Зехтин, наричан още маслиново масло или маслиново олио, е вид растителна мазнини, която се получава чрез пресоване или преработване на плодовете на маслиновото дърво.
Съществуват няколко вида зехтин, като сред най-полезните се нареждат екстра върджин и върджин разновидностите. От тези 2 вида, екстра върджин вида е най-здравословен, с най-много запазени полезни хранителни вещества, с най-добра киселинност и с най-добри вкусови качества.
Сред най-големите производители на зехтин в света се нареждат Испания, Гърция и Италия. Тези 3 държави се славят и с производството на най-качественото маслиново олио. Сред останалите основни държави-производителки се нареждат Турция, Мароко, Сирия и Тунис.
Хранителни стойности за 100 грама зехтин
Килокалории (kcal) – 884
Килоджаули (kJ) – 3720
Общо въглехидрати – 0 гр
Захари – 0 гр
Фибри – 0 гр
Общо мазнини – 100 гр
Наситени мазнини – 14 гр
Мононенаситени мазнини – 73 гр
Полиненаситени мазнини – 11 гр
Белтъчини – 0 гр
Холестерол – 0 гр
Витамин Е – 14 мг (93% DV)
Витамин К – 60 мкг (57% DV)
Желязо – 0.6 мг (4% DV)
Кои са основните видове зехтин?
Сред основните видове зехтин се нареждат екстра върджин, върджин, чист, лайт и помаче.
- Екстра върджин зехтин (Extra virgin olive oil)- най-качественият и най-здравословен вид. Получава се от първото студено пресоване на маслините
- Върджин зехтин (Virgin olive oil)- отстъпва по качества (основно вкусови) само на екстра върджин зехтина. Получава се от второто студено пресоване на маслините
- Чист зехтин (Pure olive oil) – представлява смесица от рафиниран и върджин зехтин
- Зехтин Помаче (Pomace olive oil) – най-нискокачественият вид. Получава се чрез изцеждане на маслиновото кюспе с помощта на химикали
- Зехтин лайт (Lite olive oil) – наричан още лек зехтин. По-светъл рафиниран вид, който може да се използва за печене и пържене
20 от най-полезните храни за здраво сърце
Как да изберем и съхраняваме зехтина?
Съхранявайте зехтина на тъмно и прохладно място (не повече от 10 градуса по Целзий) – най-добре в хладилника. Веднъж, щом отворите бутилката, консумирайте до 1 – 2 месеца.
За най-добри здравословни и вкусови резултати изберете зехтин, който:
- Се съхранява в тъмни стъклени бутилки
- Има ясно-изразен зелен или златист цвят
- Е екстра върджин
- Е с ниска киселинност – не повече от 0.8 – 1%
- Е студено пресован
- Е с ясно обозначени срок на годност и дата на производство
- Е прясно изцеден – не повече от 1 година от датата на производство
- Не е в пластмасови бутилки
- Не е с кафяв цвят
Кои държави произвеждат най-качествения зехтин?
Държавата, която произвежда най-качествения зехтин в света, е Испания. Тя е и държавата с най-голямо годишно производство, спрямо останалите държави-производителки на зехтин.
Според Международния съвет за маслините, за 2018/2019 плътно след Испания по количество се нареждат Италия и Гърция. Взети заедно, тези 3 държави произвеждат около 65% от маслиновото олио в света.
- Испания – 50%
- Италия – 8%
- Гърция – 7%
10-те златни съвета за здравословен начин на живот
Какви са здравословните ползи от приема на зехтин?
Зехтинът се нарежда сред най-полезните растителни мазнини на планетата. Световноизвестното маслиново олио е особено богато на полезни мазнини, антиоксиданти, витамин Е и желязо.
Редовната консумация на зехтин води до подобрени нива на холестерол, подобрена храносмилателна и имунна система, както и до понижен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет тип 2 и затлъстяване.
За най-добри резултати, изберете екстра върджин зехтин и консумирайте в сурово състояние, като го прибавяте към супи, салати, смутита и различни ястия.
- Понижава нивата на лошия холестерол (LDL)
- Понижава нивата на триглицеридите в кръвта
- Повишава нивата на добрия холестерол (HDL)
- Изразява мощни антиоксидантни свойства
- Изразява мощни антибактериални и противовъзпалителни свойства
- Подсилва имунната система
- Подобрява мозъчната функция
- Подобрява кръвното налягане
- Подпомага отслабването
- Забавя процесите на стареене
- Поддържа кожата здрава, еластична и добре хидратирана
- Подобрява функцията на стомашно-чревния тракт
- Понижава риска от развитие на някои видове рак
- Понижава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания
- Понижава риска от развитие на диабет тип 2
- Понижава риска от развитие на остеопороза
- Понижава риска от развитие на болест на Алцхаймер
Как да намалим риска от сърдечно-съдови заболявания?
В заключение
Зехтинът заема едно от първите места на най-полезните растителни мазнини. Благодарение на своите вкусови и здравословни качества, маслиновото олио с право си е спечелило водещо място в световната здравословна кухня. Не случайно, зехтинът е една от основните храни в средиземноморската диета, която се смята за една от най-здравословните диети в света.
Редовният прием на зехтин е свързан с подобрена храносмилателна, мозъчна и имунна функция, както и с понижен риск от развитие на сърдечни болести, рак, диабет тип 2 и затлъстяване.
За най-добри резултати, изберете екстра върджин зехтин, в тъмна стъклена бутилка. Съхранявайте на тъмно и прохладно място. Веднъж отворен, консумирайте до 1 – 2 месеца.
20 от най-полезните съвети за здравословно хранене
Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?
Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.
Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.
Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!