Какво е лактат и как да намалим натрупването му?

От Ива

 

Натрупването на лактат (млечна киселина) в мускулите е нормална физиологична реакция, която се случва при упражнения с висока интензивност, като бързо тичане, вдигане на тежести или интензивни кардио тренировки. Когато мускулите ви се натоварят, те произвеждат енергия чрез метаболизма на глюкоза, в резултат на което се образува лактат. 

Когато нивата на лактат в мускулите са твърде високи, те могат да доведат до изтощение, болка и умора. Затова е важно да разберете защо се случва този процес и как да го предотвратите.

 

Какво представлява млечната киселина (лактат)?

Млечната киселина, наричана още лактат, е органичен киселинен продукт, който се образува при метаболизма на глюкозата в мускулните клетки и червените кръвни телца. Това се случва основно когато тялото разгражда въглехидратите за глюкоза по време на тренировка при определени условия (анаеробни).

Производството на млечна киселина играе важна роля в енергийния метаболизъм на мускулите. Когато упражненията продължават, нивата на лактат в мускулите се повишават, което може да доведе до болка и умора. Когато упражненията биват преустановени, нивата на лактат в мускулите постепенно се нормализират.

 

Защо натрупваме лактат?

Какво е лактат и как да намалим натрупването му-Нутрима-бг-1

 

По време на упражнения с висок интензитет мускулите се нуждаят от повече кислород, отколкото тялото може да приеме, което води до анаеробна активност и натрупване на млечна киселина.

Млечната киселина (лактат) се натрупва в мускулите, когато те произвеждат енергия чрез гликолиза (метаболизъм на глюкозата), който е един от основните начини на производство на енергия в клетките. Гликолизата се извършва, когато мускулите имат нужда от бърза и краткотрайна енергия за интензивни дейности като спринтове, вдигане на тежести или други високо-интензивни физически упражнения.

При продължителни упражнения с висока интензивност, когато мускулите продължават да произвеждат енергия чрез анаеробен метаболизъм, нивата на лактат в мускулите се увеличават. Това може да доведе усещане за парене в мускулите по време на тренировка.

 

Как да намалим натрупването на лактат?

Ето няколко начина да намалите натрупването на лактат в мускулите:

 

 • Тренировъчна програма с висока интензивност

Можете да намалите натрупването на лактат в мускулите, като тренирате с висока интензивност, но за по-кратко време. Това се нарича HIIT (High-intensity interval training) тренировка. HIIT тренировките се състоят от кратки периоди на много интензивно упражнение, последвани от по-дълги периоди на почивка. Тези упражнения ще помогнат на мускулите да се адаптират към високите нива на лактат, като подобрят капацитета на мускулите за използване на кислород.

 

 • Тренировъчна програма с ниска интензивност 

Друг начин да намалите натрупването на лактат е да тренирате с ниска интензивност, но за по-дълъг период от време. Това включва дълги разходки и леки кардио упражнения, като плуване, каране на велосипед или джогинг. Тези упражнения ще помогнат да се развият мускулите и да се подобри кръвообращението, като се намали риска от травми.

 

 • Отпускане на мускулите 

Редовното разтягане и масаж на мускулите може да им помогне да се отпуснат. Това може да намали потреблението на гликоген и да намали нуждата от анаеробен метаболизъм.

 

 • Дълбоко дишане

Дълбокото дишане може да помогне на тялото да получи повече кислород, което може да помогне на мускулите да произвеждат енергия по-ефективно и да намали нуждата от анаеробен метаболизъм. Дълбокото дишане може да се използва като техника за релаксация, която да помогне на спортистите да се освободят от стреса и да забавят дишането си.

Прочетете още: Как най-ефикасно да се справим със стреса?

 

Как да предотвратим натрупването на млечна киселина?

Какво е лактат и как да намалим натрупването му-Нутрима-бг-2

 

Предотвратяването на натрупването на лактат в мускулите може да бъде постигнато със следните методи:

 

 • Загрявка 

Загрявката на мускулите преди тренировка може да помогне да се подготвят за упражненията, което може да намали риска от натрупване на млечна киселина. Загрявката може да се състои от лека кардио тренировка, динамични упражнения за разтягане, както и други подобни техники.

 

 • Правилно хидратиране 

Правилното хидратиране може да помогне за намаляване на натрупването на млечна киселина. Когато тялото е добре хидратирано, то е по-способно да регулира температурата и да избегне натрупването на млечна киселина.

 

 • Правилна диета 

Правилната диета може да бъде ключът към предотвратяване на натрупването на млечна киселина. Необходимо е да се консумират въглехидрати и протеини, които да осигурят достатъчно енергия и да подпомогнат регенерацията на мускулите.

 

 • Постепенно увеличаване на интензивността 

Постепенното увеличаване на интензивността на тренировките може да помогне за предотвратяване натрупването на млечна киселина.

 

Финални думи

Макар че лактатът се смята за главен източник на умора по време на упражнения, научните изследвания показват, че той не е основната причина. Всъщност, той е продукт на метаболизма в мускулите и може да бъде използван като източник на енергия. Освен това, натрупването на лактат може да бъде свързано с растежа на мускулите и подобряването на способността на тялото да се адаптира към интензивни тренировки.

Въпреки това, прекомерното натрупване на лактат може да доведе до умора и болка в мускулите. Затова е важно да се научим как да намалим натрупването му по време на тренировка.

Прочетете още: Как да горите мазнини без да губите мускули?

 

Хареса ли ви тази статия?

Хареса ли ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу. Алтернативно, можете да се включите в някоя от дискусиите на здравословен форум Нутрима.

Благодарим ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

 

Използвана литература

 1. Roth S. (2006). Why Does Lactic Acid Build Up in Muscles? And Why Does It Cause Soreness?
 2. Rush T., Barrell A. (2022). The role of lactic acid in the body.
 3. Sayer A. (2022). What is lactic acid?, livescience.com
 4. Yang, W. H., Park, H., Grau, M., & Heine, O. (2020). Decreased Blood Glucose and Lactate: Is a Useful Indicator of Recovery Ability in Athletes?. International journal of environmental research and public health, 17(15), 5470. 

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации