Как да преборим синдрома на ленивите черва?

Какво представляват ленивите черва и как да се справим с тях най-ефикасно?

От Иван

 

За съжаление много болести и неприятни здравословни състояния, от които до момента са страдали предимно възрастните, вече са част от ежедневието и на младите хора. Едно от често срещаните подобни състояния е синдромът на ленивите черва. Състояние, чиито симптоми са много сходни с тези на запека, и все пак това са две различни заболявания. Установено е, че в България четирима на всеки десет души страдат от лениви черва. 

В следващите редове ще Ви запознаем по-подробно със синдрома на ленивите черва, с причините, които водят до неговото развитие, симптомите, с които то се характеризира, както и с някои ценни съвети за преборване на ленивите черва. 

 

Какво представлява синдромът на ленивите черва?

При това неприятно явление дебелото черво не успява редовно и ефективно да изхвърля отпадъците, които са се натрупали в него от процеса на храносмилане. Със сигурност много от вас са изпадали в подобно състояние, дори и за кратко време, и ще се съгласят, че то може да бъде изключително неприятно. Усещането за тежест Ви кара да се чувствате карайно дискомфортно, отпаднали и дори отчаяни.

Макар и почти идентичен със състоянието на запек или констипация, синдромът на ленивите черва все пак се разглежда като различно заболяване. Основната разлика се крие във факта, че запекът може да бъде породен вследствие на ленивите черва, докато обратното не се наблюдава. 

 

Какви са причините за развитие на синдрома на ленивите черва?

Как да преборим синдрома на ленивите черва?-Нутрима-бг-1

Съществуват редица причини, които могат да доведат до неговата поява. Най-честите фактори, които влияят негативно върху функционирането на храносмилателната система, са свързани с нашето ежедневие. 

Например, до появата на лениви черва може да доведе недостатъчният прием на течности и прекомерната консумация на сухи храни. Вредни и с неблагоприятно действие са и газираните напитки. Тяхната прекомерна употреба води до “подкиселяване” на дебелото черво, което от своя страна води до по-бавното изхвърляне на отпадъците от него. В днешно време са силно разпространени и алергиите към най-различни съставки и продукти. Ако често имате запек, може да си направите тест за алергии. Най-честите такива, които водят до констипация, са тези към глутен, пшеница, лактоза и консерванти

Обикновено, когато изпаднем в състояние на запек, ние прибягваме до медикаменти, които имат слабително действие и помагат за навременното изхождане. Важно е обаче да знаем, че организмът лесно привиква към подобни лекарствени продукти, което може да доведе до зависимост към тях и да подтикне тялото ни да понижи нормалната функция на червата. Това се дължи на честата “помощ”, която червата получават отвън – лаксативите. С други думи, червата ни започват да мързелуват и заленяват. 

До тук всички причини, които разгледахме, зависят изцяло от нас и начина ни на живот. Има обаче и други състояния, които водят до развитие на лениви черва, като например бременността. При нея е нормално да има периоди, в които страдате от запек, но с правилния хранителен режим, всичко това е поправимо. За съжаление, ленивите черва могат да бъдат знак и за наличието на болестни състояния, като вроденото заболяване Хиршпрунг, злокачествени образувания или различни заболявания на щитовидната жлеза, като хипотиреоидизъм. Затова, в случай че промяната в начина Ви на живот не доведе до подобрения, е добре да потърсите мнението на специалист.

Прочетете още: Кои са най-вредните храни в България?

 

Какви са симптомите на ленивите черва?

Ето че дойде ред да Ви запознаем и със симптомите, които често сигнализират за наличието на лениви черва. Най-честият от тях е чувството за подуване на стомаха, което се дължи на натрупаните отпадъци. Тяхното гниене в организма води до образуването на газове и дискомфорт. Ферментацията на храната в стомаха и дебелото черво води до повишени позиви за оригване и гадене. Главоболието, както и болката в областта на корема или кръста, също може да са знак за лениви черва. 

Въпреки, че ленивите черва предизвикват запек, често това състояние води до усещане, че имате нужда да посетите тоалетната, което причинява още по-голям дискомфорт. Блокирането и неправилното работене на цялата храносмилателна система, както и задръстването на организма с отпадъчни продукти, води до умора. Нарушава се протичането на нормалните процеси на абсорбиране на хранителни вещества, което пък значително понижава наличната енергия и може да бъде предпоставка за хранителни дефицити.

 

Как да преборим синдрома на ленивите черва?

Как да преборим синдрома на ленивите черва?-Нутрима-бг-2

Питателната храна е основата на доброто здравословно състояние, а и всички знаем, че е много важно да приемаме достатъчно течности през деня, за да функционира организма ни правилно. Също така е много важно в дневното ни меню да присъстват достатъчно фибри. Те допринасят за оптималната работа на метаболизма и редовното изхождане. За да се преборим с ленивите черва е добре да ограничим и рафинираните храни. Те не само са вредни като цяло за организма ни, но и забавят метаболизма и често водят до натрупване на излишни килограми

Важно е да приемаме необходимото количество течности, както и да включим в менюто си пресни плодове и зеленчуци. Пълнозърнестите култури и овесените ядки също подпомагат правилното функциониране на храносмилателната система. Ограничете тлъстите меса, рафинираните храни и захарните изделия. 

Много добре действат и физическите активности, като йога, кардио и плуване. Ходете често пеша, особено ако работите в седнало положение. Ако приемате медикаменти против констипация ги заменете с по-леки и в последствие спрете техния прием изцяло. Вместо лекарства се възползвайте от силата на природните средства като лененото масло, както и някои видове пресни сокове, които нормализират изхождането – сини сливи, круши, алое и други.

 

За финал

Синдромът на ленивите черва е изключително неприятно патологично състояние. То може да доведе до редица здравословни проблеми, кара ни да се чувстваме дискомфортно и ни изпълва с умора. Обърнете внимание на сигналите, които Ви изпраща вашето тяло и променете начина си на живот. 

Започнете да се храните по-здравословно, увеличете нивото на физическата си активност, пийте поне по 2 литра вода дневно, поддържайте оптимално тегло, наспивайте се пълноценно и намалете стреса в ежедневието. Ако нищо от горе посочените предложения не помогне, задължително се обърнете към специалист.

Прочетете още: 10 от най-ефективните храни против запек

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

  1. Forootan, M., Bagheri, N., & Darvishi, M. (2018). Chronic constipation: A review of literature. Medicine, 97(20), e10631. 
  2. Hillman L, et al. (1983). Differing effects of pectin, cellulose and lignin on stool pH, transit time and weight. British Journal of Nutrition.
  3. Jiqu Xu, et al. (2012). Laxative effects of partially defatted flaxseed meal on normal and experimental constipated mice. BMC Complementary and Alternative Medicine. 
  4. Jing Yang, et al. (2012). Effect of dietary fiber on constipation: A meta analysis. World Journal of Gastroenterology.
  5. Sun Hwan Bae (2014). Diets for Constipation. Pediatric Gastroenterology, Hepatology & Nutrition.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации