Топ 10 на най-ефикасните чайове за отслабване

От Иван

 

Чаят заема челно място сред най-консумираните напитки в света, като отстъпва по консумация само на водата. Тази, добре позната на всички, ароматна напитка е богата на флавоноиди, катехини и флавони, които имат мощно антиоксидантно, противовъзпалително, противораково и отслабващо действие. Точно така, освен полезен за здравето, чаят е и много добър помощник в борбата с излишните килограми. Но кои са най-ефикасните чайове за отслабване? След минути ще си отговорим и на този въпрос, но нека преди това научим малко повече за благодатната отвара. 

Съществуват 3 основни вида чай – истински чай, билков чай и плодов чай. Истинският чай произлиза от листата на чаеното дърво, което е характерно за районите на Югоизточна Азия. Билковите и плодовите чайове, от своя страна, се добиват от листата, корените и плодовете на различни растения и се срещат по цялото земно кълбо. В България, например, най-разпространените билкови чайове биват чаят от шипка, бял трън, жълт кантарион, бял равнец, лайка и глухарче. 

Истинският чай се добива само и единствено от листата на чаеното дърво (Camellia sinensis), което се среща най-вече на териториите на Индия, Китай и Шри Ланка. Сред основните видове истински чай се нареждат зеленият чай, белият чай и черният чай. 

Плодовите чайове могат да бъдат добити от плодовете и листата на почти всяко плодово дърво или храст. Някои от тези чайове изпъкват с по-големите си здравословни ползи и отслабващи свойства. Сред най-разпространените плодови чайове се нареждат чаят от нар, чаят от джинджифил и лимоновият чай. 

За най-добри здравословни резултати, консумирайте поне по 3 чаши чай дневно. Стремете се да използвате биологично чист чай на листа, в насипно състояние. Избягвайте подслаждането със захар или мед. Консумирайте чая чист, за да се насладите на естествения му вкус и аромат.

 

Какви са здравословните ползи от редовния прием на чай? 

Чаят е една изключително полезна напитка, богата на мощни антиоксиданти и биоактивни вещества. Редовната консумация на чай е свързана с редица здравословни ползи, като подобрена храносмилателна, имунна и мозъчна функция, както и с понижен риск от развитие на сърдечни и ракови заболявания, диабет тип 2, остеопороза и затлъстяване. 

 

 • Подсилена имунна система 
 • Подсилена костната система
 • Подобрена мозъчната функция
 • Подобрена храносмилателна функция
 • Забавени процеси на стареене 
 • Здрава и еластична кожа
 • Подобрена бъбречна функция
 • Подобрена чернодробна функция
 • Понижен холестерол
 • Понижени нива на триглицеридите в кръвта
 • Регулирани нива на кръвна захар
 • Подобрени нива на кръвно налягане
 • Понижен риск от развитие инсулинова резистентност
 • Понижен риск от развитие метаболитен синдром
 • Понижен риск от развитие на чернодробна стеатоза
 • Понижен риск от развитие на диабет тип 2
 • Понижен риск от развитие на сърдечни заболявания
 • Понижен риск от развитие на ракови заболявания
 • Понижен риск от развитие на затлъстяване 
 • Понижен риск от развитие на деменция

 

Топ 10 на най-ефикасните чайове за отслабване

Освен с подобрена функция на много от телесните органи и понижен риск от развитие на редица хронични заболявания, редовният прием на чай е свързан и с подобрено лично тегло, намалена талия и понижено процентно съдържание на подкожни и висцерални (коремни) мазнини.

Нека сега преминем към нашата класация на 10-те най-ефикасни чайове за отслабване, като започнем отзад напред. 

 

10. Чай от глухарче – един от най-ефикасните чайове за отслабване

 

Ако се чувствате подути или подпухнали, направете си чай от глухарче. Този вид чай е идеално натурално средство срещу задържането на вода в тялото, омазняването на черния дроб, запека и затлъстяването. 

Редовната консумация на чай от глухарче води до понижено тегло и намален синтез на мастни клетки. Някои изследвания са доказали, че тази напитка блокира част от панкреатичните ензими, отговорни за разграждането и усвояването на мазнините в храната. Това, от своя страна, води до понижено производство на адипоцити (мастни клетки) и подобрено лично тегло. 

Как затлъстяването може да повлияе на моето здраве?

 

9. Чай от бял трън

 

Чаят от бял трън оказва благоприятно въздействие върху чернодробната функция, здравината и еластичността на кожата, нивата на холестерол и кръвна захар и е отличен помощник в борбата с наднорменото тегло. 

Някои клинични изследвания са установили, че редовната консумация на чай от бял трън води до ускорено изгаряне на подкожните мазнини и понижено тегло. За най-добри здравословни резултати, приемайте поне по 3 чаши дневно, но не повече от 6 чаши на ден. 

 

8. Чай от хибискус

 

Хибискусът е вид растение, което е характерно за азиатските райони. Растението оказва особено благоприятен ефект върху високото кръвно налягане, високия холестерол и прекомерното натрупване на подкожни мазнини. 

Хибискусът е богат на органични киселини, флавоноиди, антоцианини и полизахариди, чиято уникална комбинация води до ускорен метаболизъм и намалено процентно съдържание на телесни мазнини. 

Какво е базов метаболизъм и как да го пресметнем?

 

7. Чай от джинджифил – сред най-ефикасните чайове за отслабване

Топ 10 на най-ефикасните чайове за отслабване-Нутрима-бг-7

 

Редовният прием на чай от джинджифил води до подсилена имунна система, понижен холестерол, подобрени нива на кръвна захар, намален риск от развитие на вирусни инфекции и накрая, но съвсем не на последно място, до подобрено лично тегло и намален брой мастни клетки.

Този вид чай е идеален помощник в борбата с излишните килограми и възпаленията. За най-добри резултати, приготвяйте чая от джинджифил от пресен корен, като го настържите и запарите за 5 минути.

 

6. Чай от шипка

Топ 10 на най-ефикасните чайове за отслабване-Нутрима-бг-6

 

Освен че ще подсили имунната Ви система и ще Ви предпази от развитието на рак, диабет тип 2 и висок холестерол, чаят от шипка ще Ви помогне да се избавите и от нежеланите килограми. 

Чаят от шипка е особено богат на биофлавоноида тилирозид. Учените са установили, че това вещество има изключително мощни антиоксидантни свойства и е много добър помощник в борбата с наднорменото тегло и излишните телесни мазнини. 

Редовната консумация на чай от шипка, поне за 8 седмици, води до подобрено лично тегло и намалена периферна и абдоминална мазнина.

 

5. Черен чай – един от най-известните и най-ефикасните чайове за отслабване

Топ 10 на най-ефикасните чайове за отслабване-Нутрима-бг-5

 

Номер 5, в нашата класация на 10-те най-ефикасни чайове за отслабване, принадлежи на най-популярния чай в света, а именно на черния чай. Този вид истински чай е и с най-високо съдържание на кофеин. Черният чай е отличен помощник в борбата срещу наднорменото тегло и прекомерното натрупване на подкожни мазнини. 

Черният чай е особено богат на флавони – вид полифеноли от семейството на флавоноидите, които изразяват изключително мощни антиоксидантни свойства. Тази популярна напитка дължи отслабващите си свойства именно на уникалната комбинация от флавони и кофеин. Редовната консумация на черен чай води до понижено общо тегло, намален процент на телесни мазнини, понижен индекс на телесната маса (ИТМ) и намалена обиколка на талията. 

Какво представлява индексът на телесната маса?

 

4. Ройбос

Топ 10 на най-ефикасните чайове за отслабване-Нутрима-бг-4

 

Чаят ройбос спада към семейството на билковите чайове. Отглежда се в южноафриканския район Кедърбърг, близо до град Кейптаун. Ройбос чаят е особено ефикасен в топенето на мазнините и борбата с излишните килограми. 

Чаят ройбос дължи уникалните си здравословни и отслабващи свойства на активното вещество аспалатин. Аспалатинът блокира стресовите хормони, които засилват апетита и инхибира синтеза на адипоцити. Всички тези уникални свойства на чая ройбос го правят една наистина ефикасна напитка за здравословно отслабване. 

 

3. Улонг

Топ 10 на най-ефикасните чайове за отслабване-Нутрима-бг-3

 

Ето че стигнахме и до номер 3 в нашата класация за най-ефикасните чайове за отслабване. Запознайте се с чая Улонг. Улонг е вид полу-ферментирала комбинация от зелен и черен чай. Името му на китайски език означава “Черен дракон”. Чаят Улонг е съчетал в себе си най-полезните свойства на зеления и черния чай.

Редовната консумацията на чай Улонг води до засилен метаболизъм и до ускоряване на процеса на липолиза (използването на мастните клетки за енергия). 

 

2. Бял чай

Топ 10 на най-ефикасните чайове за отслабване-Нутрима-бг-2

 

Белият чай е особено ефикасен в свалянето на нежеланите килограми и горенето на излишните мазнини. Този вид чай притежава уникалното свойство да разгражда мастните клетки и да възпрепятства тяхното по-нататъшно образуване.

Белият чай се бере в ранен стадий и подлежи на минимална обработка. Това води до по-високото съдържание на полезни хранителни вещества и антиоксиданти. Редовният прием на бял чай е свързан с редица здравословни ползи, като понижен риск от развитие на метаболитен синдром, сърдечни заболявания, рак и затлъстяване. 

 

1. Зелен чай – първенецът на най-ефикасните чайове за отслабване

Топ 10 на най-ефикасните чайове за отслабване-Нутрима-бг-1

 

Както най-вероятно вече сте се досетили, първото място, в нашата класация, се отрежда на зеления чай. Тази, добре позната в цял свят, напитка е безспорният победител в класацията на най-ефикасните чайове за отслабване и топене на мазнините.

Богатото съдържание на полифеноли, в зеления чай, засилва метаболизма и насърчава освобождаването на мазнините от адипоцитите, с цел производство на енергия. Зеленият чай е наистина една изключително полезна напитка, която съчетава в себе си ухаен аромат, уникален вкус и редица здравословни ползи. 

Редовната консумация на зелен чай е свързана с подобрено лично тегло, подобрен енергиен тонус, подсилена имунна система, понижено процентно съдържание на телесни мазнини, както и с понижен риск от развитие на множество нежелани патологични състояния. 

Зелен чай – здравословни ползи, видове и прием

 

Какви други видове чай помагат при отслабване?

Съществуват и други видове чай, които също имат здравословни и отслабващи свойства. Сред тях се нареждат чаят от лимон, лайка, мента и женшен, както и по-екзотичните видове чай, като чаят пу-ер, матча и чаят от йерба мате. 

Представяме Ви 10 допълнителни чая, които също са свързани с подобряване на личното тегло и топенето на мазнините. 

 

 1. Пу-ер чай
 2. Матча чай
 3. Чай от нар
 4. Ябълков чай
 5. Лимонов чай
 6. Чай от лайка
 7. Ментов чай
 8. Чай от йерба мате
 9. Чай от женшен
 10. Чай от коприва

 

Финални думи

Чаят е една от най-популярните и най-здравословни напитки в света. Редовната консумация на чай е свързана с редица здравословни ползи, като подсилена имунна система, подобрена храносмилателна функция, подобрена памет и концентрация, както и с понижен риск от развитие на множество хронични заболявания, като диабет тип 2, рак, сърдечно-съдови заболявания и затлъстяване.

Сред най-ефикасните чайове за отслабване се нареждат зеленият чай, черният чай, белият чай, както и някои билкови и плодови чая, като чай от глухарче, шипка, джинджифил и хибискус. 

За най-добри здравословни резултати, консумирайте поне по 3 чаши чай дневно. Стремете се да избирате биологично чисти видове чай на листа и в насипно състояние. Препоръчително е чаят да не бъде по-стар от 6 месеца. Изключение прави чаят пу-ер, който, подобно на виното, отлежава и подобрява здравословните си и вкусови качества, с течение на времето.

Чаят се приготвя чрез запарване. Времето на запарка не бива да надвишава 3 – 5 минути. Стремете се да използвате изворна или филтрирана вода, като температурата не бива да е повече от 80 градуса по Целзий. Оптималното количество чай за 250 мл вода е 5 грама.

За здравословно и ефикасно отслабване, съчетайте консумацията на чай със здравословно хранене, редовни физически упражнения и пълноценен сън. Намалете консумацията на алкохол и откажете тютюнопушенето.

7 от най-полезните съвети за ефикасно отслабване

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

 1. E. A. H. Roberts, et al. (1950). The fermentation process in tea manufacture. 11. Oxidation of substrates by tea oxidase. Biochemical Journal.
 2. Hughes LA, et al. (2008). Higher dietary flavone, flavonol, and catechin intakes are associated with less of an increase in BMI over time in women: a longitudinal analysis from the Netherlands Cohort Study. The American Journal of Clinical Nutrition.
 3. In-Sun Hong, et al. (2014). Anti-Oxidative Effects of Rooibos Tea (Aspalathus linearis) on Immobilization-Induced Oxidative Stress in Rat Brain. PLOS.
 4. Kuriyama S. (2008). The relation between green tea consumption and cardiovascular disease as evidenced by epidemiological studies. The Journal of Nutrition.
 5. Mao JT, et al. (2010). White tea extract induces apoptosis in non-small cell lung cancer cells: the role of peroxisome proliferator-activated receptor-{gamma} and 15-lipoxygenases.
 6. Nagao T, et al. (2012). A green tea extract high in catechins reduces body fat and cardiovascular risks in humans. Obesity a Research Journal.
 7. Rumpler W, et al. (2001). Oolong tea increases metabolic rate and fat oxidation in men. The Journal of Nutrition.
 8. Söhle J, et al. (2009). White Tea extract induces lipolytic activity and inhibits adipogenesis in human subcutaneous (pre)-adipocytes. Nutrition and Metabolism.
 9. Westerterp-Plantenga MS, et al. (2010). Green tea catechins, caffeine and body-weight regulation. Physiology and Behavior.

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации