Всичко за гликогена и как да се заредим максимално с гликоген

От Иван

 

Гликогенът играе ключова роля в енергийния метаболизъм на човешкото тяло. Тази сложна форма на въглехидрати (полизахарид) се съхранява в мускулите и черния дроб и е основен източник на бърза енергия по време на физическа активност. Разбирането на полизахарида гликоген и гликогеновите резерви, както и методите за тяхното оптимизиране, могат да подобрят значително спортните ви постижения. 

В днешната статия ще се запознаем по-подробно с гликогена, ще разгледаме неговия биосинтез и ще научим за повече за разграждането му. Освен това, ще си отговорим на въпроса какво всъщност е значението на гликогена за спортистите. И най-важното – ще добием представа как най-добре да максимизираме запасите си от гликоген. Нека започваме!

 

Какво е гликоген?

Всичко за гликогена и как да се заредим максимално с гликоген-Нутрима-бг-1

 

Гликогенът, един от основните форми на енергийно съхранение в човешкото тяло, представлява сложен полимер, състоящ се от множество молекули глюкоза. Той е изключително важен за поддържането на енергийния баланс и ефективното функциониране на различни телесни системи. Гликогенът се съхранява предимно в два основни типа тъкани – черния дроб и скелетните мускули.

В черния дроб, гликогенът играе критична роля в регулирането на нивата на кръвната захар. Черният дроб може да съхранява до около 10% от своята маса под формата на гликоген. Този гликоген се освобождава като глюкоза в кръвния поток в отговор на нуждите на организма, осигурявайки стабилност на кръвната захар, особено по време на глад или между храненията.

Тази способност на черния дроб да освобождава глюкоза е жизненоважна за поддържането на енергийните нужди на тялото, особено за органите, които зависят изцяло или предимно от глюкоза, като мозъка.

В мускулите, гликогенът служи като незабавен и локален източник на енергия. Мускулните клетки могат да съхраняват гликоген в значителни количества, които могат да бъдат бързо мобилизирани по време на физическо натоварване.

По време на упражнения, мускулните клетки разграждат гликогена до глюкоза, която след това се използва за производство на аденозин трифосфат (АТР), основният енергиен носител в клетката. Това е особено важно при анаеробни дейности или краткотрайни, високоинтензивни упражнения, където бързият достъп до енергия е критичен за мускулната функция.

Освен това, структурата на гликогенния полизахарид е уникална и позволява бързо разграждане и съхранение. Той е силно разклонен полимер, което позволява на ензимите, които катализират разграждането на гликоген, да достъпят множество глюкозни остатъци едновременно, ускорявайки освобождаването на глюкоза.

 

Прочетете още:

10 съвета как да повишите физическата си енергия

 

Биосинтез на гликоген

Биосинтезата на гликоген, известна още като гликогенеза, е сложен, но изключително важен процес в човешкия организъм. Той започва с молекулата глюкоза-6-фосфат, която представлява глюкоза, фосфорилирана на шестата ѝ позиция. Този процес се осъществява в два основни органа – черния дроб и мускулите, като всяка от тези локации има различна физиологична роля.

В черния дроб гликогенът действа като резервоар за поддържане на хомеостазата на кръвната захар в тялото. Когато нивата на глюкоза в кръвта спаднат, гликогенът се разгражда до глюкоза и се освобождава в кръвния поток. В мускулите, от друга страна, гликогенът се използва директно за енергийно производство по време на мускулна активност.

Процесът на биосинтеза на гликоген включва редица ензими, основен сред които е гликоген-синтазата. Този ензим катализира присъединяването на глюкозни остатъци към растящата верига на гликогенния полизахарид. Интересен аспект на този процес е, че гликоген-синтазата изисква предварително съществуваща верига на гликоген, известна като “праймер”, за да започне синтезата.

Регулацията на гликогенезата е тясно свързана с ендокринната система, като двата основни регулаторни хормона са инсулин и глюкагон. Инсулинът се секретира от панкреаса в отговор на високи нива на глюкоза в кръвта и стимулира синтеза на гликоген.

Той активира гликоген-синтазата, като по този начин улеснява преобразуването на глюкозата в гликоген. От друга страна, глюкагонът се секретира при ниски нива на кръвна захар и стимулира разграждането на гликоген до глюкоза, което помага за възстановяване на нормалните нива на кръвната захар.

Освен инсулин и глюкагон, други хормони като адреналин и кортизол също влияят на метаболизма на гликоген. Адреналинът, известен още като епинефрин, ускорява разграждането на гликогенни полизахариди в мускулите по време на стрес или физическо натоварване. Кортизолът пък увеличава глюконеогенезата и намалява използването на глюкоза от периферните тъкани, като по този начин допринася за повишаване на кръвната захар.

 

Разграждане на гликоген

 

Разграждането на гликоген, известно като гликогенолиза, е фундаментален процес в метаболизма на човешкото тяло, който осигурява енергия в моменти на нужда. Този процес е особено важен в две основни ситуации: по време на интензивни физически усилия и когато нивата на кръвната захар са ниски.

По време на физическа активност, особено при упражнения с висока интензивност или краткотрайни, анаеробни натоварвания, мускулите се нуждаят от бърза енергия. Гликогенът, съхраняван в мускулните клетки, се разгражда до глюкоза, която после се използва за генериране на аденозин трифосфат (АТР), основния енергиен носител в клетката. Този процес позволява на мускулите да поддържат оптимална работа дори при липса на достатъчно кислород, което е типично за анаеробните упражнения.

От друга страна, в ситуации на хипогликемия или когато организмът не е получил храна за дълъг период, черният дроб играе ключова роля в поддържането на стабилността на кръвната захар. Гликогенът, съхраняван в черния дроб, се разгражда до глюкоза, която след това се освобождава в кръвния поток. Това осигурява енергия на клетките в тялото, включително на мозъка, който е особено чувствителен към нивата на глюкоза.

Гликогенолизата е контролирана от няколко хормона, включително адреналин и глюкагон. Адреналинът се освобождава по време на стрес или физическо натоварване и стимулира разграждането на гликоген в мускулите. Глюкагонът, от своя страна, се произвежда от панкреаса в отговор на ниски нива на кръвната захар и стимулира разграждането на гликоген в черния дроб.

Процесът на гликогенолиза включва отделянето на глюкоза-1-фосфат от гликогеновите вериги чрез ензима гликоген-фосфорилаза. Тази молекула след това се превръща в глюкоза-6-фосфат, която може да бъде използвана за енергия или превърната в свободна глюкоза и освободена в кръвния поток.

Разграждането на гликоген е не само важно за осигуряване на енергия при спешни нужди, но и е от съществено значение за поддържането на физиологичния баланс в тялото.

 

Значение на гликогена за спортистите

Значението на гликогена за спортисти е огромно, като той играе критична роля в оптимизирането на тяхната издръжливост и производителност. Гликогенът, съхраняван в мускулите и черния дроб, представлява основния източник на енергия при високоинтензивни и продължителни физически усилия.

Спортисти, участващи в дисциплини, изискващи издръжливост, като маратонци, колоездачи и плувци, често прилагат стратегии за “карбо-зареждане” преди състезания, за да увеличат своите гликогенови запаси.

Тази техника включва увеличаване на приема на въглехидрати в дните преди състезание. Целта е да се наситят мускулните и чернодробните запаси от гликоген до максимално възможния капацитет. Този процес позволява на спортистите да поддържат висока интензивност за по-дълги периоди по време на състезание, като по този начин подобрява тяхната производителност.

Освен увеличението на въглехидратния прием, спортистите също така обръщат внимание на тайминга на храненията и качеството на въглехидратите. Комплексните въглехидрати, които осигуряват постепенно освобождаване на енергия, са предпочитани в сравнение с прости въглехидрати, които предлагат бърза, но краткотрайна енергия. Това е особено важно при спортове с дълга продължителност, където устойчивият енергиен поток е от ключово значение.

В допълнение, хидратацията и адекватното възстановяване са съществени за ефективното усвояване и поддържане на гликогеновите запаси. Наличието на достатъчно количество вода в организма улеснява метаболизма на въглехидратите и поддържа оптималната функция на мускулите.

Тренировките също играят важна роля. Редовните упражнения, особено аеробни тренировки, подобряват способността на мускулите да съхраняват и използват гликогенен полизахарид, което води до повишаване на енергийната ефективност и издръжливост.

Периодичното вариране на интензивността и продължителността на тренировките може да помогне в адаптирането на мускулите към различни видове натоварвания и по-доброто използване на гликогеновите запаси.

Така, в комбинация с правилното хранене, хидратация, тренировъчен режим и възстановяване, спортистите могат да оптимизират своите гликогенови запаси за максимална производителност. Това им помага да поддържат висока енергия и издръжливост по време на състезания, което е от съществено значение за постигането на високи спортни постижения.

 

Как да максимизираме запасите от гликоген?

Всичко за гликогена и как да се заредим максимално с гликоген-Нутрима-бг-2

 

За да максимизираме запасите от гликоген в тялото, е важно да се обърне внимание на няколко ключови аспекта, включително храненето, тайминга на храненията, хидратацията и режима на тренировки.

 

 1. Балансирано хранене за максимум гликоген

Основният фактор за максимизиране на запасите от гликоген е диета, богата на въглехидрати. Въглехидратите са основният източник на гликогенен полизахарид, като тялото преобразува въглехидратите в глюкоза, която след това се съхранява под формата на гликоген в мускулите и черния дроб.

За оптимално зареждане с гликоген, диетата трябва да включва сложни въглехидрати като пълнозърнести храни, кафяв ориз, кафяви спагети, овесени ядки, както и плодове и зеленчуци. Тези храни осигуряват постепенно освобождаване на глюкоза в кръвния поток, което подпомага устойчивото съхранение на гликоген.

 

 1. Тайминг на храненията

Времето на прием на въглехидрати също играе важна роля в синтеза на гликоген. Консумацията на въглехидрати веднага след тренировка е особено ефективна, тъй като този период е известен като “прозорецът на възстановяване”. Тогава мускулите са по-податливи на абсорбция на глюкоза и презареждане на своите гликогенови запаси. Храненето в този период може да ускори възстановяването и да повиши ефективността на следващите тренировки.

 

 1. Хидратация

Поддържането на добра хидратация е съществено за оптималната функция на метаболизма, включително за съхранението на гликоген. Дехидратацията може да затрудни енергийния метаболизъм и да намали способността на тялото да синтезира и съхранява гликогенови полизахариди. Следователно, редовният прием на течности преди, по време и след тренировка е от решаващо значение.

 

 1. Тренировъчен режим за повече гликоген

Редовните тренировки увеличават способността на мускулите да съхраняват гликоген. Редовните упражнения, особено тези, които са високоинтензивни или изискват издръжливост, стимулират тялото да увеличи своя гликогенов капацитет. Това означава, че с времето мускулите могат да съхраняват повече гликоген, което позволява по-дълги и по-интензивни тренировки без умора.

 

 1. Комбинация от макронутриенти

В допълнение към въглехидратите, включването на умерени количества протеини и здравословни мазнини в диетата може да помогне за по-доброто съхранение на гликоген. Протеините подпомагат възстановяването на мускулите и могат да повишат ефективността на въглехидратите за зареждане на гликоген. Здравословните мазнини пък осигуряват дълготраен източник на енергия, което позволява на гликогеновите запаси да бъдат запазени за по-късна употреба.

 

Прочетете още:

Кога е най-добре да приемаме протеиновите добавки?

 

 1. Избягване на прекомерните тренировки

Прекомерните тренировки без адекватно възстановяване могат да доведат до изчерпване на гликогеновите запаси и да увеличат риска от травми и умора. Затова е важно да се осигури достатъчно време за почивка и възстановяване между тренировките.

 

 1. Стрес мениджмънт

Управлението на стреса е важно, тъй като хроничният стрес може да повлияе на хормоналния баланс, което от своя страна влияе на съхранението на гликоген. Практиките за намаляване на стреса като медитация, йога и достатъчен сън могат да подобрят качеството на тренировките и усвояването на въглехидрати.

 

 1. Периодизация на тренировките

Разнообразяването на интензивността и вида на тренировките може да помогне за управлението на гликогеновите запаси. Периодичното променяне на тренировъчния режим може да предотврати адаптацията на тялото и да подобри усвояването на гликоген.

 

Финални думи

Гликогенът е жизненоважен за управлението на енергията в тялото. Разбирането и оптимизирането на неговите запаси може да подобри физическата производителност, да подпомогне здравословното хранене и да предотврати енергийни спадове. Балансираната диета, подходящият режим на тренировки и адекватната хидратация са ключови за поддържането на оптимални нива на гликоген.

 

Прочетете още:

Какво е лактат и как да намалим натрупването му?

 

Хареса ли ви тази статия?

Хареса ли ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу. Алтернативно, можете да се включите в някоя от дискусиите на здравословен форум Нутрима.

Благодарим ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

 

Използвани източници

 1. Adeva-Andany, M. M., González-Lucán, M., Donapetry-García, C., Fernández-Fernández, C., & Ameneiros-Rodríguez, E. (2016). Glycogen metabolism in humans. BBA clinical, 5, 85–100.
 2. Jensen, J., Rustad, P. I., Kolnes, A. J., & Lai, Y. C. (2011). The role of skeletal muscle glycogen breakdown for regulation of insulin sensitivity by exercise. Frontiers in physiology, 2, 112.
 3. Katz A. (2022). A century of exercise physiology: key concepts in regulation of glycogen metabolism in skeletal muscle. European journal of applied physiology, 122(8), 1751–1772.
 4. Murray, B., & Rosenbloom, C. (2018). Fundamentals of glycogen metabolism for coaches and athletes. Nutrition reviews, 76(4), 243–259.
 5. Prats, C., Graham, T.E. & Shearer, J. (2018). The dynamic life of the glycogen granule. Journal of Biological Chemistry, 293(19), 7089-7098.
 6. Roach, P. J., Depaoli-Roach, A. A., Hurley, T. D., & Tagliabracci, V. S. (2012). Glycogen and its metabolism: some new developments and old themes. The Biochemical journal, 441(3), 763–787.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации