Как храната влияе на настроението ни?

От Нутрима

 

Храната е неотменнна част от нашия живот и е важна не само за нашето физическо здраве, но и за нашето психично благополучие. Това е възможно, понеже някои храни и хранителни вещества могат да повлияят положително на настроението ни и да подобрят нашето самочувствие. 

В тази статия ще разгледаме как храната влияе на настроението ни и как можем да я използваме като инструмент за подобряване на нашето психично и емоционално здраве.

 

Хранителни вещества, които подобряват настроението ни

Как храната влияе на настроението ни-Нутрима-бг-1

 

Когато става въпрос за нашето психично здраве и настроение, храната може да бъде мощен инструмент за подобряване на качеството на нашия живот. С правилното хранене и начин на живот, можем да се чувстваме по-добре, да бъдем по-продуктивни и да се радваме на по-положителни междуличностни взаимодействия.

Ето и няколко хранителни вещества, които могат да подобрят настроението ни:

 • Магнезий – намиращ се във високи концентрации в слънчогледовите семки и бадемите, магнезият е един от най-важните минерали, който играе ключова роля в регулирането на нашите емоции. Необходим е за синтеза на серотонин – хормона на щастието, който помага за контрола на нашето настроение.
 • Желязо – срещашо се в червеното месо, зеленчуците и бобовите култури, желязото е важно за производството на хемоглобин в кръвта и кислородното обогатяване на организма. Липсата на желязо може да доведе до умора, анемия и депресия.
 • Витамин D – намиращ се в рибата, млякото, яйцата и хранителните добавки, витамин D има доказано благоприятно въздействие върху нашето настроение. Липсата му може да доведе до депресия и други психични състояния.
 • Омега-3 мастни киселини – намират се в риба, ядки и масла. Могат да подобрят настроението и да намалят симптомите на депресия.
 • Белтъчини – срещат се в месо, риба, яйца и мляко. Белтъчините са важни за изграждането на нови клетки в нашия организъм и могат да ни помогнат да се чувстваме по-сити и удовлетворени след хранене. Това, от своя страна, може да ни помогне да избегнем изпадането в лошо настроение, свързано с чувството на глад.

Прочетете още: 5 храни, които борят депресията

 

Храни, които влияят негативно на настроението ни

Важно е да отбележим, че не всички храни са благоприятни за нашето настроение. Например, храни с високо съдържание на добавена захар, като шоколад и газирани напитки, могат да доведат до бързо повишаване на нашето настроение, но след това могат да го понижат и дори да доведат до депресия.

Също така, консумацията на алкохол и кофеин може да има отрицателно въздействие върху нашето настроение, особено ако консумацията е над нормата. Алкохолните напитки могат да доведат до депресия и агресивно поведение, докато кафето може да доведе до тревожност и разстройства на съня.

Прекомерната консумация на тези храни може да повлияе отрицателно на вашето настроение:

 • Пържени храни
 • Захарни изделия
 • Газирани напитки
 • Енергийни напитки
 • Кафе
 • Алкохол

 

Храната като инструмент за подобряване на настроението ни

Как храната влияе на настроението ни-Нутрима-бг-2

 

Ето какво можем да направим, за да използваме храната като инструмент за подобряване на настроението ни:

 • Да консумираме здравословна и разнообразна храна, богата на важни хранителни вещества, които подобряват нашето настроение.
 • Да избягваме храни с високо съдържание на захар, наситени мазнини и транс-мазнини, които могат да доведат до неравномерни колебания в нашето настроение.
 • Да избягваме прекалената консумация на алкохол и кофеин.
 • Да пием достатъчно вода, тъй като дехидратацията може да доведе до умора и раздразнителност.
 • Да се стремим към здравословен начин на живот, като спортуваме редовно, набавяме си достатъчно сън и избягваме стреса.

Прочетете още: 10 храни, които ще повишат настроението ви

 

В заключение

Храната играе важна роля за нашето настроение и психично здраве. С правилно хранене и здравословен начин на живот, можем да подобрим нашето настроение и да предотвратим различни психологически проблеми. При избора на храни, трябва да се стремим към здравословна и разнообразна храна, която е богата на хранителни вещества като витамини, минерали и антиоксиданти, които могат да ни помогнат да поддържаме нашето настроение на оптимално ниво.

Също така, важно е да избягваме прекалената консумация на храни с високо съдържание на захар и наситени мазнини, които могат да доведат до неравномерни колебания в нашето настроение. Вместо това, трябва да избираме здравословни алтернативи като плодове, зеленчуци, ядки и пълнозърнести храни, които съдържат полезни вещества за нашето здраве и настроение.

Накрая, важно е да се отбележи, че храната не е единственият фактор, който влияе върху нашето настроение. Други фактори като физическата активност, сънят и социалните взаимоотношения също да играят важна роля, що се отнася до нашето психическо здраве и добро настроение.

Бъдете позитивни!

 

Хареса ли ви тази статия?

Хареса ли ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу. Алтернативно, можете да се включите в някоя от дискусиите на здравословен форум Нутрима.

Благодарим ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

 

Използвани източници

 1. Al Sunni, A., & Latif, R. (2014). Effects of chocolate intake on Perceived Stress; a Controlled Clinical Study. International journal of health sciences, 8(4), 393–401.
 2. Firth, J., Gangwisch, J. E., Borisini, A., Wootton, R. E., & Mayer, E. A. (2020). Food and mood: how do diet and nutrition affect mental wellbeing?. BMJ (Clinical research ed.), 369, m2382. 
 3. Huang, Q., Liu, H., Suzuki, K., Ma, S., & Liu, C. (2019). Linking What We Eat to Our Mood: A Review of Diet, Dietary Antioxidants, and Depression. Antioxidants (Basel, Switzerland), 8(9), 376. 
 4. Nagasawa, M., Otsuka, T., Ogino, Y., Yoshida, J., Tomonaga, S., Yasuo, S., & Furuse, M. (2014). Orally administered whole egg demonstrates antidepressant-like effects in the forced swimming test on rats. Acta neuropsychiatrica, 26(4), 209–217. 
 5. Nouri Saeidlou, S., Kiani, A., & Ayremlou, P. (2021). Association between Dietary Patterns and Major Depression in Adult Females: A Case-Control Study. Journal of research in health sciences, 21(1), e00506. 

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации