Язва на стомаха – причини, симптоми и хранене

Какви са причините водещи до язва на стомаха, какви са съпътстващите симптоми и как да се храним при наличие на стомашна язва?

От Милица

Съдържание

 

Язвената болест е едно от най-честите заболявания на храносмилателната система. Според статистиката, всеки десети човек от възрастното население в България страда от язва на стомаха. 

Заболяването е хронично и протича циклично с периоди на обостряне и подобрение. Клиничните проучвания разкриват, че от язва на стомаха по-често боледуват мъжете, а през последните 5-10 години се наблюдава нарастване на заболеваемостта при хора с професии, изискващи усилен умствен труд. 

 

Какво представлява заболяването “язва на стомаха”?

Язвата на стомаха или т.нар. “пептична язва” представлява нарушена цялост на стомашната лигавица, причинена от агресивното действие на стомашната киселина. Първоначално, заболяването засяга само лигавицата на съответния орган, но последствие може да достигне и до мускулния слой. 

Пептична язва може да се формира по лигавицата на хранопровода и дуоденума (дванадесетопръстника), при което се наблюдава дуоденална язва. 

 

Причини водещи до язва на стомаха

Язва на стомаха - причини, симптоми и начин на хранене-Нутрима-бг-1

 

Стомашната язва се предизвиква най-често от вирус (Helicobacter pylori), но също така и от неправилен начин на живот, а именно вредни хранителни навици, консумация на некачествена храна, лоша хигиена на хранене, прекомерен прием на нестероидни противовъзпалителни лекарствени средства (НСПВС), наследственост и стрес. 

 

      1. Инфекция с Helicobacter pylori

Тази високо-киселинно-устойчива бактерия е основна причина за появата на хроничен гастрит и пептична язва. Тя причинява възпалителни изменения на стомашната лигавица, а данни от последни проучвания потвърждават връзката между инфекцията и развитието на рак на стомаха.

Основен източник на инфекцията са заразените с бактерията хора, а инфектирането става по битов път – чрез използване на общи прибори, недобра хигиена, целувка и др.

Прочетете още: Хеликобактер пилори – всичко за коварната бактерия

 

      2. Прием на НСПВС

Продължителният прием на тази група лекарства (аспирин, ибупрофен, кетопрофен, диклофенак и др.) често води до възпалителни-ерозивни изменения в гастроинтестиналния тракт. 

Всеки човек притежава два ензима, които ускоряват болката, възпалението и треската при дадена инфекция. НСПВС действат като блокират действието на тези ензими, но също така единият от двата ензима произвежда вещество, чиято функция е да предпазва лигавицата от действието на стомашната киселина. 

Съответно, приемайки НСПВС вие увеличавате шанса си от развитие на язвена болест. Гастроентеролозите съветват болните, които приемат тези лекарства, да спазват дозировката и правилният прием – след хранене, с по-голямо количество вода и по възможност за кратък период от време. 

 

      3. Синдром на Zollingen Ellison

При това изключително рядко заболяване се наблюдава наличие на един или повече тумори в панкреаса и дванадесетопръстника. Туморите освобождават голямо количество гастрин – хормон, който стимулира отделянето на повече стомашна киселина, чието агресивно действие причинява пептични язви.

 

      4. Вредни хранителни навици 

Грешките в диетата като преяждане, нередовно хранене, консумация на некачествена храна и гладуване също представляват рисков фактор за появата на язва на стомаха.

Допълнителни фактори, способстващи образуването и развитието на болестта, могат да бъдат и психоемоционалният стрес, тютюнопушенето, злоупотребата с големи количества кафе, алкохол, наследствена предразположеност и др. 

Прочетете още: Как да откажем цигарите бързо и ефикасно?

 

Симптоми при язва на стомаха

Съществуват редица симптоми намекващи за язва на стомаха, при появата на които е задължително да се обърнете към гастроентеролог. Най-често хората страдащи от язва на стомаха се оплакват от пареща болка и дискомфорт в горната част на корема. Болката се появява на гладно, 1-3 часа след хранене и в средата на нощта.

Основният симптом – парещата болка, трае около 4 седмици, след което може да отшумее за цели месеци. Много често признаците на заболяването биват игнорирани от човека, тъй като често те не пречат на ежедневието му. Консултацията с лекар обаче е препоръчителна, тъй като са възможни усложнения, които могат да бъдат предотвратени с взимането на навременни и адекватни мерки.

Понякога стомашната язва може да протече безсимптомно, т.е липсват периодичните сезонни болкови оплаквания. Именно тогава се наблюдават най-опасните усложненията от заболяването (кръвоизлив, спукване на язвата, пенетрация).

 • Кръвоизлив – застрашаващо живота състояние, което може да протече с повръщане на кръв или с изхождане на чревни фекални материи;
 • Перфорация (спукване на язвата) – при спукване на стомашната или дуоденалната стена, стомашно съдържимото се излива в свободната коремна кухина и се развива перитонит;
 • Пенетрация – проникване в съседни органи и структури, но без да се излива стомашно съдържимото в коремната кухина;
 • Пилорна стеноза (стеснение на изхода на стомаха) – най-често се получава при дългогодишна язва на стомаха.

 

      Други характерни симптоми на пептичната язва са: 

 • Диспепсия – нарушена стомашна дейност, за която са характерни подуване на корема, тежест, бързо засищане, повдигане, оригване, метеоризъм;
 • Загуба на тегло – необяснима загуба на телесна маса;
 • Кървави или черни фекални маси – появата на патологични примеси (кръв, слуз) във фекалната маса налага консултация с гастроентеролог и понякога провеждане на ендоскопско изследване с цел поставяне на диагноза.

 

Как да се храним при язва на стомаха?

Язва на стомаха - причини, симптоми и начин на хранене-Нутрима-бг-2

 

Лечението на язвената болест е комплексен и труден процес. Изключително важен аспект е лечебното хранене, което при язвената болест преминава през няколко етапа – от ограничителни хранителни планове, включващи един или два продукта за продължително време, до пълно отпадане на диетата.

 

Основни цели на диетата са:

 1. Стимулиране регенеративните възможности на стомашната лигавица;
 2. Осигуряване на физиологично равновесие в моторната и секреторната активност на стомаха;
 3. Максимален внос на белтъчини с висока биологична активност – 1,8 до 2,2 g/kg. телесна маса за денонощие. Препоръчват се млечни, яйчени белтъчини, както и белтъчини от прясно телешко месо.

Стриктното спазване на предписанията, дадени от специалиста по хранене, са от съществено значение за бъдещото лечение. Необходимо е да се запознаем със т.нар. „слабо възбудими“, „силно възбудими“ храни, както и с тези храни, които са силни механични дразнители на стомашната лигавица.

 

      1. Храни, които оказват слабо влияние върху секреторната и двигателна функция на стомаха (слабо възбудими)

 • Мляко и млечни продукти
 • Яйца – в диетичното хранене се препоръчват варени, поширани или под формата на омлет
 • Бял хляб – да се консумира прясно изпечен, тъй като се храносмила по-трудно
 • Хомогенизирани продукти – млечни, зеленчукови супи и пюрета
 • Варено/задушено месо с ниско съдържание на мазнини
 • Риба с ниско съдържание на мазнини – сладководна, бяла риба
 • Билкови отвари, слаб чай
 • Алкализиращи минерални води 

 

      2. Храни, които оказват силно влияние върху секреторната и двигателна функция на стомаха (силно възбудими)

 • Пържени и приготвени на основата на силен месен/костен бульон ястия
 • Консервирани храни – месни, рибни, бобови и зеленчукови консерви
 • Черен и пълнозърнест хляб
 • Силно кафе, чай, алкохолни и карбонизирани напитки
 • Подправки – кимион, черен пипер, къри, чили и др.
 • Кисели плодове и недобре узрели плодове
 • Минерална вода с киселинно pH (pH < 7)

 

      3. Храни, които са силни механични дразнители на стомашната лигавица

 • Продукти с груба целулоза – зеле, алабаш, червено цвекло, бобови храни, гъби и др.
 • Зеленчуци от семейство лукови – кромид лук, праз лук, чесън
 • Плодове с груби ципи, семки или мъх – грозде, малини, къпини, черници, праскови, кайсии
 • Месо, богато на съединителна тъкан – говеждо, дивеч
 • Черен и пълнозърнест хляб

Технологичната обработка също е от съществено значение в диетичното хранене при язва на стомаха. При първичната обработка на продуктите е необходимо да се отстраняват ципи и сухожилия (при животински продукти), да се отстраняват семки и люспи (при плодове и зеленчуци), накисване (бобови) и хомогенизиране. За окончателната обработка най-подходящи топлинни обработки са варене и печене.

 

Диети при язва на стомаха

Сред основните диети при стомашна язва се нареждат диетите №1, №1а, №1б и №1р. По-долу ще разгледаме по-подробно всяка една от тях. 

 

      Диета №1

Диета №1 е основна диета, която се спазва при стомашни заболявания и се прилага при неусложнена, не обострена язвена болест, както и при хронично възпаление на стомаха и дванадесетопръстника, протичащи с повишена киселинност на стомашния сок. 

Диетата се назначава за дълъг период от време (най-малко година след изчезване на симптомите). Прилагането на диета за такъв дълъг период от време изисква храненето да е пълноценно на незаменими нутриенти.

Правилният избор на храните, а именно тези, които слабо възбуждат стомашната секреция и не дразнят механично стомаха е от първостепенно значение.

Съотношението между Б (белтъчини) : М (мазнини) : В (въглехидрати) е близко до балансираното хранене – 1 : 0,8-0,9 : 3,5. За да заздравее лигавицата на стомаха е необходим внос на достатъчно пълноценни и лесно усвоими белтъчини от животински произход, достатъчно количество растителни мазнини, витамини и минерални вещества (вит. А, В1,В2, С, К и др.)

Кратността на хранителният прием трябва да бъде не по-малък от 5, а в някои случаи при късна болка през нощта и на 6 хранителни приема.

 

      Диета №1а

Диета №1а е вариант на Диета №1, но е силно ограничена откъм нутриенти. Прилага се между 7-12 дни, в зависимост от състоянието на болния, степента на възпаленията (обострена или новооткрита язва) или след стомашен кръвоизлив. Прилага се силно механично щадене като в диетичния режим се включват добре хомогенизирани с течна или полутечна консистенция храни.

Съотношение на основните нутриентите Б : М : В е 1 : 0,7 : 2,5. Диетата е предимно ово-лакто като избор на продукти. Месото присъства два до три пъти седмично, преминало хидротермична обработка, на дребни късчета или фарш. Отново режимът на хранене е 5 – 6 кратен.

 

      Диета №1б

Диета №1б се прилага непосредствено след Диета №1а и се счита за преходна към основната Диета №1. Изборът на продукти е по-разширен и като цяло е по-пълноценна от Диета №1а. 

Използват се повече варено мляно месо, извара, обезсолено сирене, свежо кисело мляко, бяла риба, препечен бял хляб, крем-супи, млечни супи, слизести супи (ориз, овес), зеленчукови пюрета, кисели желета.

Прилага се за период от една до две седмици. Съотношението на Б : М : В е 1 : 0,7 : 3,5 в 6 кратен хранителен прием.

 

      Диета №1р (resectio – хирургично премахване на част от орган)

Този вариант се прилага след резекция на стомаха. Основна цел на диетата е да се избегнат нарушения в храносмилането и резорбцията на веществата, които възникват след оперативна намеса. 

Млякото се премахва напълно поради ускореното му преминаване през стомаха. Голям процент от болните проявяват непоносимост към прясното и кисело мляко, извара, кашкавал и прясно сирене, затова се използва само обезсолено добре узряло саламурено сирене.

Храната е полутечна, за улесняване на процесите на храносмилане. Съотношението на основните нутриенти е 1 : 0,7 : 3, а белтъкът е в оптимално отношение – поне 100g.

Силно се ограничават мазнините и добавената захар. Режимът на хранене е 6 до 8 кратен, през 2-3 часа, на малки порции, които да могат да бъдат обработени и да не затрудняват храносмилателните процеси.

 

Хранителни добавки срещу язва на стомаха

 

Гастроентерологията претърпява изключително развитие през годините. Открити са редица лекарствени средства и хранителни добавки в помощ при лечението на заболявания, които до скоро биват считани за хронични и нелечими. 

Сред доказалите ефективността си хранителни добавки при стомашна язва се нареждат:

 1. Пробиотици – тези жизнеспособни бактерии и дрожди носят редица ползи за здравето на човека. Според проучванията, добавянето на пробиотици съдържащи Lactobacillus, Bifidobacterium или Saccharomyces към медикаментозното отстраняване на инфекцията с Helicobacter pylori съкращава периода на възстановяване на лигавицата и ускорява затварянето на самата язва.
 2. Берберин – това растение се използва като лекарство от древни времена. Притежава силно бактерицидно действие и според последните проучвания приемането му заедно с антибиотичната терапия умерено увеличава скоростта на ликвидиране на инфекцията с H. Pylori
 3. Женско биле – доказано е, че приемът на 380 mg. екстракт от женско биле два пъти дневно в продължение на 14 дни води до значително по-ниски нива на бактерията, особено на хора с язвена болест. Приемът, обаче трябва да е краткосрочен, тъй като билката намалява нивата на калий в организма, което може да доведе до сериозни последици в организма.
 4. Терапия с озон – озонът притежава мощен бактерициден, антимикотичен и противовирусен ефект. Озонотерапията помага за една по-бърза и пълна регенерация на стомашната лигавица, понижава количеството на H. pylori, съкращава времето за оздравяване на язвите и редуцира риска от усложнения.
 5. Червена боровинка – въпреки, че обикновено свързваме приема на червената боровинка с предотвратяване на инфекции на пикочните пътища, тя показва умерена полза за намаляване на инфекцията с H. pylori, приемана самостоятелно или в комбинация с антибиотици.
 6. Мелатонин – мелатонинът помага в защитата на стомашната лигавица и подпомага заздравяването на язвите. Прием от 5mg. мелатонин два пъти дневно, заедно с антибиотичното лечение, в продължение на две седмици, помага за зарастване на язви до третата седмица.

 

Язва на стомаха – финални думи

Основен метод за превенция на заболяванията на храносмилателната система е профилактиката. Тя си остава най-важното средство за ранно откриване на злокачествени заболявания на стомаха, които са едни от най-често срещаните у нас и по света. 

Профилактични прегледи е добре да се извършват веднъж годишно при гастроентеролог, а при оплаквания от пациента се назначава рентгеново изследване на стомаха или колоноскопия за ранно откриване и своевременно лечение на заболяването.

Прочетете още: Най-ефикасните храни срещу стомашни киселини

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу. Алтернативно, можете да се включите в някоя от дискусиите на здравословен форум Нутрима.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

 

Използвана литература

 1. Томов. И., 1990, Вътрешни болести, Изд. Медицина и физкултура
 2. Малеев. А., 1980, Вътрешни болести, Изд. Медицина и физкултура
 3. Тушев. Р., 2016, Язва на стомаха. Язва на дванадесетопръстника 
 4. Чехова, Н., 2008, Гастрит или язва, Изд. Хомо Футурус, стр. 30-57
 5. Иванов. М., 2006, Всичко за язвата, Изд. АБГ, стр. 11-49
 6. Хоки. К., Чайт. Н., 2007, Нарушения в храносмилането и язвата, Изд. Софт Прес, стр. 20-81
 7. Петрова. И. 2019, Лекции по диетично хранене, УХТ 
 8. Ташева. Г. 2015, Пробиотичните бактерии подпомагат лекуването на язва.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации