Хеликобактер пилори – всичко за коварната бактерия

От Иван

 

Хеликобактер пилори (Helicobacter pylori или H. pylori) е един от най-често срещаните видове патогенни бактерии в храносмилателния тракт. Обикновено, тази грам-негативна бактерия атакува стомашната лигавица на хората, които са нейни носители. В световен мащаб, над половината от населението бива заразено с хеликобактер пилори, в един или друг етап от живота си. 

Инфекцията с H. pylori в повечето случаи е безвредна и много хора носят тази бактерия в стомаха си без да развият симптоми. И все пак, в една трета от случаите, Helicobacter pylori може да доведе до развитието на язви в стомаха и дванадесетопръстника, както и до гастрит. Бактерията има спираловидна форма, откъдето идва и името ѝ – на гръцки език “Helico” означава спирала. 

H. pylori е напълно пригодена за живот в суровата и кисела среда на стомаха. Дори нещо повече – тя може да променя заобикалящата я среда, като например да намаля нейната киселинност, за да може да оцелее. Спираловидната форма позволява на бактериите да проникнат в лигавицата на стомаха, където биват защитени от стомашната слуз. По този начин клетките убийци на имунната система не могат да ги достигнат. 

 

Какво води до инфекция с хеликобактер пилори?

Хеликобактер пилори - всичко за вредната бактерия-Нутрима-бг-1

 

Причините, които водят до бактериална инфекция с H. pylori, все още не са напълно установени. Учените предполагат, че бактериите могат да се разпространят от устата на един човек в друг, както и да бъдат пренесени от изпражненията в устата. Второто се случва най-често когато човек не си измие старателно ръцете, след ходене до тоалетна. В допълнение, хеликобактер пилори може да се разпространи и при контакт със замърсена вода или храна.

Изследванията показват, че бактериите причиняват стомашни проблеми, когато станат активни и проникнат в лигавицата на стомаха. Там те започват да синтезират вещества, като вакуолиращ цитотоксин и уреза, които неутрализират стомашните киселини. Това прави стомашните клетки по-уязвими към киселинните сокове, което е предпоставка за развитието на язви и гастрит. 

 

До какви заболявания води хеликобактер пилори?

Хеликобактер пилори - всичко за вредната бактерия-Нутрима-бг-2

 

Както вече споменахме, много хора могат да бъдат носители на H. pylori, без това да доведе до здравословни проблеми. Когато обаче бактерията стане активна и започне да напада стомашната лигавица, това може да бъде предпоставка за развитието на язви, гастрит, рефлуксна болест, дефицит на витамин В12, анемия, диабет тип 2 и дори рак на стомаха.

Изследванията индикират, че бактерията е свързана с до над 90% от случаите на язва на дванадесетопръстника, с до 80% от случаите на рак на стомаха и с до над 60% от случаите на други язви на храносмилателния тракт. 

Ето и най-честите заболявания, свързани с хеликобактер пилори:

 • Стомашна язва
 • Язва на дванадесетопръстника
 • Гастрит 
 • Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)
 • Витаминозна недостатъчност
 • Желязодефицитна анемия
 • Диабет
 • Затлъстял черен дроб
 • Рак на стомаха 

Прочетете още: Какво е гастроезофагеална рефлуксна болест?

 

Какви са симптомите на активна хеликобактер пилори?

Хеликобактер пилори - всичко за вредната бактерия-Нутрима-бг-3

 

Симптомите, свързани с инфекция на H. pylori и последвалата активация, могат да включват коремни болки, особено на празен стомах, които идват и си отиват. В този случай, храненето или приема на антиацидни лекарства може доведе до облекчаване на болката.

Някои от най-често изразените симптоми, свързани с активна хеликобактер пилори, биват:

 • Коремни болки
 • Стомашни киселини
 • Често оригване
 • Лош дъх
 • Кървене на венците
 • Гадене
 • Чувство на подутост
 • Висока температура
 • Липса на апетит
 • Необяснима загуба на тегло

Имайте предвид, че тези симптоми могат да бъдат причинени и от други заболявания. Ако имате опасения, най-добре посетете личния си лекар.

 

Как се диагностицира инфекция с H. pylori?

Ако изпитвате симптоми на активна хеликобактер пилори, вашият лекар ще попита за медицинската Ви и фамилна история. Не забравяйте да кажете за всички лекарства, които приемате, включително витамини и хранителни добавки. 

Някои от процедурите за диагностициране на бактериална инфекция с H. pylori включват:

 • Кръвен тест за антитела срещу H. pylori
 • Физически преглед за наличието на стомашно подуване
 • Фекална проба за наличието на Helicobacter pylori
 • Дихателен тест за повишени нива на въглероден диоксид 
 • Езофагогастродуоденоскопия (горна ендоскопия) 

 

Как се лекува инфекцията с хеликобактер пилори?

Ако сте инфектирани с H. pylori, но инфекцията не Ви създава проблеми и не сте изложени на повишен риск от рак на стомаха, лечението може да не предложи никакви ползи. Ако имате роднини с рак на стомаха или язва, личният Ви лекар обикновено ще препоръча лечение. Лечението, което включва приема на няколко медикамента, като антибиотици, специализирани пробиотични комплекси и коректори на стомашната киселинност, може да излекува язвата, както и да намали риска от развитие на рак на стомаха.

Перспективите Ви ще зависят от болестта, колко скоро е открита и начина на лечение. Понякога може да се наложи да предприемете повече от един цикъл на лечение, за да се избавите напълно от бактерията.

 

Как да се храним при наличието на активна H. pylori?

 

При наличието на активна H. pylori трябва да се избягват храни и напитки, които стимулират секрецията на стомашни киселини, като кафе, черен чай, кола и алкохол, както и храни, които дразнят стомаха, като черен пипер, пикантни храни и преработени меса.

Наблегнете на ферментиралите храни, които са богати на полезни бактерии (пробиотици), некиселите плодове и зеленчуци и храните с високо съдържание на ненаситени мазнини (омега 3 – 6). Препоръчва се вземането на пробиотична добавка, която съдържа по-голям брой щамове (различни видове полезни бактерии) и пребиотик. 

 

Храни и напитки, които помагат в борбата с активна хеликобактер пилори:

 • Зеленчуци – броколи, зеле, карфиол
 • Плодове – боровинки, малини, къпини, ягоди
 • Ферментирали храни – кефир, кисело мляко
 • Омега 3 и 6 – зехтин, сьомга, ядки и семена
 • Бяло месо – пилешко, немазна риба
 • Вода – поне по 1.5 литра дневно

 

Храни и напитки, които трябва да избягваме при активна H. pylori:

 • Напитки – кафе, черен чай, газирани напитки, алкохол
 • Плодове и зеленчуци – кисели плодове, люти чушки, чесън
 • Подправки – сол, черен пипер, горчица, майонеза, кетчуп, соев сос
 • Храни – шоколад, мазни меса, пържени храни, преработени месни деликатеси, кашкавал, консервирани храни

 

Финални думи

 

Хеликобактер пилори е една от най-често срещаните вредни бактерии в храносмилателния тракт. Над половината от хората в света носят бактерията в стомаха си, като две трети от тях никога не изпитват здравословни проблеми. Когато обаче H. pylori стане активна, тя може да доведе до сериозни патологични състояния на храносмилателната система, като гастрит, пептични язви, ГЕРБ и дори рак. 

Можете да се предпазите от заразяване с хеликобактер пилори като спазвате добра лична хигиена, приготвяте храната си старателно и избягвате питейна вода с несигурен произход. Ако се съмнявате, че може би сте инфектирани с H. pylori и изпитвате някои от симптомите, свързани с нейната активност, посетете личния си лекар. 

Прочетете още: 7 от най-полезните пробиотични храни

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

 1. Breno Bittencourt de Brito, et al. (2019). Pathogenesis and clinical management of Helicobacter pylori gastric infection. World Journal of Gastroenterology.
 2. Everhart JE, et al. (2000). Seroprevalence and ethnic differences in Helicobacter pylori infection among adults in the United States.
 3. Hildreth CJ, et al. (2008). Helicobacter pylori.
 4. Hooi JKY, et al. (2017). Global prevalence of Helicobacter pylori infection: Systematic review and meta-analysis.
 5. Kamboj AK, et al. (2017). Helicobacter pylori: The past, present, and future in management. 

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации