Какво е мигрена и как да я облекчим?

От Иван

 

Мигрената е неврологично заболяване, което се характеризира с интензивна болка в главата. Това е сериозно заболяване, което може да ограничи ежедневните дейности на хората. Така че, ако сте поразени от мигрена, е важно да знаете как да я облекчите.

 

Какво предизвиква състоянието на мигрена?

Мигрената може да бъде предизвикана от различни фактори, като например стрес, умора, дехидратация, алергии и много други. Също така, мигрената може да бъде наследствена, така че ако имате история на мигрени в семейството си, е по-вероятно да я получите и вие.

Най-общо казано, мигрената е причинена от разширяване на кръвоносните съдове в главата, което предизвиква интензивна болка в областта. Нервната система играе също важна роля, когато говорим за мигрена, тъй като тя може да бъде възбудена от различни фактори, като например светлина, звук, миризми и други.

 

Как да облекчим мигрената?

Какво е мигрена и как да я облекчим-Нутрима-бг-1

 

1. При мигрена си отпочивайте и поставяйте студени компреси

Мигрената може да бъде причинена от умора или стрес, така че е важно да си почивате редовно. Отпочиването на тихо и тъмно място може да ви помогне да се отпуснете и да облекчите болката. Също така, може да си сложите студени компреси на главата или на врата, за да смекчите симптомите.

 

2. Избягвайте хранителните стимули 

Някои храни и напитки могат да бъдат причина за развитието на мигрена, така че е важно да ги избягвате. Например, шоколадът, кафето, алкохолът и тютюнопушенето могат да бъдат повишат риска от развитие на мигрена. Също така, избягвайте храните, които могат да предизвикат алергии или хранителни непоносимости, като глутен и лактоза. 

 

3. Избягвайте звуковите и светлинни стимули 

Звуковите и светлинните стимули могат да бъдат причина за наличието на мигрена при някои хора. Ако страдате от това състояние, опитайте да избягвате прекалено ярки светлини, шумни места и други източници на стрес.

 

4. При мигрена, използвайте техники за релаксация 

Мигрената може да бъде причина за стрес, така че е важно да научите техники за релаксация. Например, медитацията, йога, тай чи и други техники за дишане могат да ви помогнат да се отпуснете и да облекчите болката.

 

5. Правете редовни физически упражнения 

Физическите упражнения могат да ви помогнат да се избавите от стреса и да подобрите циркулацията на кръвта. Това може да помогне да се предотврати мигрената и да се подобри общото ви здраве.

 

6. Използвайте лекарства за облекчаване на болката 

Ако имате мигрена, може да ви бъде предписано лекарство, което да ви помогне да облекчите болката. Тези лекарства могат да бъдат антибиотици, аналгетици, антидепресанти и други. Обаче трябва да се обърнете към лекар за съвет, преди да започнете да приемате лекарства.

 

7. При мигрена се консултирайте с лекар 

Ако страдате от мигрени, е важно да се консултирате с лекар. Той може да ви предложи лечение, което да ви помогне да се избавите от мигрената. Също така, лекарят може да ви посъветва за промени в начина ви на живот, които могат да предотвратят мигрената.

 

В заключение

Какво е мигрена и как да я облекчим-Нутрима-бг-2

 

Мигрената е сериозно заболяване, което може да ограничи ежедневните дейности на хората. Важно е да се консултирате с лекар, ако страдате от мигрена и да използвате различни техники и методи за облекчаване на болката. Комбинацията от лекарствени препарати, здравословен начин на живот и управление на стреса, може да помогне да се контролира мигрената и да се предотвратят бъдещи епизоди.

Прочетете още: Как най-ефикасно да се справим със стреса?

 

Хареса ли ви тази статия?

Хареса ли ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу. Алтернативно, можете да се включите в някоя от дискусиите на здравословен форум Нутрима.

Благодарим ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

 

Използвани източници

  1. Eigenbrodt, A. K., Ashina, H., Khan, S., Diener, H. C., Mitsikostas, D. D., Sinclair, A. J., Pozo-Rosich, P., Martelletti, P., Ducros, A., Lantéri-Minet, M., Braschinsky, M., Del Rio, M. S., Daniel, O., Özge, A., Mammadbayli, A., Arons, M., Skorobogatykh, K., Romanenko, V., Terwindt, G. M., Paemeleire, K., … Ashina, M. (2021). Diagnosis and management of migraine in ten steps. Nature reviews. Neurology, 17(8), 501–514. 
  2. Gupta, J., & Gaurkar, S. S. (2022). Migraine: An Underestimated Neurological Condition Affecting Billions. Cureus, 14(8), e28347. 
  3. Weatherall M. W. (2015). The diagnosis and treatment of chronic migraine. Therapeutic advances in chronic disease, 6(3), 115–123. 

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации