Всичко за ацеролата и ползите от нейния прием

Какво е ацерола и какви са нейните здравословни ползи?

От Иван

 

Всички знаем за ползите от плодовете, но днес ще Ви запознаем с един по-малко известен но много по-специален техен представител. Като за начало ще Ви подскажем, че този плод е истински лидер във витаминозните класации. Труден, но не невъзможен за намиране, той е на разположение под една или друга форма на всички, които желаят да подсилят имунитета си и да подобрят начина си на хранене – запознайте се с ацеролата. 

 

Какво представлява ацеролата?

Всичко за ацеролата и ползите от нейния прием-Нутрима-бг-1

 

Ацеролата е вид храст, член на семейство Малпигиеви, което произлиза от Мексико и в днешно време неговите плодове са признати за едни от най-полезните храни на планетата, именно поради своите лечебни и подсилващи свойства. Ацеролата е черешоподобна, приятна, леко сладка и тръпчива на вкус, с твърда обелка и ярко червен цвят. Големината ѝ варира между 1 – 3 сантиметра и изглеждат досущ като череша, като основната разлика с черешите се крие в по-големия ѝ размер и липсата на костилка.

Освен в Мексико, ацеролата расте още в Централна Америка, Индия, Северната част на Южна Америка и Карибските острови. Известна е на местните хора и под наименованията “Барбадоска вишна” и “Пуерториканска череша”.

 

Какъв е хранителният състав на ацеролата?

Тайната на това интересно и мистериозно растение се крие в неговия хранителен състав – ацеролата е богата на множество полезни вещества. Плодът е известен като един от най-богатите натурални източници на витамин C – 1650 милиграма от витамина се съдържат във всеки 100 грама, което е повече от всеки друг плод. За сравнение, количеството витамин C в ацеролата е 30 пъти повече от това в портокалите, лимоните и касиса. 

Но това съвсем не е всичко – ацеролата е пълна с минерали, особено калций, магнезий и желязо, също така е богата на витамините A, B1, В2 и В3, и не на последно място – тя съдържа завидно количество антиоксиданти, от които тялото ни се нуждае, за да бори оксидативния стрес

В естествена форма всички тези витамини и полезни съставки са най-лесни за усвояване от човешкия организъм. Проблемът с ацеролата, обаче, е, че презрява твърде бързо и е годна за консумация само пет дни, след като е била откъсната, а предвид, че не може да се отглежда навсякъде, това я прави по-малко популярна и достъпна. 

Крехката ѝ природа я прави още по-скъпа и любопитна, но за съжаление все още не е измислен начин да се съхрани за по-дълго. Дори продуктите направени с нея, като например напитките, не могат да оцелеят дълго. Въпреки това като добавка, ацеролата е изключително разпространена, тъй като по този начин запазва голяма част от полезните си свойства и издържа много по-дълго.

Прочетете още: Топ 10 на храните с най-високо съдържание на витамин С

 

Какви са здравословните ползи от приема на ацерола?

Всичко за ацеролата и ползите от нейния прием-Нутрима-бг-2

 

Нека ви разкажем малко повече за въпросните положителни качества и на кого най-вече би помогнал приемът на ацерола. Лекарите най-често я препоръчват на възрастните хора, бременните жени и младите майки, както и на кърмачки, деца, пушачите, както и на всички, които имат отслабена имунна система и тези, които ежедневно се сблъскват с тежки физически натоварвания. 

Всичко опира до витамин C и нуждата от него. Например при пушачите всяка една цигара разрушава около 30 милиграма от запасите на витамин С в тялото, а при спортистите е особено силно препоръчвана, предвид че те често живеят при екстремни условия и се подлагат на ежедневни натоварвания. 

Ацеролата може да помогне дори и при най-обикновените и досадни настинки, като дори се говори, че консумацията на ацерола понижава риска от настинки с цели 50%. Известна е още в козметичните сфери, тъй като облекчава алергиите и подпомага производството на колаген, така необходим за доброто състояние на кожата. Колагенът поддържа също така и доброто състояние на зъбите, венците и устната кухина.

 

Допълнителни ползи от ацеролата

Допълнителни положителни ефекти от приема на ацерола, които потребителите често забелязват, е намален холестерол, здрави кости и благоприятно въздействие върху нервната система. Съществуват твърдения, че ацеролата е антидепресант, но за потвърждението на това учените имат нужда от още изследвания.

Прочетете още: Как да поддържаме здравословни нива на холестерол?

 

Съществуват ли странични ефекти от приема на ацерола?

Както при всички полезни храни най-важна е правилната доза. Ако се прехвърли границата, ацеролата може да доведе до някои неприятни странични ефекти като диария, болки в стомаха, обриви, мигрена, повръщане, а в някои по-тежки случаи – и до камъни в бъбреците. 

Също така, трябва да внимавате и да не смесвате ацеролата с определени лекарства, защото ако свръхдозата взаимодейства с неправилните съставки, може да доведе до подагра. Затова е от особена важност преди да добавите ацеролата, или хранителни добавки, съдържащи ацерола, към вашето меню, да се обърнете към диетолог или внимателно да проверите каква е препоръчителната доза спрямо вашите индивидуални обстоятелства.

 

Как да консумираме ацеролата?

Всичко за ацеролата и ползите от нейния прием-Нутрима-бг-3

 

В Европа растението е разпространено най-вече като хранителна добавка, поради краткия си живот – доставката на самия плод, освен ако не си го отглеждате сами, е почти невъзможна или изключително рядка. Това не го прави по-малко полезен, затова не бива да ви отказва. Често екстрактът от ацерола се комбинира с екстракти от други растения, като например с ехинацея, така че може да бъде много индивидуално коя добавка би била най-подходяща за вас.

Предлага се под формата на разтворима напитка или таблетки за смучене с ацерола, в зависимост от предпочитанията. Повечето са приятни на вкус и идват с инструкции за прием, но в случай, че не Ви е напълно ясно, най-добре е да следвате условията за прием на витамин C.

Повечето добавки с ацерола трябва да се приемат два пъти дневно по една таблетка, задължително след хранене. Някои от тях не са подходящи за бременни и деца, въпреки че самият плод няма противопоказания спрямо тези демографски групи. 

 

Финални думи

Изследванията са доказали силните действия на ацеролата и дълги години – още от времето на Втората световна война – тя е обичан и предпочитан източник на витамини и минерали. Въпреки това, плодът не е особено известен в нашите географски ширини. 

Ако изпитвате дефицит на витамин C, не се колебайте да потърсите продукт с екстракт от ацерола в близката аптека или био магазин. За да сте напълно спокойни, препоръчително е да се консултирате със специалист в сферата на здравословното хранене.

Не след дълго ще започнете да забелязвате множеството положителни ефекти от ацеролата, които ще Ви накарат да завидите благородно на хората, живеещи в районите, където тя вирее свободно. 

Прочетете още: 35 от най-здравословните храни на планетата

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

  1. Hanamura T1, Uchida E, Aoki H. (2008). Skin-lightening effect of a polyphenol extract from Acerola (Malpighia emarginata DC.) fruit on UV-induced pigmentation.
  2. Horta, R. N., Kahl, V. F., Sarmento, M., Nunes, M. F., Porto, C. R., Andrade, V. M., Ferraz, A., & Silva, J. D. (2016). Protective effects of acerola juice on genotoxicity induced by iron in vivo. Genetics and molecular biology, 39(1), 122–128. 
  3. Juliet M. Pullar, et al. (2017). The Roles of Vitamin C in Skin Health. MDPI.
  4. Prakash, A., & Baskaran, R. (2018). Acerola, an untapped functional superfruit: a review on latest frontiers. Journal of food science and technology, 55(9), 3373–3384. 
  5. Santos, V. O., Rodrigues, S., & Fernandes, F. (2018). Improvements on the Stability and Vitamin Content of Acerola Juice Obtained by Ultrasonic Processing. Foods (Basel, Switzerland), 7(5), 68.
  6. Sato, Y., Uchida, E., Aoki, H., Hanamura, T., Nagamine, K., Kato, H., Koizumi, T., & Ishigami, A. (2017). Acerola (Malpighia emarginata DC.) Juice Intake Suppresses UVB-Induced Skin Pigmentation in SMP30/GNL Knockout Hairless Mice. PloS one, 12(1).
  7. Shailja Chambial, et al. (2013). Vitamin C in Disease Prevention and Cure: An Overview. Indian Journal of Clinical Biochemistry.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации