Запек – причини, симптоми и хранене

От Иван
Запек - причини, симптоми, хранене, съвети-Нутрима-бг

 

Запек – що е то? 

Запек, наричан още констипация, е вид физиологично състояние на храносмилателната система, което се изразява във втвърдени и трудни за изхождане изпражнения. Тежката форма на запек, при която се наблюдава фекално задръстване, се нарича обстипация. 

Запекът може да бъде определен и като липса на дефекация за период от 3 – 4 дни или по-малко от 2 пъти седмично. Около 1/4 от българското население страда от една или друга форма на запек. Констипацията често бива съпътствана от други патологични състояния, като отпадналост, метеоризъм, хемороиди, болки в корема, гадене и дори повръщане. 

Двете основни форми на запек биват остър и хроничен запек. Острият запек се изразява във внезапно забавяне на чревната моторика, което може да се дължи на наличието на израстък в дебелото черво или локална исхемия. Хроничният запек, от своя страна, се развива в продължение на месеци и дори години и се изразява във фекално изпразване по-малко от 2 – 3 пъти седмично. Много от хората, които страдат от хронична констипация, ходят до тоалетната, по голяма нужда, веднъж седмично. 

 

Какви са причините за развитие на запек?

Запек - причини, симптоми, хранене, съвети-Нутрима-бг-1

 

Сред основните причини за развитието на запек се нареждат обездвижването, недостатъчната хидратация на тялото, липсата на фибри в менюто, наднорменото тегло и стресът. 

 

  • Недостатъчна хидратация на тялото
  • Липса на движение и физическа активност
  • Нездравословно хранене
  • Липса на фибри (влакнини) и баластни вещества в менюто
  • Високи нива на стрес 
  • Наличие на тревожност и депресия
  • Забавен метаболизъм
  • Влошена функция на щитовидната жлеза
  • Затлъстяване
  • Недохранване
  • Бременност 
  • Странични ефекти от лекарствени продукти
  • Ректален тумор 

15 от най-богатите на фибри храни в България

 

Какви са симптомите при запек?

Най-често срещаните симптоми при запек биват твърдите и трудни за изхождане изпражнения, нередовните изхождания, газообразуването, болките в коремната област, къркоренето на червата и нарушенията на съня. 

 

  • Твърди и трудни за изхождане изпражнения
  • По-малко от 2 – 3 изхождания седмично
  • Наличието на хемороиди и анални фисури
  • Наличието на метеоризъм (газообразуване)
  • Болки в областта на корема
  • Стомашни крампи
  • Къркорене на червата 
  • Твърд корем
  • Оригване и хълцане
  • Лош дъх
  • Нарушения на съня
  • Гадене и повръщане 

 

Как да смекчим симптомите на запек? 

Ако страдате от запек и бихте искали да се избавите от това неприятно състояние, увеличете движението, започнете да пиете повече вода, увеличете приема на фибри, наспивайте се пълноценно и избягвайте стреса. 

 

  • Увеличете движението
  • Спортувайте редовно
  • Хранете се здравословно
  • Увеличете приема на влакнини
  • Увеличете приема на вода 
  • Наспивайте се пълноценно
  • Поддържайте оптимално тегло
  • Избягвайте стреса 

 

Как да се храним при запек?

 

При наличието на запек, базирайте седмичното си меню на пълнозърнести храни, бобови култури, пробиотични храни, плодове, зеленчуци, семена, ядки и вода. Избягвайте консумацията на пържени храни, бели тестени изделия, преработени меса, прясно мляко, сирена и кашкавали, захарни изделия и газирани напитки. 

Закуската от овесени ядки с плодове, ядки, семена, мед и домашно кисело мляко, е враг номер едно на констипацията. 

Този начин на здравословно хранене не само ще Ви помогне в борбата срещу запека, но и ще Ви предпази от неговото бъдещо евентуално развитие. Не чакайте докато симптомите на запек са вече на лице. Започнете да променяте хранителните си навици още днес, за да се радвате на крепко здраве, дълъг живот и безпроблемно изхождане. 

 

  • Увеличете приема на пълнозърнести храни
  • Увеличете приема на плодове и зеленчуци
  • Увеличете приема на ядки и семена
  • Увеличете приема на бобови култури
  • Увеличете приема на пробиотични храни
  • Увеличете приема на вода
  • Намалете консумацията на пържени храни
  • Намалете консумацията на червено месо и преработени месни продукти
  • Намалете консумацията на рафинирани тестени изделия 
  • Намалете консумацията на прясно мляко, сирена и кашкавали
  • Намалете консумацията на захарни изделия
  • Намалете консумацията на газирани напитки
  • Намалете консумацията на алкохол

10 от най-ефективните храни против запек

 

Как да се предпазим от развитието на запек? 

Запекът е патологично състояние на храносмилателната система, което засяга около 25% от населението на България. За да се предпазите от развитието на констипация, започнете да спортувате редовно, хидратирайте тялото си оптимално, хранете се здравословно, наспивайте се пълноценно, поддържайте здравословно тегло и намалете стреса. 

 

  • Спортувайте поне по 30 – 60 минути дневно
  • Разхождайте се поне по 1 час дневно
  • Не стойте в седнало положение прекалено дълго
  • Приемайте поне по 25 – 30 грама фибри на ден
  • Пийте поне по 1.5 – 2 литра вода дневно
  • Спете минимум по 7 – 8 часа на денонощие 
  • Поддържайте тегло с ИТМ между 18.5 – 24.9
  • Намалете приема на алкохол 

 

Финални думи

Запек - причини, симптоми, хранене, съвети-Нутрима-бг-3

 

Запекът е особено неприятно патологично състояние на храносмилателната система, което се характеризира с твърди и трудни за изхождане фекалии. Най-често, запекът се определя като липса на фекално изхождане повече от 3 поредни дни. 

За да се предпазите от развитието на запек или да облекчите симптомите при неговото наличие, поддържайте високо ниво на физическа активност, хранете се здравословно, увеличете приема на фибри и вода, избягвайте стреса, наспивайте се пълноценно и поддържайте здравословно тегло. 

Не чакайте докато е твърде късно, а започнете да променяте здравословните си навиците още днес. 

7 от най-здравословните навици за дълъг живот

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

  1. Adil E. Bharucha, John H. Pemberton, G. Richard Locke III, (2013). American Gastroenterological Association Technical Review on Constipation. The American Gastroenterological Association.
  2. Brooks D. Cash, MD (2018). Understanding and Managing IBS and CIC in the Primary Care Setting. Gastroenterology and Hepatology – The Independent Peer-Reviewed Journal.
  3. Faraz Bishehsari, M.D., Ph.D., Emmeline Magno, M.D., Garth Swanson, M.D., Vishal Desai, M.D., Robin M. Voigt, Ph.D., Christopher B. Forsyth, Ph.D., and Ali Keshavarzian, M.D. (2017). Alcohol and Gut-Derived Inflammation. Alcohol Research Current Reviews.
  4. Jiqu Xu, Xiaoqi Zhou, Chang Chen, Qianchun Deng, Qingde Huang, Jin’e Yang, Nianhong Yang, and Fenghong Huangcorresponding author, (2012). Laxative effects of partially defatted flaxseed meal on normal and experimental constipated mice. BMC Complementary and Alternative Medicine. 
  5. Jing Yang, Hai-Peng Wang, Li Zhou, and Chun-Fang Xu (2012). Effect of dietary fiber on constipation: A meta analysis. World Journal of Gastroenterology. 
  6. Kaur N, Gupta AK. (2002). Applications of inulin and oligofructose in health and nutrition. Department of Biochemistry and Chemistry, Punjab Agricultural University, Ludhiana.
  7. Magro DO, de Oliveira LM, Bernasconi I, Ruela Mde S, Credidio L, Barcelos IK, Leal RF, Ayrizono Mde L, Fagundes JJ, Teixeira Lde B, Ouwehand AC, Coy. (2014). Effect of yogurt containing polydextrose, Lactobacillus acidophilus NCFM and Bifidobacterium lactis HN019: a randomized, double-blind, controlled study in chronic constipation.
  8. Norton J. Greenberger, (2018). Acute Abdominal Pain. Merck Manual.
  9. Phillip A. Engen, Stefan J. Green, Ph.D., Robin M. Voigt, Ph.D., Christopher B. Forsyth, Ph.D., and Ali Keshavarzian, M.D. (2015). The Gastrointestinal Microbiome. Alcohol Effects on the Composition of Intestinal Microbiota. Alcohol Research Current Reviews.
  10. Sun Hwan Bae (2014). Diets for Constipation. Pediatric Gastroenterology, Hepatology & Nutrition.

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации