Кофеинът – вреден или по-скоро полезен?

От Иван

 

Кофеинът е една от най-често консумираните съставки в света. Всеки ден, милиони хора разчитат на този естествен стимулант, за да отворят очи или да преминат през тежката нощна смяна. Редица специалисти го боготворят, докато други го заклеймяват. Но какво казват научните изследвания в тази насока? В тази статия ще научите именно това. 

Днес, над 80% от световното население консумира кофеинови напитки всекидневно, като този брой в развитите страни надхвърля 90%. Било то във вид на черен чай, кафе, капучино, какао на прах или енергийни напитки, кофеинът е заел незименна част от нашето ежедневие и по всичко личи, че няма намерение да си тръгва. 

Но какво означава това за здравето ни? вреден ли е кофеинът или по-скоро полезен? А може би отговорът е малко по-сложен и истината се крие някъде по средата? Нека видим.

 

Какво всъщност представлява кофеинът? 

Кофеинът - вреден ли е или по-скоро полезен-Нутрима-бг-5

 

Кофеинът е естествен стимулант, който се среща в истинския чай, какаото и разбира се – в кафето. Действието му се изразява в стимулиране на централната нервна система, като резултатът е повишен приток на енергия, по-висока концентрация и и по-добра бдителност. 

Веднъж попаднал в храносмилателната ни система, кофеинът бързо се абсорбира в кръвта. Оттам, той се придвижва до черния дроб, където бива разграден на съединения, които оказват влияние на различни органи и системи, в това число и на нервната система. 

Както сигурно се досещате, основният ефект на кофеина е върху мозъка, където стимулантът блокира действието на аденозина – невротрансмитер, отговорен за чувството на умора и сънливост. Обикновено, аденозинът се натрупва постепенно през деня, като количеството му вечер е най-голямо. Ето защо, в края на деня се чувствате изморени и просто искате да поставите глава върху възглавницата. 

В допълнение, кофеинът повишава нивата на адреналин в кръвта и увеличава мозъчната активност на невротрансмитера допамин. Тази комбинация допълнително стимулира мозъка и промотира състоянието на енергичност, възбуда, бдителност и фокус.

Но един от най-добрите козове, на този небезизвестен стимулант, е че той действа светкавично. Например, количеството, кофеин, съдържащо се в чаша еспресо, може да достигне кръвта Ви за минути и да постигне пълна ефективност за по-малко от половин час. 

 

Кои храни и напитки съдържат кофеин?

Кофеинът - вреден ли е или по-скоро полезен-Нутрима-бг-2

 

Кофеинът се намира в естествено състояние в семената, ядките и листата на определени растения. Частите на тези растения се събират и обработват, за да се получи това, което си поръчваме най-често в местната кафетерия.

 

Ето и количествата кофеин, които се съдържат в чаша от любимата Ви напитка: 

 • Еспресо (30 мл) – 65 мг
 • Мока (350 мл) – 150 мг
 • Капучино (150 мл) – 70 мг
 • Лате (470 мл) – 154 мг
 • Инстантно кафе (250 мл) – 70 мг
 • Черно кафе (250 мл) – 95 мг
 • Турско кафе (60 мл) – 50 мг
 • Американо (230 мл) – 140 мг
 • Какао (240 мл) – 7 мг
 • Черен чай (250 мл) – 55 мг 
 • Енергийни напитки (250 мл) – 150 мг

 

Също така, можете да намерите кофеин в шоколада, както и в някои медикаменти без рецепта, като лекарствата срещу настинка, алергии и болка. В допълнение, кофеинът е често срещана съставка и в добавките за отслабване.

Прочетете още: 7 от най-полезните съвети за ефикасно отслабване

 

Вреден ли е кофеинът или по-скоро полезен?

И така, след като научихме малко повече за този естествен стимулант, ето че дойде време да си отговорим и на основния въпрос, а именно – вреден ли е кофеинът за нашето здраве или по-скоро полезен? 

Може би вече се досещате, че отговорът на този въпрос не е напълно еднозначен. Както повечето хранителни вещества, така и кофеинът си има своите положителни и отрицателни страни. И все пак, ако трябва да дадем единен отговор, то бихме казали, че кофеинът е повече полезен, отколкото вреден. Всъщност, здравословните му качества надхвърлят многократно вредните такива, които са свързани най-вече с прекомерно високите дози. И все пак, имайте предвид, че това зависи от някои фактори, като доза, честота на прием, вашата възраст и разбира се – вашето здравословно състояние. 

 

Какви са здравословните ползи от кофеина?

Кофеинът - вреден ли е или по-скоро полезен-Нутрима-бг-3

 

Ползите за здравето от кофеина наистина са многобройни, но нека не забравяме, че това все пак е стимулант и не бива да прекаляваме с неговата консумация. Кофеиновите напитки не се препоръчват за деца, бременни, както и за хора с определени заболявания, като сърдечна аритмия, епилепсия, високо кръвно налягане, синдром на раздразненото черво, хронично безпокойство или инсомния. 

 

Ето и някои от най-изявените здравословни ползи от кофеина:

 • Засилва метаболизма и промотира топенето на излишните мазнини с до 15%
 • Подобрява мозъчната функция и понижава риска от развитие на деменция с до 60% и риска от депресия с до 15%
 • Подобрява спортните постижения с до 5% и понижава чувството на изтощеност с до 6%
 • Понижава риска от сърдечно-съдови заболявания с до 20% и риска от развитие на диабет тип 2 с до 30%
 • Понижава риска от рак на черния дроб с до 60%, рак на дебелото черво с до 35% и рак на кожата с до 20%
 • Повишава систолното кръвно налягане с до 8 mmHg и диастолното кръвно налягане с до 6 mmHg (ползата е за хората, страдащи от ниско кръвно налягане)
 • Предпазва черния дроб от цироза с до 80%
 • Понижава риска от преждевременна смърт с до 30%
 • Понижава риска от развитие на множествена склероза с до 30%
 • Понижава оксидативния стрес в тялото, вследствие от вредните радикали, с до 30%

 

Какъв е безопасният прием на кофеин?

Редовната консумация на кофеин обикновено се счита за безопасна, макар че веществото е свързано с известна доза пристрастяване. Някои от нежеланите странични ефекти, свързани с прекомерния прием на кофеин, включват безпокойство, тревожност, тремор, неравномерен сърдечен ритъм и проблеми със съня. Твърде големите количества кофеин могат също да доведат до главоболие, мигрена и хипертония.

Бременните жени трябва да избягват приема на кофеинови напитки, тъй като стимулантът може лесно да премине през плацентата и да увеличи риска от спонтанен аборт или ниско тегло при раждане. Също така, кофеинът може да взаимодейства и с някои лекарствени продукти.

Що се отнася до безопасния прием на кофеин, Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) препоръчва дневният прием на кофеин да не надхвърля 400 мг. или не повече от 6 мг. кофеин на килограм телесна маса. Това се равнява на около 2 – 4 чаши кафе на ден, като еднократната доза кофеин не бива да надхвърля 200 мг. Обикновено, нежеланите странични ефекти от кофеина започват с прием над 500 мг. дневно. 

 

Финални думи

 

Макар и смятан за нездравословен в продължение на десетилетия, проучванията през последните години разкриват все по-обещаващи здравословни факти за този популярен стимулант. Редовният прием на кофеин е свързан с редица ползи, както за физическото и психическото, така и за емоционалното здраве. Наред с всичко останало, кофеинът е и мощен антиоксидант. Всъщност, кофеиновите напитки заемат едно от първите места сред най-богатите източници на антиоксиданти в менюто на съвременния човек. 

За финал бихме казали, че кофеинът носи много повече ползи, отколкото вреди, което означава, че здравословният старт на деня току що си спечели още един приятел. Консумирайте с усмивка и наслада, но в умерени количества.

Живейте здравословно! 

Прочетете още: Всичко, което трябва да знаете за кафето от гъби

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Кофеинът – използвани източници

 1. Alexander Yashin, et al. (2013). Antioxidant and Antiradical Activity of Coffee.
 2. Celine Marie Reyes and Marilyn C. Cornelis (2018). Caffeine in the Diet: Country-Level Consumption and Guidelines.
 3. James H O’Keefe, et al. (2013). Effects of habitual coffee consumption on cardiometabolic disease, cardiovascular health, and all-cause mortality.
 4. Kevin J Acheson, et al. (2004). Metabolic effects of caffeine in humans: lipid oxidation or futile cycling? The American Journal of Clinical Nutrition. 
 5. Rashmi Sinha, et al. (2012). Caffeinated and decaffeinated coffee and tea intakes and risk of colorectal cancer in a large prospective study.
 6. Sergi Ferré (2007). An update on the mechanisms of the psychostimulant effects of caffeine. Journal of Neurochemistry. 
 7. Vanessa Flaten, et al. (2014). From epidemiology to pathophysiology: what about caffeine in Alzheimer’s disease?

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации