Какво всъщност представлява болестта на Крон?

От Иван

 

Болестта на Крон е едно от заболяванията, за които всички сме чували, но малцина знаят какво всъщност представлява то и кои части от нашето тяло засяга. Патологичното състояние е рядко срещано у нас и все пак, 1 на всеки 2000 българи проявява симптоми. 

Болестта на Крон е наименувана на медика, който я е открил. Това е д-р Бърил Крон, който през 1932 година прави нейното първо описание с помощта на двама от своите колеги – Леон Гинзбург и Гордън Опенхаймер. Състоянието и симптомите са описани за първи път година по-рано в САЩ и Германия, като д-р Крон всъщност е този, който я диагностицира.

 

Какво всъщност представлява болестта на Крон?

Какво всъщност представлява болестта на Крон-Нутрима-бг-2

 

Болестта на Крон може най-просто да се опише като възпаление на червата. По-точно, състоянието представлява хроничен възпалителен процес, който засяга основно червата, но е възможно да стигне и до други части от храносмилателна система – като се започне от устата и се стигне до ануса. 

Вътрешният слой на чревната лигавица се възпалява, най-често около края на червата. Те стават подути и зачервени, което може да бъде началото на редица допълнителни проблеми. 

Най-големите усложнения, до които може да доведе болестта на Крон, са евентуалното формиране на абсцеси и фистули, които засягат коремната кухина и съседните органи. Те могат да бъдат дори животозастрашаващи, особено абсцесите. Възможна е и появата на язви – един от най-неприятните стомашни проблеми. Възпалението може да доведе до кървене на лигавицата, по целия храносмилателен тракт.  

 

На какво се дължи болестта на Крон?

Болестта на Крон най-често се предава по генетичен път. Доказано е, че 70% от случаите са генетични. Ако имате във вашия род човек, който страда от това заболяване, то вие сте изложени на до 10 пъти по-висок риск от неговото развитие. 

Другите причини и до ден днешен не са напълно изяснени, но е възможно появата да бъде предизвикана от околната среда, собствените ни навици и слабата ни имунна система. Градската и индустриална среда, която е напрегната и замърсена, е причина не само за чревните заболявания, но и за много други здравословни проблеми. Редовните пушачи са много по-уязвими, което не е изненада – тютюнопушенето увеличава редица рискове както за дробовете, което е по-широко известно, така и за всички останали органи.

Прочетете още: Как да подсилим действието на имунната система?

 

Какви са симптомите на болестта на Крон?

Какво всъщност представлява болестта на Крон-Нутрима-бг-1

 

Симптомите, които засегнатите от болестта на Крон изпитват, са болки и подуване на корема, кръв и/или слуз в изпражненията или диария. По-острата форма на болестта включва температура и често се бърка с апендицит, а при жените – с възпаление на яйчниците. 

Средната форма е характерна с изпитването на дискомфорт и болки, които започват и спират. Това, което отличава болестта на Крон, е че болките бавно и постепенно се увеличават. Човек се чувства отпаднал и без желание за никаква физическа активност, а доста от пациентите рязко и изненадващо губят килограми, понеже не могат правилно да усвояват храната. 

По-слабите симптоми могат да бъдат забелязани и съответно объркващи – липса на апетит, болки в ставите, влошено зрение, рани, зачервявания и обриви по кожата и в устната кухина, болки под ребрата. 

 

Как се диагностицира болестта на Крон?

Диагностицирането е възможно само от професионалист и за да е напълно точно трябва да се направи колоноскопия и гастроскопия, за да се огледа добре засегната зона. Задължително е да посетите лекар, ако изпитате някой от по-сериозните симптоми, като кръв в изпражненията и силна остра болка в корема, която не отминава или се завръща често.

 

Какво е лечението при болестта на Крон?

Какво всъщност представлява болестта на Крон-Нутрима-бг-3

 

Лечението е възможно и включва както изписани лекарства, така и стриктна диета. За такава е необходимо консултирането с диетолог, за да се състави индивидуален хранителен режим, но някои от основните забележки и правила са известни, общоприети и доказани. 

 

Диета при болест на Крон

Храни, които причиняват газове и подуване, трябва да се избягват. Това са продукти като боб, карфиол, царевица, зеле и изцяло храни, които са богати на мазнини. Пържените храни и продукти като майонеза също трябва да бъдат изключени от вашето меню. Заменянето на олиото със зехтин и избягването на прекалено пикантни сосове и добавки също е препоръчително. 

Количеството млечни продукти и алкохол трябва да се наблюдава строго – не е нужно напълно да ги спирате, но бъдете внимателни и преценете какви количества организмът Ви може да понесе. 

Протеините и електролитите е добре да се увеличат. Месото помага на страдащите хора да не губят мускулна маса и да получават необходимото желязо и сила, за да функционират добре. Пиенето на голямо количество течности е едно от най-важните неща – водата е на първо място, а освен нея напитки с ниско количество на захар са приети.

Професионалистите препоръчват на заболелите да не се притесняват да се хранят нормално, когато се чувстват добре. Това, разбира се, означава здравословно и в нормални количества, за да не се влошат симптомите при евентуално завръщане на болестта. 

Храненето често, но по-малко, е най-подходящо за чувствителния организъм. Водете си график или бележник, за да знаете какво сте яли през деня. При не диагностициран случай би помогнало много, защото можете да видите кои храни раздразват стомаха Ви и кои подобряват неговото състояние. Ако искате да прибавите нови храни към менюто си, не го правете наведнъж – така ще се объркате. Пробвайте една по една и си дайте време, за да сте сигурни, че няма неприятни ефекти.

Не трябва да се приемат добавки, препоръчани от некомпетентни лица и изобщо нищо, което не е консултирано първо с лекар. Антибиотиците например могат силно да раздразнят стомаха, затова ги пийте само в крайни случаи.

Прочетете още: Какво означава здравословен начин на хранене?

 

Физическа активност при болест на Крон

Редовното трениране също би подобрило цялостното Ви състояние и начин на живот. Упражненията могат да бъдат от всякакъв вид, няма специфичен спорт, който да е бил доказан за по-подходящ или обратното. В по-тежките случаи силовите тренировки са подходящи, за да се избегне остеопороза, едно от заболяванията, което може да последва болестта на Крон. 

Йогата също е изключително полезна, защото успокояването на ума Ви може да успокои симптомите и болежките по тялото. Стресът не причинява и не отключва болестта, но може да я влоши. Всичко, което Ви помага да релаксирате и да се почувствате по-добре, е добре дошло.

 

Финални думи

 

Болестта на Крон може да бъде тежка и неприятна част от живота. Заболелите могат да потърсят подкрепа в лицето на други засегнати, като често се срещат онлайн или чрез местни групи за подкрепа, които се събират за да си помагат. 

В много от случаите, страдащите от болестта на Крон не са срещали друг като тях и истински ги успокоява да споделят болката и тревогите си, както и да разменят опит. Те могат да получат съвети и да се мотивират да живеят нормално, като контролират болестта.

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

  1. Feuerstein, J. D., & Cheifetz, A. S. (2017). Crohn Disease: Epidemiology, Diagnosis, and Management. Mayo Clinic proceedings, 92(7), 1088–1103.
  2. Gade, A. K., Douthit, N. T., & Townsley, E. (2020). Medical Management of Crohn’s Disease. Cureus, 12(5), e8351. 
  3. Ha, F., & Khalil, H. (2015). Crohn’s disease: a clinical update. Therapeutic advances in gastroenterology, 8(6), 352–359.
  4. Petagna, L., Antonelli, A., Ganini, C., Bellato, V., Campanelli, M., Divizia, A., Efrati, C., Franceschilli, M., Guida, A. M., Ingallinella, S., Montagnese, F., Sensi, B., Siragusa, L., & Sica, G. S. (2020). Pathophysiology of Crohn’s disease inflammation and recurrence. Biology direct, 15(1), 23. 
  5. Seyedian, S. S., Nokhostin, F., & Malamir, M. D. (2019). A review of the diagnosis, prevention, and treatment methods of inflammatory bowel disease. Journal of medicine and life, 12(2), 113–122

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации