Всичко, което трябва да знаете за кафето от гъби

От Иван

 

Чували ли сте за кафето от гъби? Ако не, съвсем не сте сами. Макар тази, на пръв поглед странна напитка, да се предлага в повечето здравословни магазини, популярността ѝ все още набира скорост. Но какво всъщност представлява кафето от гъби? Като за начало, ще споменем, че то представлява комбинация от лечебни гъби с кафени зърна и се слави като по-полезната и по-здравословна алтернатива на традиционното кафе. И макар повечето от нас тепърва да научават за гъбеното кафе, тази концепция съвсем не е нова.

Хората приготвят кафе от гъби от стотици години, особено в азиатските страни, където гъбите се ползват с голяма почит. През определени периоди от историята, като световните войни например, гъбеното кафе е служило и като заместител на традиционното кафе, поради липсата на кафени зърна. Тази интересна напитка намира широко приложение в кулинарията и медицината на източните народи, особено китайците, които отдавна са открили хранителните и здравословни ползи от кафето от гъби.

 

Какво представлява кафето от гъби?

Всичко, което трябва да знаете за кафето от гъби-Нутрима-бг-1

 

В най-общи линии, кафето от гъби е точно това, което чувате. Но ако си представяте чаша кафе с плуващи печурки, то сте доста далеч от истината. Напитката представлява деликатна комбинация от смлени гъби и кафени зърна, а крайният резултат е тъмно кафе с мек привкус, приятен аромат и по-ниско съдържание на кофеин.

За приготвянето на здравословната отвара обикновено се използват екстракти от лечебни гъби, като Чага, Рейши, Кордицепс и Лъвска опашка. Любителите на това кафе споделят, че вкусовите му качества не са толкова различни от тези на обикновеното кафе, което е още един повод да го опитате, ако обичате да започвате деня си с чаша горещо кафе (така както Васко Кеца).

 

Какви са здравословните ползи от гъбеното кафе?

Кафето от гъби представлява една наистина ароматна напитка, съчетаваща в себе си приятен вкус и редица здравословни ползи. Уникалната комбинация от лечебни гъби и кафени зърна укрепва имунитета, подобрява храносмилането, предпазва от развитието на ракови болести, подобрява функцията на сърдечно-съдовата система, бори хроничното възпаление в тялото, предпазва от алергии и понижава оксидативния стрес

Съединенията, намиращи се в лечебните гъби, са известни като ​​адаптогени. Тези биоактивни вещества подобрят реакцията на организма към стрес и са обект на множество научни изследвания, още от 70-те години на миналия век. Кафените зърна пък са източник на мощни полифенолни антиоксиданти, като хлорогенна, кофеинова, ферулова, н-кумаринова и хидроцинатна киселини. Всъщност, кафето заема едно от челните места сред най-богатите източници на антиоксиданти в диетата на съвременния човек. 

 

Ето и някои от най-изявените здравословни ползи от гъбенето кафе:

 • Подсилва имунитета
 • Подобрява храносмилателната функцията
 • Предпазва от ракови болести
 • Понижава риска от развитие на сърдечни заболявания
 • Понижава симптомите на алергия
 • Повишава енергийните нива на тялото
 • Бори свободните радикали в организма
 • Подпомага отслабването

 

Как да си приготвим кафе от гъби?

Всичко, което трябва да знаете за кафето от гъби-Нутрима-бг-2

 

Кафето от гъби се добива от плодните тела на лечебните гъби, които се изсушават и превръщат в органичен прах, без допълнителни добавки. Следва процесът на двойна екстракция, дехидратация, смилане на фин прах смесване със смлени кафени зърна. Съотношението гъби – кафе обикновено е 1 към 1.

Можете да си приготвите кафе от гъби по същия начин като обикновеното кафе, в кафеварка или еспресо машина. Предлага се под формата на пакетчета инстантно кафе, капсули, както и насипно. 

 

Какво е съдържанието на кофеин в кафето от гъби?

Както вече споменахме, кафето от гъби съдържа комбинация от смляно кафе и гъбен прах, в равни пропорции. Тъй като гъбеният прах не съдържа кофеин, той намалява съдържанието на кофеин в напитката наполовина. Това обаче може да не важи за всички марки гъбено кафе. 

Дози, от порядъка на 400 милиграма кофеин дневно, не са свързани с неблагоприятни ефекти. Хората, с развита чувствителност към кофеина обаче, трябва да бъдат по-внимателни. В този случай може да се изпита тревожност, учестен пулс или разстроен стомах. 

От здравословна гледна точка, дневният прием на кофеин не бива да надвишава 400 милиграма или 6 милиграма на килограм телесна маса. Средното съдържание на кофеин в чаша кафе е от порядъка на 70 – 140 милиграма.

Прочетете още: По колко чаши кафе дневно е безопасно да пием?

 

Финални думи

 

Кафето от гъби е вкусна, ароматна и здравословна напитка, приготвена от кафе и лечебни гъби. Редовният прием на гъбено кафе е свързан с подсилен имунитет и понижен риск от развитие на редица хронични заболявания. 

Ако все още не сте опитали тази интересна комбинация, съветваме Ви да го направите при първа възможност. Така не само ще се заредите с енергия за предстоящия ден, но и ще повишите здравословния си статус. 

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Кафето от гъби – използвани източници

 1. Ahmet Unlu, et al. (2016). Ganoderma Lucidum (Reishi Mushroom) and cancer.
 2. Alexander Yashin, et al. (2013). Antioxidant and Antiradical Activity of Coffee.
 3. Celine Marie Reyes and Marilyn C. Cornelis (2018). Caffeine in the Diet: Country-Level Consumption and Guidelines.
 4. Kathleen F. Benson, et al. (2019). The mycelium of the Trametes versicolor (Turkey tail) mushroom and its fermented substrate each show potent and complementary immune activating properties in vitro.
 5. Qiong Wang, et al. (2017). Bioactive Mushroom Polysaccharides: A Review on Monosaccharide Composition, Biosynthesis and Regulation.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации