Как да поддържаме здравословно тегло?

От Иван

 

За никой не е тайна, че наднорменото тегло и затлъстяването набират все по-голяма скорост у нас. Според Световната здравна организация, двама на всеки трима българи имат индекс на телесна маса над 25 кг/м2. Това означава, че теглото на близо 65% от населението в България е над нормата, като повече от една трета от тях страдат от затлъстяване.

За съжаление лошите новини не свършват дотук. Освен че крият редица рискове за здравето, тези две състояния на теглото представляват предпоставка за развитието на редица други заболявания, като диабет, сърдечно-съдови болести и рак. Положението не е никак розово и изисква незабавни мерки, както от страна на здравното министерство, така и от страна на всички нас. 

Какво можем да направим така че да поддържаме теглото си в оптимални граници? Какво всъщност означава оптимално тегло и кои са най-лесните стъпки към неговото постигане? В следващите редове ще разгледаме именно тези въпроси и ще Ви запознаем с PGX® Daily Ultra Matrix – изцяло натурален продукт с патентован комплекс от водоразтворими фибри и средноверижни триглицериди.

Нека преди това обаче научим малко повече за различните състояния на теглото.

 

Какво е здравословно тегло? 

Как да поддържаме здравословно тегло-Нутрима-бг-1

 

В най-общи линии, здравословно тегло е това, при което се чувстваме най-пълноценни и при което съществува най-малък риск за развитие на болести, като инфаркт, инсулт, диабет, остеопороза, високо кръвно налягане и ракови заболявания. И все пак, за максимално добра представа, здравните специалисти въвеждат така наречения Индекс на телесна маса (ИТМ), който позволява сравнително лесно измерване на състоянието на теглото. 

ИТМ е биологичен показател, благодарение на който можете да определите състоянието на вашето тегло, според вашия ръст. В зависимост от резултатите, можете да придобиете ясна представа дали теглото Ви се намира в оптимални граници или се отдалечава от тях. Можете да измерите своя индекс на телесна маса като разделите теглото си (в килограми) на височината си (в метри на квадрат). ИТМ = кг / м2, от където произлиза и мерната единица – кг/м2).

И така, след като вече научихме за ИТМ и как най-лесно можем да го изчислим, нека сега се върнем на въпроса за здравословното тегло. За здравословно тегло се определя това тегло, което се намира в границите между 18.5 – 24.9 кг/м2. 

 

Какво е наднормено тегло?

Ето че дойде време да разшифроваме и наднорменото тегло. Както сигурно се досещате, за неговото определяне отново ще използваме индекса на телесна маса. И така, за наднормено тегло говорим тогава, когато ИТМ е между 25 – 29.9 кг/м2. 

Другият важен момент, който следва да споменем е, че за разлика от затлъстяването, наднорменото тегло не се приема за болестно състояние. Това обаче не бива да Ви успокоява, тъй като учените са доказали, че хората с наднормено са с до 5 пъти по-склонни да развият затлъстяване, в сравнение с тези, чието тегло се намира в оптималните норми. 

 

Какво е затлъстяване? 

Как да поддържаме здравословно тегло-Нутрима-бг-2

 

Тук вече навлизаме в по-дълбоки води, тъй като затлъстяването е категоризирано като болестно състояние, което носи със себе си висок риск от развитие на редица сериозни заболявания. За затлъстели се смятат хората, чийто индекс на телесна маса е над 30 кг/м2. И тъй като броят и големината на мастните ни клетки (адипоцити) нямат граници, затлъстяването допълнително се категоризира като 1-ва, 2-ра и 3-та степен. 

Индекс на телесна маса между 30-34.9 кг/м2 означава затлъстяване 1-ва степен; ИТМ между 35 – 39.9 кг/м2 се отнася за затлъстяване 2-ра степен; а този над 40 кг/м2 – за затлъстяване 3-та степен. Последната степен е най-тежка и разбира се най-опасна – известна е като остра форма на затлъстяване. 

 

Калкулатор за индекс на телесна маса и затлъстяване

С помощта на този калкулатор можете бързо и лесно да изчислите вашия индекс на телесна маса (ИТМ) и индекс на телесно затлъстяване (ИТЗ). Мерната единица за ИТМ е кг/м2, докато ИТЗ се измерва в проценти (%).

см
Фута
Инчове
кг
Паунди
см
Инчове

 

Индекс на телесна маса

Както споменахме, ИТМ се изчислява като разделим теглото (в килограми) на квадрата на височината (в метри). В таблицата по-долу ще намерите връзката между ИТМ и състоянието на теглото.

ИТМ Състояние на теглото
Под 16 кг/м2 Тежко недохранване
16 – 16.9 кг/м2 Средно недохранване
17 – 18.4 кг/м2 Леко недохранване
До 18.4 кг/м2 Поднормено тегло
18.5 – 24.9 кг/м2 Оптимално тегло
25 – 29.9 кг/м2 Наднормено тегло
Над 30 кг/м2 Затлъстяване
30 – 34.9 кг/м2 Затлъстяване 1-ва степен
35 – 39.9 кг/м2 Затлъстяване 2-ра степен
Над 40 кг/м2 Затлъстяване 3-та степен

 

Индекс на телесно затлъстяване

Индексът на телесно затлъстяване (ИТЗ) е биологичен показател, който ни позволява да определим степента на телесно затлъстяване. ИТЗ се измерва в проценти (%), като взема под внимание обиколката на ханша и височината.

 

Резултати мъже

Възраст 20 – 39 40 – 59 60 -79
Мазнини под нормата Под 8% Под 11% Под 13%
Нормални мазнини 8% – 21% 11% – 23% 13% – 25%
Мазнини над нормата 21% – 26% 23% – 29% 25% – 31%
Затлъстяване Над 26% Над 29% Над 31%

 

Резултати жени

Възраст 20 – 39 40 – 59 60 -79
Мазнини под нормата Под 21% Под 23% Под 25%
Нормални мазнини 21% – 33% 23% – 35% 25% – 38%
Мазнини над нормата 33% – 39% 35% – 41% 38% – 43%
Затлъстяване Над 39% Над 41% Над 43%

 

Как да поддържаме здравословно тегло?

Поддържането на здравословно тегло всъщност е по-лесно отколкото може би си мислите. За целта е нужно да направите някои малки промени в начина си на хранене и начина си на живот. Дори не е задължително да имплементирате всички тези промени наведнъж.

Ако желаете да поддържате теглото си в оптимални граници:

  • Подобрете хранителните си навици – наблегнете на храни богати на фибри, като пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, варива, семена и ядки. Използвайте по-малки чинии и купи. Дъвчете бавно и продължително. Приемайте поне по 2 литра вода дневно.
  • Увеличете нивото на физическата си активност – спортувайте поне по 30 минути дневно, 5 пъти седмично. Изберете видове спорт, които Ви допадат най-много. Използвайте колелето, вместо колата. Вземайте стълбите, вместо асансьора. 
  • Повишете качеството си на живот – наспивайте се пълноценно (поне по 8 часа на денонощие). Намалете консумацията на алкохол и откажете цигарите. Поддържайте положителни социални контакти. Отделяйте повече време за себе си. 
  • Доверете се на природата – възползвайте се от силата на природата, която е концентрирана в натуралните хранителни добавки за отслабване. Комбинирайте ги с гореспоменатите стъпки за поддържане на здравословно тегло и се пригответе за изумителни резултати. Един от най-успешните естествени продукти в тази категория несъмнено е PGX® Daily Ultra Matrix. 

 

Какво представлява продуктът PGX® Daily Ultra Matrix? 

PGX® Daily Ultra Matrix За отслабване 750 mg x 120 софтгел капсули

PGX® Daily Ultra Matrix е изцяло натурална и напълно безопасна добавка, която подпомага свалянето на излишните килограми. Силата на революционния продукт се крие в специално изготвения комплекс от фибри – PolyGlycopleX®, който е доказал отслабващото си действие в редица клинични изследвания. 

Естественият продукт PGX® Daily Ultra Matrix е идеален за тези от вас, които се борят с наднорменото тегло, затлъстяването и прекомерния апетит. Благодарение на своята патентована формула, съдържаща натурални съставки с най-високо качество, PGX® Daily Ultra Matrix е вашият най-добър помощник в борбата с излишните килограми:

Ето и някои от най-изявените ползи, свързани с редовния прием на PGX® Daily Ultra Matrix:

 • Контролира секрецията на инсулин и стабилизира нивата на кръвна захар
 • Подобрява чувствителността на клетките към инсулина
 • Понижава по естествен начин гликемичния индекс на храните
 • Регулира апетита, като намалява желанието за сладко и допринася за дълготрайното усещане за ситост
 • Промотира изгарянето на излишните телесни мазнини
 • Балансира нивата на холестерола и триглицеридите в кръвта
 • Възпрепятства усвояването на простите въглехидрати и холестерола
 • Стимулира редовното изхождане и понижава риска от развитие на запек и прекомерно газообразуване
 • Пречиства стомашно-чревния тракт от вредните токсините, с което предпазва организма от оксидативен стрес 

 

От къде да закупя PGX® Daily Ultra Matrix?

PGX® Daily Ultra Matrix може да бъде закупен от официалния онлайн магазин на Revita.bg, където ще намерите допълнителна информация за продукта, както и препоръки за начина му на приемане. 

 

Купи PGX® Daily Ultra Matrix

 

Финални думи

Нашето тяло е нашата крепост! За да се радваме на крепко здраве и пълноценен живот, трябва да полагаме добри грижи за тялото си и да го поддържаме в оптимално състояние. Постигането и запазването на здравословно тегло заема едно от челните места в това отношение. 

Ето защо е изключително важно да се храним здравословно, да поддържаме добро ниво на физическа активност и да избягваме вредните навици. За съжаление обаче, това не винаги е лесно, предвид забързания начин на живот, който водим. Добрата новина е, че в подобни моменти винаги можем да се обърнем за подкрепа към природата, която идва във формата на натурални хранителни добавки, като PGX® Daily Ultra Matrix. 

Живейте здравословно!

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Здравословно тегло – използвани източници

 1. Dariush Mozaffarian, M.D., Dr.P.H., et al. (2011). Changes in Diet and Lifestyle and Long-Term Weight Gain in Women and Men.
 2. Dobner J, Kaser S. (2018). Body mass index and the risk of infection – from underweight to obesity.
 3. Kacinik, V., Lyon, M., Purnama, M., Reimer, R. A., Gahler, R., Green, T. J., & Wood, S. (2011). Effect of PGX, a novel functional fibre supplement, on subjective ratings of appetite in overweight and obese women consuming a 3-day structured, low-calorie diet. Nutrition & diabetes, 1(12), e22.
 4. Matulka, R. A., Lyon, M. R., Wood, S., Ann Marone, P., Merkel, D. J., & Burdock, G. A. (2009). The safety of PolyGlycopleX (PGX) as shown in a 90-day rodent feeding study. Nutrition journal, 8, 1.
 5. Ofei, F. (2005). Obesity – A Preventable Disease. GMJ – Ghana Medical Journal.
 6. Министерство на Здравеопазването, Национален център по обществено здраве и анализи.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации