3а ползите от приема на BCAA аминокиселини

От Иван

 

В човешкото тяло съществуват 20 основни аминокиселини, които служат като градивни елементи на хилядите различни протеини. Девет от тези аминокиселини са незаменими (есенциални), което означава, че те не могат да бъдат синтезирани в тялото Ви и трябва да бъдат набавяни всекидневно чрез диетата. Останалите 11 са заменими (неесенциални), което означава, че те могат да бъдат произведени в тялото, обикновено чрез комбинация от други аминокиселини. 

Но нека се върнем обратно на деветте незаменими аминокиселини. От тях, 3 са с разклонена верига и са известни като верижно-разклонени аминокиселини или BCAA (от английски: Branched-chain amino acids). Това са аминокиселините левцин, изолевцин и валин. Именно на тях ще се спрем в тази статия. 

Разклонената верига на тези небезизвестни протеинови компоненти се отнася до химическата им структура, която е тяхна отличителна черта. Те се срещат основно в храни, богати на завършени протеини, като яйца, месо и млечни продукти. Също така, BCAA аминокиселините са една от най-популярните хранителна добавки за покачване на мускулна маса и сила.

Нека сега разгледаме някои от най-големите ползи, свързани с приема на BCAA аминокиселини. 

 

Верижно-разклонените аминокиселини увеличават мускулната маса

3а ползите от приема на BCAA аминокиселини-Нутрима-бг-1

 

Едно от най-популярните приложения на BCAA е изграждането на мускулна маса. От трите аминокиселини, левцинът е най-добър в това, тъй като той стимулира директно синтеза на мускулни протеини, което води до изграждане на мускулна тъкан.

И все пак, имайте предвид, че верижно-разклонените аминокиселини действат максимално добре, когато се приемат в комбинация с другите незаменими аминокиселини, като тези, които се намират в суроватъчния протеин. Ето защо е препоръчително да консумирате и суроватъчен протеин, като допълнителна добавка. 

 

Верижно-разклонените аминокиселини понижават умората от тренировка

3а ползите от приема на BCAA аминокиселини-Нутрима-бг-2

 

BCAA аминокиселините могат да помогнат за намаляване на умората, предизвикана от тежки физически упражнения. Всеки един от нас изпитва умора и изтощение, вследствие на тежко физическо натоварване. Това зависи от фактори, като интензивност и продължителност на упражненията, както и от условията на околната среда, вашия режим на хранене и физическа форма.

По време на силови упражнения, мускулите ви използват BCAA, което води до намаляване на нивата им в кръвта. Когато нивата на верижно-разклонените аминокиселини спаднат, нивата на аминокиселината триптофан в мозъка ви се повишават. Това, от своя страна, води до повишен синтез на невротрансмитера серотонин, за който се смята, че увеличава чувството на умора по време на тренировка.

 

Верижно-разклонените аминокиселини намаляват болката в мускулите

 

Напълно нормално е да чувствате известна болка в мускулите, особено след тежка тренировка. Този дискомфорт е известен като “забавена мускулна треска”, която се развива 12 до 24 часа след натоварване, в резултат от малки разкъсвания в мускулите и може да продължи до 3 дни.

Доказано е, че BCAA намаляват мускулните увреждания, което може да помогне за понижаване на продължителността и интензивността на забавената мускулна болезненост. Верижно-разклонените аминокиселини допринасят за това, като намаляват разграждането на протеините и нивата на креатин киназа по време на тренировка, което е индикатор за мускулни увреждания.

Приема на BCAA, особено преди тренировка, може да ускори времето за възстановяване. 

 

Финални думи

Аминокиселините с разклонена верига (BCAA) са група от 3 основни аминокиселини: левцин, изолевцин и валин. Те са от есенциално значение, което означава, че не могат да бъдат синтезирани от тялото ви и трябва да се набавят отвън, чрез храната или добавки.

Доказано е, че добавките с BCAA изграждат мускулите, понижават мускулната умора и облекчават мускулната болка.

Можете да намерите голямо разнообразие от хранителни добавки за фитнес, на сайта на 4fitness.bg

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

  1. Eva Blomstrand, et al. (2006). Branched-Chain Amino Acids Activate Key Enzymes in Protein Synthesis after Physical Exercise.
  2. Jooyoung Kim, et al. (2014). A review of nutritional intervention on delayed onset muscle soreness. Part I.
  3. L.M.S. Cordeiro, et al. (2017). Physical exercise-induced fatigue: the role of serotonergic and dopaminergic systems.
  4. Sarah R. Jackman, et al. (2017). Branched-Chain Amino Acid Ingestion Stimulates Muscle Myofibrillar Protein Synthesis following Resistance Exercise in Humans.
  5. Yoshiharu Shimomura, et al. (2004). Exercise Promotes BCAA Catabolism: Effects of BCAA Supplementation on Skeletal Muscle during Exercise.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации