Какво всъщност представлява болестта на Хашимото?

От Иван

 

Има редица автоимунни състояния, познати на човечеството в наши дни, но едно от най-често срещаните подобни заболявания е болестта на Хашимото, наричана още тиреоидит на Хашимото или хроничен лимфоцитен тиреоидит. Болестта е описана за първи път от японския медик Хакари Хашимото през 1912 г. Доктор Хашимото определя заболяването като разстройство на имунната система, засягащо щитовидната жлеза.

В следващите редове ще Ви запознаем по-подробно със симптомите и причините за заболяването, както и каква диета се препоръчва в случай на неговата поява. Нека преди това обаче научим малко повече за щитовидната жлеза.

 

Какво представлява щитовидната жлеза?

Щитовидната жлеза се намира над трахеята и има специфична форма на пеперуда. Отговорна е за производството на хормони, съдържащи йод, които са част от обмяната на веществата. Жлезата играе важна роля в растежа на организма и предпазват костите от износване. При наличие на болестта на Хашимото, щитовидната жлеза значително намалява производството на хормона трийодтиронин, което действа пагубно върху човешкия организъм.

 

Какво представлява болестта на Хашимото?

Какво всъщност представлява болестта на Хашимото?-Нутрима-бг-1

 

На практика това е ендокринно автоимунно заболяване, което засяга само щитовидната жлеза. Заболяването води до нарушение на имунната система, която разпознава своите белтъци като чужди, което води до автоагресия. Организмът реагира с възпалителна реакция, която действа отрицателно и уврежда клетките на щитовидната жлеза, както и нейната цялостна функция.

 

Какви са причините за развитието на болестта на Хашимото?

Към момента няма ясно изразени причини за появата на болестта на Хашимото, и все пак медиците са установили 4 основни фактора, които са виновници за нейното отключване:

 • На първо място е генетичната предразположеност, която повишава значително риска от поява на Хашимото. При наличието на роднини, които страдат от тази болест, е наложително човек да се изследва, като заболяването може да се открие при деца на 12 – 16 години. По този начин се подпомага правилното и навременно предприемане на мерки. 
 • Високите нива на йод в човешкия организъм също могат да бъдат причина за отключване на автоимунното заболяване. 
 • Доста често при появата на болестта при жени на възраст около 30-40 години, причината е хормонални промени. Ето защо, дамите биват засегнати повече от мъжете.
 • Четвъртата причина според медиците е наличието на радиоактивно излъчване или иначе казано радиация. Може да се срещне и след лъчелечение на болни вследствие на онкологични заболявания.

 

Симптоми при наличието на Хашимото

Какво всъщност представлява болестта на Хашимото?-Нутрима-бг-2

 

За съжаление, както при повечето заболявания, болестта на Хашимото може да протича дълго време, без да има видими симптоми. Тя прогресира бавно и има някои характерни прояви, като непоносимост към ниски температури, повишаване на теглото, забавен метаболизъм и депресивни състояния. 

Други основни симптоми, които е възможно да се проявят, са запек, хъркане, бледа и олющена кожа, отпадналост и хронична умора, болка и напрежение в мускулите, задържане на течности, обилна менструация, тъмни кръгове около очите, както и нарушено зрение. Много важно е да обръщаме внимание на организма си и да следим неговите сигнали, защото той ни показва, когато нещо не е наред. 

Правилното и навременно откриване на болестта, позволява предприемането на адекватни действия. От друга страна, неглижирането на симптомите и липсата на лечение могат да доведат до появата на различни усложнения, репродуктивни проблеми, патологии по време на бременност и други.

 

Как се диагностицира болестта на Хашимото?

За да се направи пълна диагностика е необходим подробен разпит на пациента, както и редица комплексни изследвания, които включват:

 • Лабораторни изследвания, чрез които се проследяват нивата на тиреостимулиращия хормон, щитовидните хормони и наличието на антитела (МАТ и ТАТ).
 • Анамнеза и клиничен преглед, които проследяват наличието на рискови фактори, палпация на щитовидната жлеза, информация за тежестта и особеностите на различните симптоми и други.
 • Образна диагностика чрез ултразвуково изследване и ехография на тиреоидеята.

 

Каква диета се препоръчва при наличието на болестта на Хашимото?

Какво всъщност представлява болестта на Хашимото?-Нутрима-бг-3

 

Правилната диета може да направи чудеса със здравословното ни състояние. Храната, която приемаме, влияе и на хормоните, именно поради което повечето изследвания показват, че има няколко диети, които оказват благотворно влияние върху болестта на Хашимото. 

На първо място трябва да знаете, че ако имате диагностицирано заболяване, трябва да си набавяте някои определени хранителни вещества и микроелементи като селен, цинк и йод. Ще ви запознаем с три диети, които оптимизират приема на тези вещества и предлагат балансиран хранителен режим.

Който и от хранителните режими да изберете, няма да сгрешите. Дайте достатъчно време на диетата, за да има възможност да покаже дали действа благотворно или не. Ако не получите положителни резултати с дадената диета, може да изпробвате следващата.

 

Безглутенова диета

Първият режим е безглутенова диета, при която се изключват всякакъв вид храни, които съдържат глутен. Доказано е, че те могат да доведат до автоимунна реакция. Глутенът се открива в множество храни на пазара, затова трябва много внимателно да подбирате менюто си. Диетата изключва приема на пшеница, овес, ечемик и като цяло тестени продукти.

Прочетете още: Кои храни не съдържат глутен и с кои храни да внимаваме?

 

Палео диета

Продължаваме с палео диета, която елиминира пълнозърнести и млечни продукти, както и други такива, отключващи автоимунни реакции. При този хранителен режим наблегнете на приема на плодове, зеленчуци, ядки, семена и рибни продукти.

 

Вегетарианска диета

На трето място Ви представяме вегетарианската диета, която според учените може да повиши автоимунния отговор и ограничава възпалителните процеси, протичащи в тялото. При този хранителен режим е важно да си набавяме допълнително някои витамини и минерали, които получаваме от месото, за да избегнем техния дефицит в организма.

 

Финални думи

Както при всеки друг здравословен проблем, така и при автоимунното заболяване Хашимото, е много важно да обръщаме внимание на тялото си, да следим симптомите и да се подлагаме на необходимите изследвания. Ранното диагностициране, на която и да е болест, дава възможност за нейното правилно и навременно лечение.

Прочетете още: Какво всъщност представлява болестта на Крон?

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

 1. James, H. and Leonard ,W. (2007). Hashimoto’s Disease, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Volume 92, Issue 7.
 2. Lazarus, J. H., and Obuobie, K. (2000). Thyroid disorders—an updatePostgraduate Medical Journal; 76:529-536
 3. Pyzik, A., Grywalska, E., Matyjaszek-Matuszek, B., & Roliński, J. (2015). Immune disorders in Hashimoto’s thyroiditis: what do we know so far?. Journal of immunology research, 2015, 979167.
 4. Sanyal, D. (2014). Spectrum of Hashimoto’s thyroiditis, Indian Journal of Medical Research: December – Volume 140 – Issue 6 – p 710-712
 5. Weetman A. P. (2021). An update on the pathogenesis of Hashimoto’s thyroiditis. Journal of endocrinological investigation, 44(5), 883–890. 

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации