Всичко, което трябва да знаете за Алое Вера

От Иван

 

Днес почти всички сме чували за растението Алое Вера, което се използва с различни медицински и козметични цели.

Макар и добре познато на мнозина, то често се бърка с кактусите, въпреки че листата му са по-продълговати, дебели и с бодли само от двете им страни. В листата се съдържа гел, който се състои от вода и богата гама витамини и минерали.

През последните две десетилетия, Алое Вера получава все по-голямо внимание, като и до днес, учените откриват нови положителни ефекти, свързани с неговите приложения.

В следващите редове ще Ви запознаем с най-големите ползи от Алое Вера, както и с различните начини на прием и употреба. И така, нека започваме!

 

Какво всъщност представлява Алое Вера?

Всичко, което трябва да знаете за Алое Вера-Нутрима-бг-1

 

Алое Вера е тропическо растение, което принадлежи към семейство Асфоделови. Това са вид растения, разпространени най-вече в Африка, Европа и Азия, и които се характеризират със сочни листа и декоративни цветове.

Още преди 6000 години древните египтяни са разкрили тайните на техния най-популярен представител – Алоето, и са го наричали с величественото име “Растението на безсмъртието”.

Съществуват различни видове Алое, но това, което притежава магическите лечебни качества, е Алое Барбадензис. В днешно време то се отглежда навсякъде по света, където има тропически климат, като корените му идват от Северна Африка и Канарските острови.

 

Какви са здравословните ползи от Алое Вера?

Алое Вера оказва редица важни ползи за здравето на нашия организъм, от които всеки трябва да се възползва. Растението съдържа алоин, който има слабителен ефект, така че е идеално средство срещу запек и трудно храносмилане. Лекува и чревни заболявания, като убива нежеланите бактерии и намалява възпалението и болката.

При диабет Алое Вера също е често препоръчвано. То регулира кръвната захар и подобрява нивата на триглицеридите в организма, което паралелно намалява риска от сърдечни заболявания при диабетиците. Растението съдържа фибри и понижава токсините в тялото, а в случай на постоянно приемане може да се забележи впечатляващ и дълготраен положителен ефект.

Прочетете още: Какво са фибрите и защо са полезни за нашето здраве?

 

Алое Вера в козметиката

Всичко, което трябва да знаете за Алое Вера-Нутрима-бг-2

 

Алое Вера има широко разпространение и в света на козметиката и дори е известно като чудотворен еликсир за красота. Съдържа витамини A, C и E, както и седем от деветте незаменими аминокиселини. То видимо подобрява общото състояние на кожата, като я прави да изглежда по-млада, здрава и свежа. Забавя появата на бръчки и увеличава еластичността.

Хидратацията е едно от най-важните неща за нашата кожа и ако тя не получава достатъчно грижи лесно може да се раздразни, изсуши или да стане по-уязвима към инфекции. Сокът от листата на Алое Вера съдържа 99% вода. Ако имате акне или вид дерматит, съветваме Ви да инвестирате в козметични продукти, които съдържат екстракт от растението.

Те ускоряват лекуването на проблема и така избягвате използването на силни химикали, които могат да увредят лицето Ви. Противовъзпалителните и хидратиращи действия на растението ще накарат кожата Ви да засияе, а приятният аромат и чувство за омекотяване са невероятни.

Това чудотворно растение е подходящо не само за заздравяване на кожата, но и на косата. Богат на витамин D и C, Алое Вера кара косата ни да расте по-бързо и я прави по-устойчива на външни влияния. Желязото в него предотвратява загубата на коса, а други положителни страни при продължителното приемане на Алое Вера са намаляването на пърхота и омазняването.

Правилният шампоан с Алое ще накара косата Ви да изглежда обемиста и лъскава. Ако пък вече сте открили продукти, които са подходящи за вас и не искате да ги сменяте, то просто добавете към ежеседмичните грижи и Алое маска за еднократна употреба.

 

Лечебните свойства на Алое Вера

В случай на открити рани или изгаряния, които не са много сериозни, но все пак неприятни, Алое Вера почиства и ускорява тяхното лечение. Малко количество гел ще успее да намали дразненето и възпалението и ще забърза процеса на образуване на нова тъкан. То съдържа алоемодин, съединение, което предпазва от вируси и бактерии, като така понижава риска от инфекция при нараняване. Може да подпомогне и лечението на слънчеви изгаряния и ухапвания от насекоми.

Осве това, Алое Вера може да подсили имунитета на нашия организъм, благодарение на своите противовъзпалителни съставки и качества. То поддържа нашата имунна система активна и дори съдържа цинк, който може да предотврати репликацията на вируси в нашето тяло. Неговото силно антивирусно действие е добре дошло през зимните месеци, когато обстоятелствата и студеното време около нас отслабват имунитета ни.

Прочетете още: Как да подсилим действието на имунната система?

 

От къде да си набавим Алое Вера?

 

Можете да си отгледате Алое Вера у дома или да откриете в аптеките и козметичните магазини различни продукти, които го съдържат. Ако се спрете на първия вариант, добре е да проучите от какво се нуждае растението, за да нямате проблеми с неговото отглеждане.

Не е необходимо да го поливате всеки ден, а слънчевата светлина е жизненоважна за него, така че е най-добре да го поставите близо до прозорец. Растението не само ще допълни интериора Ви и ще краси стаята, но и ще имате един ключов здравословен продукт у дома.

 

Как да приемаме Алоето?

Можете да приемате Алое вътрешно под формата на сок, чай или таблетки, или външно, като използвате негови продукти – крем за лице, специален гел или мехлем, може би шампоан или маска за коса. Лесно ще намерите, каквото Ви трябва в търговската мрежа, включително в био магазините за здравословно хранене.

 

За финал

Алое Вера е растението на безсмъртието, доказало се и запазило любовта на хората в продължение на хиляди години. С две ръце бихме препоръчали да се възползвате от него, но не бива да забравяте, че трябва добре да се информирате и да не прекалявате с неговата употреба.

Добре би било да се консултирате с вашия лекар, както и да го тествате в продължение на няколко дни, преди да му се доверите напълно. Всеки човек е индивидуален, затова с всичко трябва да се внимава, но ако има растение, зад чиито положителни ефекти милиони биха застанали, това определено е Алое Вера. 

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

  1. Hekmatpou, D., Mehrabi, F., Rahzani, K., & Aminiyan, A. (2019). The Effect of Aloe Vera Clinical Trials on Prevention and Healing of Skin Wound: A Systematic Review. Iranian journal of medical sciences, 44(1), 1–9.
  2. Rahmani, A. H., Aldebasi, Y. H., Srikar, S., Khan, A. A., & Aly, S. M. (2015). Aloe vera: Potential candidate in health management via modulation of biological activities. Pharmacognosy reviews, 9(18), 120–126. 
  3. Sánchez, M., González-Burgos, E., Iglesias, I., & Gómez-Serranillos, M. P. (2020). Pharmacological Update Properties of Aloe Vera and its Major Active Constituents. Molecules (Basel, Switzerland), 25(6), 1324. 
  4. Surjushe, A., Vasani, R., & Saple, D. G. (2008). Aloe vera: a short review. Indian journal of dermatology, 53(4), 163–166. 
  5. Vogler, B. K., & Ernst, E. (1999). Aloe vera: a systematic review of its clinical effectiveness. The British journal of general practice : the journal of the Royal College of General Practitioners, 49(447), 823–828.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации