Как да нормализираме кръвната захар и холестерола?

От Иван

 

Високите нива на кръвната захар и холестерола са здравословен проблем, който може да застигне голяма част от хората, особено тези от вас, които са предразположени към тях или не полагат нужните грижи за тялото си. Прекалено високите стойности на тези показатели често водят до редица патологични състояния, като диабет тип 2 и сърдечни болести. 

Рисковете за здравето са сериозни и не бива да бъдат пренебрегвани. Ето защо е важно да разберем какво всъщност представляват кръвната захар и холестерола, какви са техните функции и как да ги поддържаме в нормални граници. В следващите редове ще разгледаме именно тези въпроси.

 

Какви са функциите на кръвната захар и холестерола?

Как да нормализираме кръвната захар и холестерола - Нутрима-бг-1

 

   Кръвна захар

Кръвта в нашето тяло съдържа захар под формата на глюкоза – това е така наречената кръвна захар. Тя е основен източник на енергия и помага на нашите органи и тъкани да функционират оптимално. Количеството на тази захар в кръвта е това, което трябва да следим по-отблизо. Ако стойностите са твърде ниски (под 4.4 mmol/l на гладно) или твърде високи (над 6.1 mmol/l на гладно) може да се стигне до сериозни здравословни проблеми.

Например, ниската кръвна захар (хипогликемия) причинява слабост, проблеми със зрението, бледост, главоболие и сърцебиене. А когато нивата станат прекалено ниски, то тогава опасностите са животозастрашаващи. Високата кръвна захар, от своя страна, води до сходни симптоми, допълнени от неутолима жажда, коремни болки и кожни обриви.

За нездравословното повишаване на нивата на кръвна захар могат да допринесат много и различни фактори. Храненето е най-честата причина за това, дори и напитките, които приемаме. Сред основните виновници тук се нареждат захарните изделия, белите тестени изделия и газираните напитки. 

Кофеинът също има известна вина и въпреки че някои съставки в кафето помагат за редуциране на шанса за развитие на диабет, това е напитка, с която трябва да се внимава, особено при уязвими хора. Същото важи и за зеления чай, черния чай и, разбира се, за енергийните напитки, които могат да бъдат особено вредни. 

Стресът е в основата на множество здравословни проблеми, в това число и високите нива на кръвна захар. Интензивните емоции влияят по същия начин – черният дроб освобождава складираната глюкоза, за да осигури енергия, която ще ни трябва, за да преборим стресиращите обстоятелства.

 

   Холестерол 

Холестеролът е мастно вещество, което се намира в клетките и кръвната плазма на хората и животните. Той отговаря за редица важни функции в нашето тяло, като например изграждането на клетъчните стени, обмяната на веществата и други. 

Важно обаче е неговите нива в организма да бъдат в препоръчителните стойности (4 – 6 mmol/l oбщ LDL + HDL холестерол). Ако тези стойности се увеличат, рискът за заболявания като атеросклероза, инфаркт и инсулт, нараства драстично. 

Главната причина за висок холестерол е прекомерният прием на наситени мазнини, трансмазнини и добавена захар. Нездравословното хранене, тютюнопушенето и прекомерният прием на алкохол могат да доведе до хиперхолестеролемия или иначе казано висок холестерол. Симптомите на лошия холестерол често преминават незабелязано. Ето защо трябва да следите неговите нива на регулярна база. 

Гените също оказват значение. Те могат да Ви направят по-уязвими, което означава, че трябва да полагате още по-големи грижи за здравето си. Например, някои хора имат грешка в LDL рецепторните гени, което означава, че нямат достатъчно LDL рецептори, които да извеждат LDL холестерола (лошия холестерол) от кръвта. 

 

Как да нормализираме кръвната захар и холестерола?

Как да нормализираме кръвната захар и холестерола - Нутрима-бг-2

 

Съществуват различни начини и доказани методи, които да Ви помогнат в битката срещу високите нива на кръвната захар и холестерола. Всичко започва с положителни промени в начина на живот. За да се радвате на нормални стойности на кръвна глюкоза и холестерол, най-важно е да поддържате здравословно тегло, да се храните целесъобразно и да спортувате редовно. Понижаването на приема на захар е също толкова важно – здравните специалисти препоръчват не повече от 5% от калориите, които приемаме дневно, да идват под формата на захар. 

Добра първа стъпка в тази насока е оптималният прием на фибри. Фибрите, известни още като влакнини, се съдържат в пълнозърнестите храни, варивата, ядките, семената, както и в плодовете и зеленчуците. Не е нужно да избягвате напълно алкохола, но трябва да внимавате с количествата. И все пак, тези от вас, които страдат от прекомерно високи нива на холестерол (над 7 – 8 mmol/l), трябва да го изключат изцяло. 

 

Хранителни добавки за понижаване на кръвната захар и холестерола

Наред с гореспоменатите методи, на помощ се отзовава и природата, под формата на натурални хранителни добавки. В доста от случаите, тези добавки могат да ни помогнат в битката срещу високите стойности на кръвната захар и холестерола. Често те съдържат билки, които идват в комбинация с ценни витамини и минерали. 

Когато са в чиста форма и високо качество, хранителните добавки от този тип могат да окажат благоприятен ефект върху концентрацията на кръвната захар и холестерола и дори да подпомогнат главните системи на тялото ни, като храносмилателната, сърдечно-съдовата и опорно-двигателната. Пазарът изобилства от хранителни добавки с различно качество и цени, но един от най-полезните продукти в тази насока несъмнено е WellBetX Берберин. 

 

Какво представлява продуктът WellBetX Берберин?

WELLBETX® БЕРБЕРИН (1)

 

Хранителната добавка WellBetX Берберин, на компанията Natural Factors, е висококачествен и напълно натурален продукт, който съдържа фитоалкалоида берберин. Добавката може да се похвали с изключително мощно антидиабетично, липидопонижаващо, хипоинтензивно, хипогликемично, холеретично и кардиопротективно действие.

Берберин помага на тялото ни да поддържа оптимално тегло, като блокира абсорбцията на простите захари, подобрява метаболизма и същевременно увеличава инсулиновата чувствителност на нашите клетки.

Природният продукт WellBetX Берберин поддържа нивата на кръвната захар в нормални граници, включително и тези на липидите, като същевременно подобрява състоянието на сърцето и черния дроб. Едно от неговите най-големи предимства е именно липсата на чернодробна и бъбречна токсичност.

Ако диетата Ви е нездравословна или с преобладаващо съдържание на мазнини и захари, можете да се обърнете към WellBetX Берберин – той ще Ви помогне и ще стане част от вашата промяна към един по-здравословен начин на хранене и живот. 

Действието на Берберин е независимо от инсулина, поради което специалистите препоръчват редовния му прием. Може да се приема от възрастни с диабет тип 2. При ново-диагностицирани диабетици от този тип продуктът понижава нивата на кръвния инсулин чрез повишаване на инсулиновата чувствителност на клетките. Помага още при наднормено тегло, жлъчни проблеми или хиперхолестеролемия. 

Приема се два пъти дневно, по една капсула, задължително след хранене. В случаи на затлъстяване, приемайте три пъти дневно по една капсула, а след първите два месеца, дозата трябва да се намали на два пъти дневно по една капсула. 

Изключително рядко се срещат странични ефекти, които могат да се прояват под формата на запек или стомашен дискомфорт. За още по-добри резултати, можете да го комбинирате с пробиотици, фибри и Омега-3 мастни киселини.

 

Купи WellBetX® Берберин

 

Финални думи

Високите нива на кръвната захар и холестерола почти винаги са повлияни от начина ни на живот, нездравословна диета и наднормено тегло. За да се предпазите, увеличете приема на здравословни храни, намалете консумацията на мазнини и захар, и повишете нивото си на физическа активност. 

В допълнение, винаги можете да се обърнете за помощ и към природата, която идва под формата на натурални хранителни добавки. Един от най-добрите примери, когато говорим за високи нива на кръвната захар и холестерола, несъмнено е природният продукт WellBetX Берберин. 

Бъдете здрави!

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

  1. Blood glucose control and exercise. (2013). American Diabetes Association.
  2. Djoussé L, et al. (2004). Fruit and vegetable consumption and LDL cholesterol: the National Heart, Lung, and Blood Institute Family Heart Study. The American Journal of Clinical Nutrition.
  3. Ho HV, et al. (2016). The effect of oat β-glucan on LDL-cholesterol, non-HDL-cholesterol and apoB for CVD risk reduction: a systematic review and meta-analysis of randomised-controlled trials. British Journal of Nutrition.
  4. Stone NJ, et al. (2013). 2013 ACC/AHA guideline on the treatment of blood cholesterol to reduce atherosclerotic cardiovascular risk in adults.
  5. Захарен диабет. Министерство на Здравеопазването на Република България.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации