населението на България. 
 • Алкохол – когато в храносмилателната система навлезе алкохол, тялото забавя процеса на храносмилане за да може да преработи първо алкохола. Алкохолът се ползва с приоритет понеже се възприема от организма като токсично вещество, което трябва да бъде изхвърлено по най-бързия начин. 

И така, нека направим обобщение и да видим за колко време храната напуска стомаха. В най-общи линии, храната напуска стомаха за 2 – 4 часа. С други думи, средностатистическият човек, със средностатистическо ниво на физическа активност, добро здраве и разнообразно хранително меню, може да очаква стомахът му да се изпразни напълно до 4 часа след основно хранене. 

 

За колко време храната преминава през храносмилателната система?

За колко време храната напуска стомаха-Нутрима-бг-2

 

От момента на попадане в устата до изхвърлянето на отпадъците през ректума, обикновено изминават 24 – 72 часа. Подобно на картината в стомаха, това време може да варира вследствие на различни фактори (запек, диария, метаболизъм, хранителен състав). Ето как стоят нещата с времетраенето в отделните храносмилателни органи при средностатистическия човек. 

 • Уста: няколко минути
 • Хранопровод: под минута 
 • Стомах: 2 – 4 часа 
 • Тънко черво: 2 – 6 часа
 • Дебело черво: 10 – 72 часа 

 

Защо е добре да знаем за колко време храната напуска стомаха?

Информацията в тази статия може да ви бъде полезна по няколко различни начина. Като знаете как хранителния състав влияе на храносмилането и изпразването на стомаха, вие можете да се възползвате, така че да постигнете по-бързо фитнес целите си. Например:

 • Ако желаете да отслабвате е добре да забавите изпразването на стомаха за да удължите чувството си на ситост. Това се постига с приема на повече фибри и белтъчини. Полезните мазнини също са добър вариант тук, но не прекалявайте, тъй като те са висококалорични (9 кал/гр., в сравнение с протеините и въглехидратите, които съдържат 4 кал/гр.)
 • Ако ви предстои тренировка е добре тя да се извършва на сравнително празен стомах. Съобразете времето на последното хранене с началното време на тренировката. 
 • Ако желаете да поддържате добра физика и добро общо здравословно състояние е добре да се храните на всеки 4 – 6 часа, така че да снабдявате тялото си с нужните хранителни вещества на регулярна база. 

 

Финални редове

Ето че вече придобихте добра представа за колко време храната напуска стомаха и останалите храносмилателни органи. Сега можете да използвате информацията по най-добрия за вас, и вашите фитнес цели, начин. Каквито и да са те, не забравяйте да се храните пълноценно, като включвате продукти от всички хранителни групи, да пиете достатъчно вода и да си давате редовна почивка. 

Живейте здравословно!

Прочетете още: 20 от най-полезните съвети за здравословно хранене

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу. Алтернативно, можете да се включите в някоя от дискусиите на здравословен форум Нутрима.

Благодарим ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

 

За колко време храната напуска стомаха – литература

 1. Lee, Y. Y., Erdogan, A., & Rao, S. S. (2014). How to assess regional and whole gut transit time with wireless motility capsule. Journal of neurogastroenterology and motility, 20(2), 265–270.
 2. Livovsky, D. M., Pribic, T., & Azpiroz, F. (2020). Food, Eating, and the Gastrointestinal Tract. Nutrients, 12(4), 986. 
 3. Müller, M., Canfora, E. E., & Blaak, E. E. (2018). Gastrointestinal Transit Time, Glucose Homeostasis and Metabolic Health: Modulation by Dietary Fibers. Nutrients, 10(3), 275. 
 4. Sensoy I. (2021). A review on the food digestion in the digestive tract and the used in vitro models. Current research in food science, 4, 308–319. 

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

1 Коментари

Пантелей Зарков 11.08.2023 - 15:40

Онагледена =,сбита и изчерпателна статия без локуми. Благодаря!

Отговорете

Оставете коментар

Подобни публикации