Хипотиреоидизъм – причини, симптоми и начин на хранене

От Иван

 

Патологичното състояние хипотиреоидизъм, известно още като хипофункция, е болест, която засяга щитовидната жлеза. Щитовидната жлеза се намира в предната част на шията по продължение на ларинкса. Когато човек страда от този тип заболяване, жлезата е много слабо активна и не може да въпроизведе достатъчно хормони, така че да отговори на нуждите на организма. 

 

Причини за развитието на хипотиреоидизъм

Често, заболяването може да се развие в резултат на невъзможност на щитовидната жлеза да произвежда необходимия брой тиреоидни хормони. Иначе казано, щитовидната жлеза има нарушена функция. В по-голямата част от случаите, причините за поява на хипофункция са автоимунни. 

Това се случва, защото организма възприема щитовидната жлеза като чуждо тяло и се опитва да я атакува, което води до нейното повреждане или напълно унищожаване. Има и по-редки причини, които могат да отключат този тип заболяване, като например недостатъчно количество йод в организма, предозиране с някои видове лекарствени продукти, прекомерен стрес и други. Хипотиреоидизмът може да бъде и вроден, при който още от самото раждане щитовидната жлеза не функционира оптимално.

 

Защо е важна правилната функция на щитовидната жлеза?

Хипотиреоидизъм - симптоми, причини и начин на хранене-Нутрима-бг-1

Хормоните, които щитовидната жлеза произвежда, имат регулираща роля в метаболизма ни и начина, по който тялото ни използва образуваната енергия. Съответно, ако нивата на тиреоидни хормони са прекалено ниски – много от функциите на нашето тяло се забавят.

 

Какви са симптомите на хипотиреоидизъм?

За съжаление, както при повечето болести, така и при тази, симптомите варират изключително много и зависят от самия човек. При някои случаи оплакванията са наистина незначителни, а при други може да се стигне до по остри реакции.

Това може да се обясни с различните степени и сила на развитие на заболяването при различните хора. Те варират от слабо производство на тиреоидни хормони от щитовидната жлеза, които донякъде задоволяват нуждите на тялото, до изцяло нефункционираща жлеза и пълна липса на хормони.

Друга причина може да бъде и фактът, че в някои случаи болестта се развива буквално за няколко дни, а в други отнема по-дълъг период от време. Обикновено, при децата се забелязва по-бавно развитие на заболяването.

Няма строго определени и специфични симптоми, които да характеризират състоянието на хипотиреоидизъм. Това, както и при други заболявания, понякога води до неглижиране на проблема или пък прекалено притеснение в напълно здрави хора. Най-честите симптоми, от които се оплакват заболелите от хипотиреоидизъм са: 

 • Чувство на студ
 • Умора и пресипнал глас
 • Необяснимо повишаване на телесното тегло 
 • Усещане за забавено мислене, намален слух и депресивни състояния
 • Крампи, слабост в мускулите и запек
 • Косопад, подпухнали очи и клепачи
 • Образуване на “гуша”
 • Висок холестерол, безсъние и загуба на либидо
 • Анемия и изменения в месечния цикъл

Прочетете още: 5 от най-полезните храни срещу висок холестерол

 

Как се лекува хипотиреоидизмът?

Главно лечението от това заболяване се фокусира върху допълване на необходимото за тялото ни количество от щитовидни хормони (най-вече с помощта на хормона тироксин – Т4). Реално болестта не може да се излекува, но може да се контролира до голяма степен.

 

Съществува ли специален начин на хранене при хипотиреоидизъм?

Хипотиреоидизъм - симптоми, причини и начин на хранене-Нутрима-бг-2

Диетата и правилният начин на хранене са изключително важни за контролиране на болестта хипотиреоидизъм. Важно е да си набавяме достатъчно количество йод, защото той е основния минерал, отговорен за правилната функция на щитовидната жлеза. Въпреки това все пак, нивото му трябва да бъде балансирано, затова преди да започнете прием на хранителни добавки с йод, се консултирайте с вашия лекар.

Хубаво е диетата да бъде разнообразна и добре балансирана. Избягвайте прекомерна употреба на мазнини, натрий и глутен. Някои храни и добавки се считат за опасни, ако се консумират в прекалено големи количества, като например желязото и соята, защото те могат да повлияят на обработването на хормона тироксин. Подобна е и ситуацията със зелето и карфиола, тъй като тяхната прекомерна консумация води до поява на “гуша”.

Други типове храни, които не се препоръчват при хипотиреоидизъм, са тези, които се предлагат в пластмасови опаковки. Някои видове пластмаса съдържат ендокринни дисруптори, които водят до дисбаланс на хормоналната функция. Добре е да се ограничите от употребата на преработени храни – полуфабрикати, колбаси, снаксове, както и такива със съдържание на рафинирана захар, сол или наситени мазнини.

 

Финални думи

В заключение бихме Ви посъветвали да обръщате повече внимание на здравословното си състояние и да се подлагате на необходимите профилактични изследвания. Всяка превенция е ключ към това да засечете дадено състояние по-рано.

Открито в ранен стадий, всяко заболяване може да бъде излекувано или поне контролирано до такава степен, че да не повлияе на нормалния Ви начин на живот.

Бъдете здрави!

Прочетете още: Какво всъщност представлява болестта на Хашимото?

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

 1. Chaker, L., Bianco, A. C., Jonklaas, J., & Peeters, R. P. (2017). Hypothyroidism. Lancet (London, England), 390(10101), 1550–1562. 
 2. Chiovato, L., Magri, F., & Carlé, A. (2019). Hypothyroidism in Context: Where We’ve Been and Where We’re Going. Advances in therapy, 36(Suppl 2), 47–58. 
 3. Lazarus, J. H., and Obuobie, K. (2000). Thyroid disorders—an updatePostgraduate Medical Journal; 76:529-536
 4. Wilson, S. A., Stem, L. A., & Bruehlman, R. D. (2021). Hypothyroidism: Diagnosis and Treatment. American family physician, 103(10), 605–613.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации