Кога е най-добре да приемаме протеиновите добавки?

От Иван

 

Протеиновите добавки са едни от най-популярните фитнес добавки в света. Хората ги използват по ред причини, в това число за изграждане на мускулна маса, отслабване или за подобряване на цялостното си здравословно състояние.

Кога обаче е най-доброто време за прием на протеиновите добавки, така че да извлечем максимума от инвестираното време и пари? В тази статия ще разгледаме именно този въпрос. Но нека преди това се запознаем с някои от основните видове протеинови добавки. 

 

Кои са основните видове протеинови добавки?

Кога е най-добре да приемаме протеиновите добавки-Нутрима-бг-1

 

Протеинът е един от най-важните макронутриенти. Той е източник на енергия, помага за възстановяването на увредената тъкан, стимулира растежа и играе важна роля в предотвратяването на болести.

Протеините се срещат естествено в храни като месо, риба, яйца, млечни продукти, зърнени храни, семена и бобови растения. Предлагат се и като хранителна добавка, известна като протеин на прах.

Протеиновите добавки на прах представляват лесен начин за увеличаване на приема на протеини, особено ако сте в постоянно движение. Те са удобно преносими и се предлагат в различни вкусове.

Ето някои от най-известните протеинови добавки, които можете да намерите на пазара:

 

 • Казеинов протеин – протеин на млечна основа. Той съдържа всичките 9 незаменими аминокиселини и се абсорбира бавно от тялото. Поради тази причина е добре да се приема преди лягане.
 • Суроватъчен протеин – протеин на млечна основа. Той съдържа всичките 9 незаменими аминокиселини и се абсорбира бързо от тялото. Добре е да се приема непосредствено след тренировка.
 • Соев протеин – растителен протеин, който съдържа всичките 9 незаменими аминокиселини.
 • Оризов протеин – растителен протеин с ниски нива на незаменимата аминокиселина лизин.
 • Грахов протеин – растителен протеин. Той има ниски стойности на аминокиселините цистеин и метионин.

 

Кога е най-добре да приемаме протеиновите добавки?

Кога е най-добре да приемаме протеиновите добавки-Нутрима-бг-2

 

Хората често се чудят кога е най-доброто време за прием на протеиновите добавки. Отговорът на този въпрос не е еднозначен, тъй като зависи от вашите индивидуални фитнес цели. Протеиновите добавки се консумират в различно време на деня, в зависимост от това дали искате да отслабнете, да изградите мускулна маса или просто да запазите сегашната си мускулатура.

 

За покачване на мускулна маса 

За да изградите мускулна маса и сила, трябва да приемате повече протеин, отколкото тялото ви разгражда по време на физическо натоварване. Най-доброто време за консумация на протеин, за оптимален мускулен растеж, е 15 – 60 минути след силова тренировка. Тази времева рамка е известна като “анаболен прозорец” и се смята за идеалното време за прием на протеин. 

 

За сваляне на тегло

Протеините са едни от най-важните хранителни вещества за топене на мазнини. Приемът на храни или добавки, с високо съдържание на протеини, помага за повишаване на метаболизма и намаляване на апетита.

Протеиновите добавки помагат за ограничаване на апетита, като понижават нивата на хормона на глада грелин, докато същевременно увеличават нивата на хормоните за намаляване на апетита, като глюкагон-подобен пептид-1 (GLP-1), пептид YY (PYY) и холецистокинин (CCK).

За да се възползвате максимално, стремете се да приемате протеиновите добавки по 3 пъти дневно през равни интервали. Например сутрин, обед и вечер.

 

За поддържане на мускулатурата

Поддържането на мускулна маса е особено важно, особено с напредването на възрастта. Изследванията показват, че хората губят приблизително 3 – 8% от мускулната си маса, всяко десетилетие след 30-годишна възраст. За съжаление, загубата на мускули е свързана с по-висок риск от фрактури и по-кратък живот.

Учените препоръчват равномерно разпределяне на приема на протеини през деня, за да се предотврати загубата на мускулна маса с възрастта. 

 

Финални думи

 

Протеинът е изключително полезно хранително вещество. Достатъчният прием на протеини може да подпомогне загубата на мазнини, да изгради мускулите ви, да подобри ефективността на упражненията и да ускори възстановяването. За целта обаче, трябва да знаете кога е най-доброто време за консумация.

Следването на горепосочените стратегии и времеви рамки, за прием на протеинови добавки, ще ви позволи да извлечете максимални ползи от инвестираното време и средства.

Можете да намерите голямо разнообразие от протеинови добавки, на сайта на 4fitness.bg

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Протеиновите добавки – използвани източници

 1. Chad M. Kerksick, et al. (2017). International society of sports nutrition position stand: nutrient timing.
 2. Douglas Paddon-Jones, et al. (2008). Protein, weight management, and satiety. The American Journal of Clinical Nutrition.
 3. Douglas Paddon-Jones, et al.  (2009). Dietary protein recommendations and the prevention of sarcopenia. Protein, amino acid metabolism and therapy.
 4. Juha J Hulmi, et al. (2010). Effect of protein/essential amino acids and resistance training on skeletal muscle hypertrophy: A case for whey protein. Nutrition and Metabolism.
 5. Klaas R Westerterp (2014). Diet induced thermogenesis.
 6. Paul J Cribb, et al. (2006). The effect of whey isolate and resistance training on strength, body composition, and plasma glutamine.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации