Какво е гастроезофагеална рефлуксна болест?

От Иван

 

Какво е гастроезофагеална рефлуксна болест?

Гастроезофагеална рефлуксна болест или ГЕРБ, е неприятно заболяване на горната част на храносмилателната система, което се характеризира с връщане на стомашни сокове обратно към хранопровода. Другото по-известно наименование, на това патологично състояние, е стомашни киселини.

Състоянието на гастроезофагеална рефлуксна болест засяга най-вече сфинктера, който разделя езофагуса (хранопровода) с горната част на стомаха. Когато действието на тази мускулна клапа се отслаби, тя започва да се отваря неадекватно, което води до попадането на стомашно съдържимо обратно в хранопровода. Състоянието е съпроводено с неприятно усещане и парене зад гръдната кост. 

 

Гастроезофагеална рефлуксна болест – симптоми

Какво е гастроезофагеална рефлуксна болест-Нутрима-бг-1

 

Сред най-честите симптоми на ГЕРБ се нареждат паренето зад гръдната кост, раздразненият стомах и честите позиви за уригване.

Имайте предвид, че самото състояние на стомашни киселини, е симптом, който, ако бъде оставен нетретиран, може да доведе до по-сериозни патологии, като езофагит и рак на хранопровода. 

 

 • Връщане на солно-киселинно стомашно съдържимо обратно към езофагуса
 • Неприятно парене зад стернума (гръдната кост)
 • Често оригване
 • Раздразнен стомах

 

Какво води до развитието на гастроезофагеална рефлуксна болест?

Сред основните причини, които водят до развитието на гастроезофагеална рефлуксна болест, се нареждат нездравословният начин на хранене и живот, наднорменото тегло, липсата на движение и хроничният стрес. 

 

 • Заседналият начин на живот
 • Наличието на стрес
 • Затлъстяването
 • Прекаляването с приема на мазни храни
 • Прекаляването с приема на пържени храни
 • Цигареният дим
 • Алкохолът
 • Кофеинът

 

Финални думи

 

Гастроезофагеалната рефлуксна болест, по-известна като стомашни киселини или гастроезофагеален рефлукс, е неприятно патологично състояние на храносмилателната система, което се изразява във връщане на стомашно съдържимо обратно към езофагуса. За съжаление, у нас, двама на всеки трима, от възрастното население между 35 – 65 години, страдат от състоянието на ГЕРБ.

Сред най-честите симптоми, на гастроезофагеален рефлукс, се нареждат паренето зад гръдната кост, оригването и наличието на раздразнен стомах. Сред най-честите причини, за развитието на гастроезофагеална рефлуксна болест, се нареждат нездравословното хранене, нездравословният начин на живот, затлъстяването, липсата на физическа активност и постоянният стрес. 

За да облекчите симптомите на стомашни киселини и да се предпазите от тяхното развитие за в бъдеще, съветваме Ви да базирате менюто си на храни, богати на влакнини, завършени белтъчини, витамини, минерали, антиоксиданти и пробиотици. Избягвайте пикантните храни, пърженото, храните с високо съдържание на мазнини, както и прекомерния прием на кофеин и алкохол. Що се отнася до цигарите – откажете ги още днес.

Живей здравословно! 

Прочетете още: Как да се избавим от стомашните киселини?

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

 1. Bortoli de N, et al. (2018). Gastroesophageal reflux disease, functional dyspepsia and irritable bowel syndrome: Common overlapping gastrointestinal disorders. Annals of Gastroenterology.
 2. El-Serag H. (2008). The association between obesity and GERD: a review of the epidemiological evidence. Dig Dis Sci.
 3. Pehl C, et al. (1997). The effect of decaffeination of coffee on gastro-oesophageal reflux in patients with reflux disease. Alimentary Pharmacology and Therapeutics. 
 4. Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) – Пирогов.
 5. ГАСТРОЕЗОФАГЕАЛНА РЕФЛУКСНА БОЛЕСТ (ГЕРБ) – ФАРМАКОТЕРАПЕВТИЧНО РЪКОВОДСТВО ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ГАСТРОЕНТЕРОЛОГИЧНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ.  Министерство на здравеопазването на Република България.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации