Вертиго – видове, причини, симптоми и лечение

От Иван

 

Вертиго е дисбаланс на равновесието, при който засегнатият човек усеща въртене на околните обекти или на самия себе си, въпреки че той/тя или околните предмети не се движат. Това е често срещана симптоматика, която може да бъде предизвикана от различни причини и да се прояви под различни форми. 

В тази статия ще проучим различните видове вертиго, причините, които го предизвикват, типичните симптоми и научно доказаните методи за лечение, включително чрез диетата.

 

Видове вертиго

 • Периферно вертиго – този вид вертиго възниква, когато проблемът е свързан с ушното равновесие на човек. Честа причина за това е вътрешноушното устройство, наречено вестибуларен апарат, което регулира равновесието и ориентацията ни в пространството.

 

 • Централно вертиго – този вид вертиго е обусловено от проблеми в централната нервна система, като мозъка и мозъчния ствол. Такива проблеми могат да бъдат свързани с мигрена, инсулт или други нарушения в работата на нервната система.

 

Причини за вертиго

Вертиго - видове, причини, симптоми и лечение-Нутрима-бг-1

 

Вестибуларен невронит – възпаление на вестибуларния нерв, което може да бъде предизвикано от вирусна инфекция или други фактори.

Доброкачествен пароксизмален позиционен световъртеж – това състояние се появява, когато кристали от калциев карбонат се задържат във вестибуларната система, причинявайки краткотрайни епизоди на вертиго.

Мениерова болест – заболяване, свързано с прекомерно натрупване на течност във вътрешното ухо, което води до нарушение на равновесието.

Мигрена с аура – някои хора, които страдат от мигрена, могат да изпитат вертиго преди или по време на мигренния си пристъп.

Тумор на слуховия нерв – рядко срещано заболяване, при което тумор се развива в района на слуховия нерв и може да причини вертиго.

 

Симптоми на вертиго

 • Усещане за въртене на околните обекти или на самия себе си.
 • Гадене или повръщане.
 • Неравновесие и затруднено движение.
 • Слабост и умора.
 • Проблеми с координацията и фокусирането на погледа.

 

Лечение на вертиго

Лечението на вертиго зависи от причината за състоянието и може да включва:

Вестибуларна рехабилитация – това е специална форма на терапия, която помага на пациентите да преодолеят симптомите на вертиго чрез упражнения за подобряване на равновесието и координацията.

Лекарства – в зависимост от причината за вертигото, лекарят може да предпише лекарства за облекчаване на симптомите или за лечение на основното заболяване.

Хидротерапия – някои пациенти откриват облекчение чрез терапии с топла или студена вода.

Промени в начина на живот – избягване на фактори, които предизвикват или засилват вертигото, като например вредни храни или стрес.

Хирургическа намеса– за някои редки случаи, когато вертигото е причинено от структурни проблеми, може да бъде необходима хирургическа интервенция.

 

Как да понижим риска от вертиго чрез диета

Вертиго - видове, причини, симптоми и лечение-Нутрима-бг-2

 

В допълнение към медицинските терапии и упражнения, диетата играе важна роля в поддържането на здравето на вестибуларната система и понижаването на риска от вертиго. Някои храни и хранителни добавки могат да подпомогнат стабилизирането на равновесието и предпазването от вестибуларни проблеми. 

В следващите редове ще разгледаме какви промени в диетата можем да направим, за да подобрим здравето на нашата вестибуларна система и да намалим риска от вертиго.

 

 1. Регулиране на солената храна

Консумацията на твърде голямо количество сол може да доведе до задържане на течности в организма, включително във вътрешното ухо. Това може да допринесе за появата на Мениерова болест, която е свързана с вертиго. Затова е препоръчително да ограничите солта в диетата си и да избягвате прекалено солени храни и закуски.

 

 1. Поддържане на хидратацията

Оптималното хидратиране е от съществено значение за здравето на цялата ни вестибуларна система. Недостатъчното пиене на вода може да доведе до дехидратация, която може да повлияе на баланса и равновесието ни. Уверете се, че пиете достатъчно вода през целия ден.

Прочетете още: Какъв е препоръчителният дневен прием на вода?

 

 1. Достатъчно магнезий

Магнезият е минерал, който играе важна роля във функционирането на нервната система и мускулите. Някои изследвания свързват ниските нива на магнезий със заболявания, които предизвикват вертиго. Включете храни богати на магнезий във вашата диета, като бадеми, орехи, спанак и банани.

 

 1. Осигуряване на достатъчно витамин D

Някои изследвания свързват ниските нива на витамин D с по-голям риск от вертиго и други проблеми с баланса. Излагайте се на слънце за кратко през деня, когато ви се предостави възможност, или консумирайте храни богати на витамин D, като риба, яйца и обогатени с витамин D храни.

 

 1. Избягване на тютюневи продукти и алкохол

Консумацията на тютюн и алкохол може да окаже неблагоприятно влияние върху равновесието и вестибуларната функция. Сведете тютюнопушенето и консумацията на алкохол до минимум, за да намалите риска от вертиго.

 

 1. Употреба на зеленчуци и плодове

Богатството на антиоксиданти и фитохимикали в зеленчуците и плодовете може да помогне за предпазване на ушното равновесие. Включете разнообразни зеленчуци и плодове във вашата диета, за да подобрите общото си здравословно състояние.

И все пак, преди да направите рязки промени в хранителния си режим, е препоръчително да се консултирате със здравен специалист или диетолог, за да получите персонализирани препоръки, съобразени със своите индивидуални нужди и здравословно състояние.

Прочетете още: Kолко плодове и зеленчуци е препоръчително да ядем?

 

В заключение

Вертигото е симптом, който може да се прояви при различни заболявания и проблеми с равновесието. Важно е да се консултирате със здравния си специалист, ако изпитвате вертиго или други необичайни симптоми, за да бъдат идентифицирани причините и определено подходящото лечение.

 

Хареса ли ви тази статия?

Хареса ли ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу. Алтернативно, можете да се включите в някоя от дискусиите на здравословен форум Нутрима.

Благодарим ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

 

Използвани източници

 1. De Luca, P., Cassandro, C., Ralli, M., Gioacchini, F. M., Turchetta, R., Orlando, M. P., Iaccarino, I., Cavaliere, M., Cassandro, E., & Scarpa, A. (2020). Dietary Restriction for The Treatment of Meniere’s Disease. Translational medicine @ UniSa, 22, 5–9.
 2. Kanagalingam, J., Hajioff, D., & Bennett, S. (2005). Vertigo. BMJ (Clinical research ed.), 330(7490), 523. 
 3. Schultz, A. R., Neves-Souza, R. D., Costa, V.deS., Meneses-Barriviera, C. L., Franco, P. P., & Marchiori, L. L. (2015). Is There a Possible Association between Dietary Habits and Benign Paroxysmal Positional Vertigo in the Elderly? The Importance of Diet and Counseling. International archives of otorhinolaryngology, 19(4), 293–297. 
 4. Strupp, M., & Brandt, T. (2008). Diagnosis and treatment of vertigo and dizziness. Deutsches Arzteblatt international, 105(10), 173–180. 
 5. Thompson, T. L., & Amedee, R. (2009). Vertigo: a review of common peripheral and central vestibular disorders. The Ochsner journal, 9(1), 20–26.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации