Какви са здравословните ползи от приема на зехтин?

От Иван

Зехтин, наричан още маслиново масло или маслиново олио, е вид растителна мазнини, която се получава чрез пресоване или преработване на плодовете на маслиновото дърво. 

Съществуват няколко вида зехтин, като сред най-полезните се нареждат екстра върджин и върджин разновидностите. От тези 2 вида, екстра върджин вида е най-здравословен, с най-много запазени полезни хранителни вещества, с най-добра киселинност и с най-добри вкусови качества. 

Сред най-големите производители на зехтин в света се нареждат Испания, Гърция и Италия. Тези 3 държави се славят и с производството на най-качественото маслиново олио. Сред останалите основни държави-производителки се нареждат Турция, Мароко, Сирия и Тунис. 

 

Хранителни стойности за 100 грама зехтин

 

Килокалории (kcal) – 884

Килоджаули (kJ) – 3720 

 

Общо въглехидрати – 0 гр

Захари – 0 гр

Фибри – 0 гр

 

Общо мазнини – 100 гр

Наситени мазнини – 14 гр

Мононенаситени мазнини – 73 гр

Полиненаситени мазнини – 11 гр

 

Белтъчини  – 0 гр

 

Холестерол – 0 гр

 

Витамин Е – 14 мг (93% DV)

Витамин К – 60 мкг (57% DV)

 

Желязо – 0.6 мг (4% DV)

 

Кои са основните видове зехтин?

Сред основните видове зехтин се нареждат екстра върджин, върджин, чист, лайт и помаче. 

 

  • Екстра върджин зехтин (Extra virgin olive oil)- най-качественият и най-здравословен вид. Получава се от първото студено пресоване на маслините
  • Върджин зехтин (Virgin olive oil)- отстъпва по качества (основно вкусови) само на екстра върджин зехтина. Получава се от второто студено пресоване на маслините
  • Чист зехтин (Pure olive oil) – представлява смесица от рафиниран и върджин зехтин
  • Зехтин Помаче (Pomace olive oil) – най-нискокачественият вид. Получава се чрез изцеждане на маслиновото кюспе с помощта на химикали
  • Зехтин лайт (Lite olive oil) – наричан още лек зехтин. По-светъл рафиниран вид, който може да се използва за печене и пържене

20 от най-полезните храни за здраво сърце

 

Как да изберем и съхраняваме зехтина?

Съхранявайте зехтина на тъмно и прохладно място (не повече от 10 градуса по Целзий) – най-добре в хладилника. Веднъж, щом отворите бутилката, консумирайте до 1 – 2 месеца. 

За най-добри здравословни и вкусови резултати изберете зехтин, който:

  • Се съхранява в тъмни стъклени бутилки
  • Има ясно-изразен зелен или златист цвят
  • Е екстра върджин 
  • Е с ниска киселинност – не повече от 0.8 – 1%
  • Е студено пресован 
  • Е с ясно обозначени срок на годност и дата на производство
  • Е прясно изцеден – не повече от 1 година от датата на производство 
  • Не е в пластмасови бутилки
  • Не е с кафяв цвят

 

Кои държави произвеждат най-качествения зехтин?

Държавата, която произвежда най-качествения зехтин в света, е Испания. Тя е и държавата с най-голямо годишно производство, спрямо останалите държави-производителки на зехтин. 

Според Международния съвет за маслините, за 2018/2019 плътно след Испания по количество се нареждат Италия и Гърция. Взети заедно, тези 3 държави произвеждат около 65% от маслиновото олио в света. 

 

  • Испания – 50%
  • Италия – 8%
  • Гърция – 7%

10-те златни съвета за здравословен начин на живот

 

Какви са здравословните ползи от приема на зехтин?

Зехтинът се нарежда сред най-полезните растителни мазнини на планетата. Световноизвестното маслиново олио е особено богато на полезни мазнини, антиоксиданти, витамин Е и желязо

Редовната консумация на зехтин води до подобрени нива на холестерол, подобрена храносмилателна и имунна система, както и до понижен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет тип 2 и затлъстяване. 

За най-добри резултати, изберете екстра върджин зехтин и консумирайте в сурово състояние, като го прибавяте към супи, салати, смутита и различни ястия.

 

  • Понижава нивата на лошия холестерол (LDL)
  • Понижава нивата на триглицеридите в кръвта
  • Повишава нивата на добрия холестерол (HDL)
  • Изразява мощни антиоксидантни свойства
  • Изразява мощни антибактериални и противовъзпалителни свойства
  • Подсилва имунната система
  • Подобрява мозъчната функция
  • Подобрява кръвното налягане
  • Подпомага отслабването
  • Забавя процесите на стареене
  • Поддържа кожата здрава, еластична и добре хидратирана
  • Подобрява функцията на стомашно-чревния тракт
  • Понижава риска от развитие на някои видове рак
  • Понижава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания
  • Понижава риска от развитие на диабет тип 2
  • Понижава риска от развитие на остеопороза
  • Понижава риска от развитие на болест на Алцхаймер

Как да намалим риска от сърдечно-съдови заболявания?

 

В заключение

Зехтинът заема едно от първите места на най-полезните растителни мазнини. Благодарение на своите вкусови и здравословни качества, маслиновото олио с право си е спечелило водещо място в световната здравословна кухня. Не случайно, зехтинът е една от основните храни в средиземноморската диета, която се смята за една от най-здравословните диети в света. 

Редовният прием на зехтин е свързан с подобрена храносмилателна, мозъчна и имунна функция, както и с понижен риск от развитие на сърдечни болести, рак, диабет тип 2 и затлъстяване. 

За най-добри резултати, изберете екстра върджин зехтин, в тъмна стъклена бутилка. Съхранявайте на тъмно и прохладно място. Веднъж отворен, консумирайте до 1 – 2 месеца. 

20 от най-полезните съвети за здравословно хранене

 

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

 

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

 

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

 

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации