Как да се справим с летните вируси най-бързо и ефикасно?

От Иван

 

Лятото е тук! Пролетно-летните дъждове започнаха да отшумяват и да дават път на слънцето, синьото небе и приятните вечери. Но за съжаление, наред с тях идват и летните вируси. Колкото и неприятно да звучи, лятото е любим сезон не само на повечето хора, но и на много вируси. Когато температурите се покачат, някои вируси стават особено активни и крайно безмилостни. Сред тях, най-голяма заслуга за провалените летни моменти имат ентеровирусите и риновирусите. 

Ентеровирусите са група от 15 вида вируси, с множество подвидове, които причиняват различни инфекции. Те са особено активни през горещия летен сезон и обикновено водят до наличието на леки симптоми, като настинка. Но в някои случаи, особено при малките деца и хората с отслабена имунна система, ентеровирусите могат да доведат до по-сериозни усложнения.

Риновирусите, от своя страна, са основните виновници за обикновената настинка. Първите симптоми обикновено са хремата, възпаленото гърло и кихането. В някои случаи се наблюдават и главоболие, кашлица и мускулни болки. Подобно на ентеровирусите, симптомите на повечето риновирусни инфекции са леки, но понякога могат да доведат до бронхит или пневмония, особено при бебетата и хората с отслабен имунитет. Основната разлика между ентеровирусите и риновирусите е, че първите са по-склонни да слизат надолу към храносмилателната система и да причиняват стомашно-чревни неразположения, докато вторите обикновено стигат само до дихателната система. 

Ето защо трябва да бъдете особено внимателни и да поддържате добра лична хигиена, както и здрава имунна система. В противен случай рискувате да прекарате лятото в леглото, докато вашите приятели се наслаждават на жаркото слънце и лазурно синьото небе. 

 

Какви са симптомите на летните вируси?

Как да се справим с летните вируси най-бързо и ефикасно-Нутрима-бг-1

 

Както споменахме, симптомите на летните вируси са по-леки от тези на зимните им събратя. И все пак, в повечето случаи те са неприятни и могат да продължат от няколко дни до седмица, че и отгоре. Сред най-често срещаните симптоми на летните вируси се нареждат хремата, високата температура, сухата кашлица, силната отпадналост и стомашно-чревните неразположения, като диария и повръщане. 

 • Висока температура
 • Хрема 
 • Зачервено гърло
 • Суха кашлица
 • Отпадналост
 • Обезводняване
 • Коремни болки
 • Болки в костите, ставите и мускулите
 • Повръщане
 • Диария

 

Как да се справим с летните вируси най-бързо и ефикасно?

Най-добрият начин да се предпазите от летните вируси, така че да можете да се насладатие изцяло на прекрасните летни дни, е като поддържате силна и здрава имунна система. Добрата новина е, че това не е никак трудно. За целта се стремете да консумирате повече плодове и зеленчуци, пийте поне по 2 литра вода дневно, набавяйте си достатъчно сън, движете се повече и поддържайте добра лична хигиена. 

И все пак, колкото и да се стараем и да се пазим, понякога летните вируси все пак успяват да намерят начин и да преодолеят защитната система на тялото. Крайният резултат не е никак приятен, но това не означава, че трябва да се отчайваме. Приемете факта, вземете се в ръце и направете нужното, така че да намалите престоя на нежелания гост и да се изправите на крака възможно най-бързо.

 

5 от най-добрите съвети за справяне с летните вируси

Как да се справим с летните вируси най-бързо и ефикасно-Нутрима-бг-2

 

 1. Пийте повече вода – много често летните вирусни инфекции са придружени от повръщане и разстройство, които водят до обезводняване и допълнителни усложнения. За да поддържате тялото си добре хидратирано и да намалите продължителността на инфекцията, пийите минимум по 2 – 2.5 литра вода. Добре е да вземате и електролитна добавка, за да си набавяте изгубените микроелементи, като натрий, калий, калций и магнезий. Особено ефиктивни тук са и билковите чайове от джинджифил, лимон, ехинацея, куркума и други. 
 2. Консумирайте повече плодове и зеленчуци – тези природни дарове са идеални помощници в борбата с летните вируси. Те са богати на витамини, минерали и антиоксиданти, които ще подсилят имунната Ви система и ще набавят на тялото нужните фитонутриенти за да се справи по-бързо с вируса. Много ефикасни тук са и прясно изцедените сокове от цитрусови плодове. 
 3. Наспивайте се пълноценно – когато става въпрос за справяне с вирусна инфекция, няма по-добро средство от съня. Този жизненоважен физиологичен процес играе главна роля в поддържането на здрава имунна система и дава възможност на тялото да съсредоточи по-голямата част от енергията в битката с вирусите. Спете поне по 8 – 9 часа на денонощие. 
 4. Движете се повече – макар и тялото Ви да иска да остане в хоризонтално положение, залежаването няма да помогне особено много. Добре е да се движите повече, дори и ако това изисква по-големи усилия от обикновено. Можете да правите упражнения на пода или дивана вкъщи, а когато усетите подобрение е желателно да започнете да излизате навън и да се разхождате. Идеалните за това места са парковете или горите. Колкото по-далеч от големия град, толкова по-добре. 
 5. Поддържайте добра лична хигиена – това че вече сте се заразили с вирус не означава, че трябва да понижите нивото на личната си хигиена. Мийте ръцете си редовно със сапун, вземайте си душ или вана, използвайте дезинфектант и измивайте добре кухненските прибори.

 

Финални думи

За да се справите бързо и ефикасно с летните вируси, практикувайте добра лична хигиена. Хранете се здравословно, като наблягате повече на плодовете и зеленчуците. Бъдете физически активни, като се разхождате повече сред природата. Наспивайте се пълноценно, като си набавяте поне по 8 – 9 часа сън на денонощие. Пийте повече вода – минимум по 2 – 2.5 литра на ден и разбира се избягвайте контакт с болни хора. Също така можете да подсилите организма си с мултивитаминна и мултиминерална добавка. 

И помненте, колкото и неприятни да са летните вируси, рано или късно те ще си отидат, оставяйки след себе си прекрасното слънце, красивото небе и незабравимите летни емоции. 

Бъдете здрави!

Прочетете още: 10 от най-добрите съвети за здрава имунна система

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

 1. Jawad M, et al. (2012). Safety and efficacy profile of Echinacea purpurea to prevent common cold episodes: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial.
 2. Schwalfenberg GK. (2011). A review of the critical role of vitamin D in the functioning of the immune system and the clinical implications of vitamin D deficiency.
 3. Singh M, et al. (2011). Clinical potential of zinc in prophylaxis of the common cold. 

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации